fbpx
Scarlett Johansson

A Nők Lapja meghamisított interjút közölt Scarlett Johansson világhírű filmsztárral – kirúgják Návai Anikó sztárriportert

„Exkluzív” interjút közölt a Nők Lapja Scarlett Johansson filmsztárral, csakhogy kiderült: az interjú szerzőjeként feltüntetett Návai Anikó újságíró valójában plagizált és csak összeollózott máshol megjelent idézetekből egy anyagot a forrás említése nélkül, tehát nem is került sor interjúra közte és a színész között.

Elsőként a TheWrap.com számolt be az ügyről nem sokkal ezelőtt, de máris olvashatunk róla az Imdb.com-on és a Yahoo.com-on is. Azt írják, hogy a Hollywood Foreign Press Association (HFPA), azaz a Hollywoodban élő külföldi újságírókat tömörítő szövetség magyar tagja, Návai Anikó beismerte, hogy újrahasznosított idézeteket használt fel jogosulatlanul a Scarlett Johansson színművésszel a Nők Lapja című hetilapban június 15-én közölt interjúban.

Vagyis valójában Návai és a Nők Lapja nem kapott interjút, hanem a ScreenRant egyik anyagából használt fel részleteket sajátjaként az újságíró és a lap.

A Nők Lapja címlapon hozta a hamisított interjút Scarlett Johanssonnal
A Nők Lapja címlapon hozta az összeollózott interjút Scarlett Johanssonnal

A Nők Lapja szerződést bont Návaival

A TheWrap érdeklődésére Vass Virág, a Central Médiacsoport hetilapjának főszerkesztője közölte: a Nők Lapja azonnal megszakítja együttműködését Návai Anikóval, ugyanis a vizsgálatok megerősítették, hogy munkatársuk más forrásokból származó idézeteket hasznosított újra. Vass Virág azt is mondta, az ügyről tájékoztatják az olvasókat és minden érintettől elnézést kérnek a kellemetlenségekért.

A főszerkesztő kijelentette: Návai Anikó korábban számos minőségi anyagot szolgáltatott a Nők Lapjának, de ezúttal nyilvánvalóan súlyos hibát követett el.

Návai Anikó hollywoodi sztárriporter a Fem3 csatorna vendégeként
Návai Anikó „hollywoodi sztárriporterként” a TV2 Csoport / FEM3 csatorna vendégeként korábban

Návai elismerte, hogy más munkáját használta fel, de szerinte ehhez neki joga van

Návai Anikó egyébként a TheWrap beszámolója szerint Scarlett Johansson menedzserének elismerte a történteket, vagyis azt, hogy a ScreenRant 2020 novemberi, a Fekete Özvegy (Black Widow) budapesti forgatása kapcsán közölt írásából származó idézeteket használt fel sajátjaként a forrás feltüntetése nélkül. Návai azzal védekezett, hogy joga van újrahasználni máshol megjelent szövegeket, és hogy az olvasó számára egyértelmű volt, hogy ezt megteszi. Csakhogy az írása épp az ellenkező hatást keltette, az írás végére feltüntette a létre nem jött beszélgetés hamis időpontját és helyszínét: Los Angeles, június 15. A közösségi médiában pedig közös fotót posztolt Johanssonnal az interjú promójaként. Csakhogy mint kiderült, a közös fotó régi volt.

Návai Anikó és Scarlett Johansson közös fotója az Instagramon
Návai Anikó és Scarlett Johansson közös fotója az Instagramon – a kép régi volt

Návai a plagizált interjúban amúgy azt írta, hogy már többször is interjúzott Johanssonnal, és ez a mostani egy újabb ezek sorában.

Vass Virág, a Nők Lapja főszerkesztője kijelentette: nekik Návai friss interjúként adta el az anyagot, nem volt tudomásuk arról, hogy újrahasznosított szövegből áll a beszélgetés.

A filmsztár menedzsere egyébként megerősítette, hogy Johansson nem adott interjút.

A Hollywood Foreign Press Association (HFPA), mely a Golden Globe Díjakról is dönt, és amelynek Návai régóta tagja, azt jelezte, hogy az ügyet Návai és a lap belügyének tekinti. Egyelőre tehát nem indul etikai eljárás a történtek miatt.

A világhírű színésznőnek nem a mostani ügy az első szokatlan esete a magyar sajtóval: miután a budapesti forgatása kapcsán a kormányközeli lapok közül több is propaganda jellegű anyagot írt abból 2019-ben, hogy a színésznő találkozott Tarlós István akkori budapesti főpolgármesterrel és azt állították, hogy a színésznő támogatását fejezte ki Tarlósnak az önkormányzati választásokra, Scarlett Johansson közleményben jelezte, hogy ez nem igaz: „Nyilvánvalóvá szeretném tenni: a különféle médiabeszámolók ellenére nem fejeztem ki támogatásomat Tarlós István polgármesternek a közelgő önkormányzati választásokra. Ezzel szemben mindössze egy magánbeszélgetésben osztottam meg vele őszinte elismerésemet, ami Budapest vendégszeretetének, szépségének és bájának szólt. Kizárólag Budapest polgárai választhatják meg a következő főpolgármestert, és ez egy nagyon fontos választás. A szavazás egy hősi tett mindenhol, ahol veszélyben van a demokrácia. Arra biztatok minden budapesti polgárt, hogy legyen bátor, viselkedjen hősként, és szavazzon a lelkiismerete szerint.”

Frissítés 08:40

Hírünket mostanra néhány plusz információval (Návai Anikó Instagram-posztjával, a HFPA válaszával) kibővítettük.

Frissítés 09:00

Időközben a Nők Lapjával azonos cégcsoportba tartozó 24.hu is ír az ügyről. A lap az ügyről szóló cikke végén megjegyzi, hogy náluk is jelentek meg tavaly interjúk Návaitól, de a történtek fényében ők is megszakítják együttműködésüket a lappal.

A Nők Lapja számára plagizált interjú az összeollózott szöveggel online még mindig elérhető a noklapja.hu-n. (Frissítés 13:32: Mostanra a szerkesztőség elérhetetlenné tette az írást az oldalon.)

Frissítés 12:01

A Media1 megtudta, hogy már 2012-ben kétségek merültek fel nyilvánosan Návai Anikó két sztárinterjújának eredetiségével kapcsolatban. Erről különálló írásunkban olvashatnak.

Frissítés 14:37

Annak ellenére, hogy már 2012-ben is nyilvánosságra került, hogy Návai Anikó többször egy másik újságíróéval jelentős azonosságot mutató interjúkat adott le a Népszabadságnak, és a médiaszakmában sokak körében ismertek voltak Návai elfogadhatatlan módszerei, a Central Médiacsoport és a Nők Lapja közleményt adott ki, melyben azt írják, nem voltak tisztában azzal, hogyan dolgozott Návai, ezért megdöbbentek és elhatárolódnak. A kiadó és a szerkesztőség elnézését fejezi ki a történtekért, valamint megismételték, hogy minden kapcsolatot megszakítottak Návaival, a noklapja.hu internetes oldalról pedig eltávolították az anyagot.

Frissítés 17:47

Egy újabb cikkben azzal foglalkozunk, hogy alig 3 napja egy másik plágiumügy is kirobbant Scarlett Johansson kapcsán. Mint kiderült, hat korábbi interjúból ollózott össze beszélgetést a Who Magazine a filmsztárral.

Frissítés 07.30, 10:06

Legújabb cikkünkből kiderül, hogy Návai Anikó már tavaly, az előző főszerkesztő idején is átverte a Nők Lapja olvasóit egy Pierce Brosnan interjú kapcsán.

Még több hír érhető el a Media1-en! Iratkozzon fel napi hírlevelünkre, és kövessen bennünket a Facebookon is!

Borító: Scarlett Johansson. Fotó: stock / Depositphotos.com (archív)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások