fbpx
Pierce Brosnan interjú a Nők Lapja internetes oldalán 2020 nyarán

Nem először verte át a Nők Lapja olvasóit Návai Anikó – Pierce Brosnannal is átverésgyanús interjú jelent meg tavaly a lapban

A Nők Lapja 2020 augusztusában interjút közölt Pierce Brosnan világhírű színésszel. Csakhogy az interjú kísérteties azonosságokat tartalmaz egy másik, nem sokkal korábban Janet Susan R. Nepalestől a GMA Networkön megjelent angol nyelvű beszélgetés kérdéseivel és válaszaival. Magyarországon az anyagot az a Návai Anikó adta le a hetilapnak a saját neve alatt, aki idén nyáron a Scarlett Johansson filmsztárral „készült” álinterjút is összeollózta.

Csütörtökön derült ki – elsőként a thewrap.com tárta fel –, hogy egy összeollózott, plagizált álinterjút közölt a Nők Lapja hetilap a 2021. július 7-i számában Scarlett Johansson filmsztárral Návai Anikó „hollywoodi sztárriportertől”: valójában ugyanis nem került sor beszélgetésre. A Nők Lapja szerkesztősége és a Central Médiacsoport az eset napvilágra kerülése után kénytelen volt elnézést kérni az olvasóktól és Johanssontól, valamint jelezte, hogy megszakítja együttműködését Návaival, és azt állította, hogy nem tudtak Návai módszereitől, melytől elhatárolódtak.

Návai Anikó az Echo TV-ben
Návai Anikó az Echo TV-ben

Návai utóbb arra fogta a dolgot a 168.hu-nak adott interjúban, hogy hiába kért interjút Johanssontól, az ugyanis menedzserein keresztül nemet mondott a beszélgetés létrejöttére, valamint azt mondta, most sem cselekedne másképp ilyen helyzetben, nem érti, miért lenne probléma újrahasznosítani korábbi szövegeket, önmagát pedig igyekezett bűnbakként beállítani.

Návai azonban valójában egyáltalán nem most először élt efféle, súlyosan etikátlan módszerekkel, félrevezetve az olvasóközönséget. A szakma egy része évek óta tisztában volt a módszereivel, ám mégis folytathatta azt. Azt a Media1 már csütörtökön megírta, hogy kilenc évvel ezelőtt a filmkolonia.hu nevű filmes oldal két, a Népszabadságban és a nol.hu-n Návai neve alatt megjelent interjúról is megállapította, hogy azok nagy fokú szövegazonosságot mutatnak Ruben V. Nepales hollywoodi újságíró, két angol nyelvű interjújával, melyeket Nepales Roman Polanski és Johnny Depp színészekkel készített. Nepales interjúja hamarabb megjelent, minthogy Návai leadta a „saját” sztárinterjúit. Az ügy akkor nem különösebben okozott törést Návai karrierjében, sőt olyan médiumoknak dolgozhatott mint például a Közmédia, a TV2 és a Life TV, vagy a Nők Lapja, de mostanában közölte írásait a Nők Lapjával azonos cégcsoporthoz tartozó 24.hu is.

A legújabb fejlemény most az, hogy a Media1 megtalálta, hogy a Nők Lapja sztárriportere már tavaly nyáron is félrevezette olvasóit, amikor a Central Médiacsoport női hetilapjának 2020/34. számában, valamint a fizetőkapus noklapja.hu internetes oldalon 2020. augusztus 18-án „sztárinterjút közölt” Pierce Brosnannel. A beszélgetést exkluzív anyagként adták el az olvasóknak. Azt írta például Návai a szöveg elején Brosnanről: „Kauaiban értük el, ahol három hálószobás tengerparti házban él a feleségével, és ahová a fiai, Dylan és Paris azonnal átrepültek Kaliforniából, hogy a szüleikkel töltsék az önkéntes karantént”.

Valójában azonban a Nők Lapja által közölt sztárinterjú előtt nem sokkal jelent meg a gmanetwork.com internetes oldalon Janet Susan R. Nepales díjazott hollywoodi újságírótól (az egyébként a Népszabadságban a fent említett 2012-es botrányban érintett interjú eredeti változatát szerző Ruben V. Nepales házastársától) egy interjú Pierce Brosnannel, és lényegében ezen angol nyelven publikált interjút, azaz Nepales munkáját adta el magyarra fordítva Návai Anikó saját, exkluzív interjújaként a Nők Lapjában.

Mutatjuk képen* is a hasonlóságot.

A GMA Network interjúja Brosnannel
A GMA Network interjúja Brosnannel
A Nők Lapja interjúja Brosnannel
A Nők Lapja interjúja Brosnannel

Návai Anikó az állítólagos beszélgetés elején megkérdezte:

Milyen az élet Hawaiiban? Hallottam, hogy két kedves közeli barátod meghalt a vírusban. Őszinte részvétem.

Janet Susan R. Nepales is ugyanezt kérdezte Brosnantől a beszélgetés elején:

So how is it isolating in Hawaii? I also read that you had two close friends who passed because of COVID-19.  Can you please talk about that?

A válasz magyarul a Nők Lapjában:

– Mi sem vagyunk messze a vírustól, senki sincs. A földgolyó nagyon picike, sok embernek nincs hova menekülnie. Az, hogy ez egy paradicsom, puszta illúzió, de ahogy kimondom, vissza is vonom, mert tényleg csodálatos itt élni. A házunk nem nagy, de a tengerparton áll, és egyelőre kevés megbetegedésről tudunk a szigeten. Köszönöm az együttérzésed. Egyikük, a legjobb barátom, Jay Benedict olyan volt nekem, mint a testvérem. Még a színházban kezdtük együtt. A fiainak én vagyok a keresztapja. A másik elveszített barátom, Andrew Jack a beszédtanárom volt, a James Bond filmektől kezdve dolgoztunk együtt. Nagyon fáj, hogy elvesztettem őket. És mindennap gombóccal a torkomban ébredek, hogy milyen veszteséget hoz még a vírus.

És a korábbi beszélgetésben ugyanez angolul:

Well, no-one is very far away from this virus.  The earth is very tiny, as we know, and there are many of us so there is nowhere really to run away to.  Paradise is somewhat of an illusion but having said that, it is very beautiful to be here.  I came here in March, end of March.  I was in London on a film “Cinderella” with Camilla Cabello on March 13th, Friday the 13th and they came home here to Kauai and I’ve been here ever since and it’s very beautiful. 

We have a little house that’s right here on the water’s edge and so far so good.  There’s been a few cases of COVID-19 here on the island. They are opening the islands up now so that it’s very concerning because it is such a small island and I lost two dear friends to COVID-19, Jay Benedict who is my brother in life.  He and I were in the theatre together. I’m godfather to his sons and a wonderful man Andrew Jack who was a great dialect coach. We worked together on the James Bond movies and many other movies so, yes, the tentacle of the virus has touched all our lives and it comes with a thump of anxiety each day.

Návai következő kérdése is érdekes:

– Mi sem leszünk fiatalabbak, és ugyanúgy megkaphatjuk a betegséget, mint bárki más, gondolom, ezt sem felejted el.

És a korábbi beszélgetés kérdése és az arra adott válasz:

– People all around us – our age or older – are getting sick from corona virus. Did you reflect on that as well?

– Oh, this comes with fear, there’s no question about it. You’d be a fool if you said otherwise, I think. The planet hasn’t seen the likes of this in any of our lifetimes so yes, you know, you do, you confront your own mortality and the possibilities of getting such a virus, such a disease and what would happen so yes and you can only sit in that moment for so long and then you have to pick yourself up and get on with life and enjoy it and it gives life a great sense of brilliant beauty and reality and, you know, you realize the simple things in life and your family, your friends, your mothers, your fathers, your brothers, your sisters it just brings you together in a very good way.  No, it’s definitely a spiritual journey of sorts.

Nézzük, milyen válasz jelent meg Návai anyagában:

– Persze hogy nem. Bolond lennék, ha nem gondolnék rá. Ilyen méretű járvány még nem pusztított a bolygónkon, muszáj, hogy az ember elgondolkodjon a saját halandóságán. De csak egy percig. Utána össze kell kapnia magát, és folytatnia kell az életét, abban a tudatban, hogy az egyszerű dolgok a legszebbek, a család a legfontosabb, a feleséged, a gyerekeid, az anyád, az apád, a testvéreid, a barátok. Mindenképpen spirituális utazás is ez.

A Nők Lapjában megjelent interjú egyébként ezzel a kérdéssel folytatódott:

– Rövidesen a mozikba kerül a legújabb, Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története című filmed. Muszáj megkérdeznem, mikor hallottál először erről a fesztiválról?

És az angol nyelvű interjú Janet Susan R. Nepalestől:

– When you were watching Eurovision as a young man, did you have fantasies of participating in it?

Good God no.  I was deep in my world of acting and wanting to be Marlon Brando and wanting to be Robert De Niro and oh, I was, no, no, no, but that was very frivolous fare for me. I was 25, 26, the Eurovision Song Contest had no deeper meaning to me than just a rather delightful show on the telly.

Ezt követően a noklapja.hu-n a Brosnan-interjú nem olvasható tovább, csak abban az esetben, ha az olvasó hajlandó fizetni a tartalomért 500 forintot, de már ez alapján is kijelenthető, hogy Návai Anikó a Nők Lapjában már 2020 nyarán is félrevezette az olvasókat, amikor exkluzív Návai-interjúnak állította be a Nepales által készített interjút.

* 2021.07.31. 04:26. A Nők Lapja weboldalán közölt tavaly nyári Pierce Brosnan interjú és a GMAnetwork oldalon megjelent angol nyelvű Brosnan-interjú közötti hasonlóságot bemutató, cikkünkben fent látható két képernyőképet egy B. nevű szakmabeli olvasónktól egy Facebook-üzenet csatolmányaként, forrásmegjelölés nélkül kaptuk július 29-én, csütörtökön. Ezt követően engedélyt kértünk és kaptunk B.-től a Media1-en egy cikkben történő felhasználásra a Návai-ügyről szóló hírfolyamunk részeként. Ezt követően még ugyanekkor azonnal megkezdtük a képernyőképeken látható, a fenti írásunkban azután be is linkelt internetes oldalak tartalmának visszakeresét és a szövegek ellenőrzését, majd egy önálló cikk előkészítését, valamint az ismert hírkereső szolgáltatásokban és a Google-ben is ellenőriztük, hogy valaki esetlegesen már foglalkozott-e a Brosnan-interjúk közötti hasonlósággal, ám nem hozott ekkor találatot a kereső. Július 30-án, pénteken délelőtt nem sokkal 9 után megjelentettük írásunkat benne a két, hozzánk B.-től érkezett két képernyőképpel is, amire, ahogy említettük, B.-től engedélyünk volt. Írásunk megjelentetése után mintegy fél nappal, július 30-án a késő esti órákban jelentkezett e-mailben egy aláírás nélküli levélíró, aki azt állította, hogy a nálunk közölt képernyőképeket valaki a Tumblr nevű mikroblog-közösségben is közzétette, illetve ott is beszámoltak a két interjú közötti hasonlóságról, de konkrét internetes címet sem említett. Hosszas kutakodás után, segítséget is bevonva eljutottunk egy “katacha” nicknevet használó mikroblogger általunk addig még sosem látott Tumbrl-falára, a katacha.tumblr.com-on végül találtunk két, B. üzenetében lévőhöz képernyőképet. Nekünk azonban a B. nevű olvasónk üzenetéhez csatolt, forrásmegjelölés nélküli screenshotok alapján a Brosnan-interjú körüli furcsaságokat bemutató cikk közzétételekor egyáltalán nem volt tudomásunk arról, hogy a témával a bennünket csütörtökön megkereső B. üzenetével azonos időpontban, azaz szintén július 29-én egy általunk nem ismert tumblerező is foglalkozott ugyanabban az időpontban, és arról, ha esetlegesen nem B, hanem “katacha” készítette a képet, ahogyan azt az oldalán állítja. Mindazonáltal amennyiben akaratunkon és tudtunk kívül esetlegesen “katacha” képernyőképét használtuk fel, anélkül, hogy valaha is jártunk volna már az oldalán, úgy ezúton is elnézést kérünk tőle. Egyébként még pénteken megkerestük a Central Médiacsoportot és Návai Anikót is az ügy újabb fejleményei miatt, de a Central már nem kívánt újból megszólalni a korábbi plágium kapcsán kiadott közleményen felül, Návai pedig egyáltalán nem reagált a két e-mailünkre.

Még több tartalom érhető el a Media1.hu-n! Csatlakozzon hozzánk Facebookon, valamint iratkozzon fel napi hírlevelünkre is!

Borító: Pierce Brosnan interjú a Nők Lapja internetes oldalán, a noklapja.hu-n 2020 nyarán

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások