fbpx
Návai Anikó hollywoodi sztárriporter a Fem3 csatorna vendégeként

Návai Anikó nem most plagizált először sztárinterjút? Scarlett Johansson előtt Roman Polanski és Johnny Depp esetében is előfordultak furcsaságok

A hollywoodi sztárriporterként emlegetett Návai Anikó egyes írásainak eredetiségével kapcsolatban már 2012-ben is felmerültek nyilvánosan komoly kétségek, az újságíró akkor mégis a szakmában maradhatott, így jutottunk el napjaink botrányáig, a „Scarlett Johanssonnal” a Nők Lapjában leközölt fiktív interjúig.

Mint arról a TheWrap nyomán a Media1 csütörtökön reggel beszámolt, a Nők Lapja című hetilap és a noklapja.hu úgy közölt címlapos interjút Scarlett Johansson nemzetközi hírű filmsztárral, hogy Johansson valójában nem adott interjút az interjú szerzőjeként feltüntetett Návai Anikónak, hanem mint kiderült, a sztárriporter összeollózta a beszélgetés tartalmát egy tavaly novemberi, mástól származó szövegből. Megírtuk azt is, hogy az eset miatt a Nők Lapja azonnali hatállyal szerződést bontott Návaival, és a Nők Lapjával azonos kiadóhoz, a Central Médiacsoporthoz tartozó 24.hu, mely tavaly ugyancsak közölt Návaitól érkező interjúkat, jelezte, hogy a jövőben nem tart igényt a sztárriporter munkáira. A 24.hu jelezte azt is, hogy vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy a korábbi interjúk hitelesek voltak-e.

Már a Népszabadságnál is történtek gyanús dolgok

A Media1 azonban időközben megtudta, hogy Návai munkásságával kapcsolatban nem a mostani eset az első, amikor megkérdőjeleződik írásaink eredetisége. A filmkolonia.hu-n Klág Dávid már 2012-ben Vad elméletek: Návai Anikó” címmel közölt egy leleplező írást arról, hogy Návai két interjújának szövege is kísérteties azonosságokat mutatott egy angol nyelven megjelent másik interjú tartalmával. Návai akkoriban főleg a Népszabadságnak, illetve a nol.hu-nak publikált, ott jelent meg Roman Polanskival egy interjú Návai neve alatt. Az interjú egy részében megegyezett Ruben V. Nepales újságíró interjújával, amit előzőleg Roman Polanskival készített.

Nepales interjújában ez állt:

I see Harrison (Ford) every time he comes. Jack Nicholson used to visit quite a lot. But I haven’t seen him for a good couple of years. I saw Mia (Farrow). But she now lives far from the madding crowd.

Návai interjújában pedig ez:

Harrison Fordot is láttam, Jack Nicholson is látogatott egy időben, most már lusta utazni, de kétévenként csak feltűnik, és persze Mia Farrow… ő okosan csinálta, kivonult a bolhacirkuszból, New Yorktól északra egy erdei faluban él.

Egy másik alkalommal Johnny Depp volt „Návai interjúalanya”. Csakhogy kiderült, hogy a Los Angelesben élő Nepales is interjúzott vele, és megint szövegegyezések voltak megfigyelhetők.

Nepales:

My son (Jack) is now 10 and Lily-Rose will be 13 at the end of this month,” he said. (…) Then he added: “These days, my kids have access to the Internet. They are able to read truths, lies, fiction and rumors. This whole thing has become this mulch of fodder. I’ve decided to just stay hush-hush about anything and everything. If the rumors spin, let the rumors spin.

Návai:

Most, hogy a gyerekeim olyan korban vannak – Lily-Rose most lesz 13 éves, Jack meg 10 – és folyton az interneten lógnak, mást se látnak, mint egy csomó csúsztatást, hazugságot és pletykát, aminek köze sincs a valósághoz. És ez arra hajtott engem, hogy váltsak, és legyek jóval tartózkodóbb, mikor magamról és a családról beszélek. A pletykáknak és a csúsztatásoknak így sem tudom elejét venni, de legalább nem táplálom.

Egy másik egyezés:

Nepales:

It’s an odd thing when you get to this point where your daughter, who is not [even] 13, and yet there’s a fan page for her,” the actor said. “Do you know what I mean? This is a little girl who’s quite sophisticated, quite beautiful and a lot of fun. But she’s a little girl and she’s a student. She just happens to be our kid but there’s [already] a fan page and a fan site for her. She certainly finds it weird. I find it bizarre and somewhat ugly.

Návai:

De elég nyugtalanító, hogy már a 13 éves kislányomnak is csinált valaki egy rajongói oldalt. Ez mekkora gáz, nem? Édes, kifinomult, okos kislány, és gyönyörű, de egy kislány, akiért miért kell nyilvánosan rajongani? Ő is csak tátja a száját, olyan bizarr, de valahol azért ez szörnyű, lássuk be.

Valamint egy további egyezés:

Nepales:

“Clearly, you just look at her,” he said about the French actress who is based in England. He gushed: “She’s a masterpiece. She’s wonderful. Not only is the physical appearance of Eva striking and flabbergasting—what she carries with her, what’s underneath, what’s in her brain, what we see through her eyes, are quite spectacular and mysterious.”

With a grin, Johnny said, “As far as doing the sex scene, it was pretty much as unsexy as anything could get. Well, some people might be into this—there were a lot of harnesses and leather straps. We were yanked up toward the ceiling and thrown all over the room—that kind of thing. There was a point where we were literally tethered together by a wire. I was yanked from behind and I had to catch her when we got out of the camera frame. It was very surreal and strange.”

Návai:

Eva meg… Nézzen csak rá. Maga a megtestesült Vénusz. Nemcsak fizikailag lenyűgőző, hanem az is fantasztikus, ami a tekintetéből árad. Ennek a nőnek titka van. Ami meg a szexjelenetet illeti, hát az minden volt, csak nem szexi. Hevederek, csatok, övek, zsinórok, volt egy pont, ahol összedrótoztak minket, aztán engem meglöktek, alig bírtam elkapni, majdnem kirepültünk a képből. Elég szürreális volt, mit mondjak.

A filmkolonia.hu ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Návai interjújában több olyan bekezdés is szerepelt, ami az eredetiben nem. Igaz, ezek között vannak olyan információk, amelyeket egyszerű kereséssel meg lehet tudni Deppről („A Los Angeles-i The Loft Studioban Peggy Feuryhoz és Bill Taylorhoz jártam…”), illetve olyanok, amelyek egyszerűen nevetséges spekulációnak tűnnek („Igen élesen emlékszem, mekkora balhé lett, mikor a matektanárnő rajtakapott, hogy vámpírokat rajzolok a füzetembe, ahelyett, hogy az egyenleteket oldanám meg.”).

Ha valakit érdekel, a filmkolonia.hu Návait már 2012-ben leleplező cikke, a web.archive.org oldalon elérheti, de megtalálható a Mandineren is.

Ilyen előzmények után viszont különösen meglepő, hogy Návai a szakmában maradhatott, és olyan médiumoknak dolgozhatott mint például Nők Lapja vagy épp a 24.hu, de műsort kapott a Life TV-n is, amikor Mészáros Lőrinc felesége elkezdte megújítani a csatornát pár éve. A  Hello Hollywood címmel jelentkező, hollywoodi filmbemutatókról szóló műsort Návai Anikó Vastag Csabával közösen vezette. Ilyen címmel egyébként a TV2-n is volt műsora korábban, azt megelőzően pedig az MTVA-nak dolgozott.

Frissítés
A Media1 időközben megírta azt is, hogy tavaly a Nők Lapjánál is előfordult már hasonló ügye Návainak.

Návairól pár éve az Átlátszó a NER legnagyobb túlélői című sorozatában közölt írást, melyet szintén ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Návai Anikó mostani plágiumbotrányáról itt érhető el részletes cikkünk.

Még több hír érhető el a Media1-en

Borító: Návai Anikó a TV2 Csoporthoz tartozó FEM3 vendégeként korábban. Fotó: FEM3 / YouTube
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások