fbpx
cenzúra

TASZ-kutatás: Egyre jelentősebben akadályozza a független sajtó működését a közhatalom Magyarországon

A Társaság a Szabadságjogokért legújabb kutatása rávilágít arra, hogy a hazánkban a független sajtó rendkívül nehezített körülmények között próbálja végezni tevékenységét, és kiderül belőle az is, hogy a koronavírus-járvány okozta válság kapcsán szintet lépett az információk elhallgatása. A csökkenő információszabadság kárvallottjai nem is csupán az újságírók, hanem a teljes lakosság.

Az előző évi kutatásokban megállapították, hogy a magyar független sajtó munkáját rendszerszinten, változatos eszközökkel akadályozza a közhatalom, mindennapos az újságírói kérdések ignorálása, a források megfélemlítése, az újságírók fizikai távoltartása, továbbá a sajtó munkatársainak hiteltelenítése, megbélyegzése. Emiatt sérül a nyilvánosság, kevésbé átlátható a közhatalom-gyakorlás, kevesebb közérdeklődésre számot tartó információt ismerhetnek meg a polgárok, ami a szabad véleménynyilvánítás akadályává válik.

A legújabb, most bemutatott kutatás szerint a helyzet tovább romlott az új típusú koronavírus okozta járvány első hullámában, holott alapvető fontosságú lenne, hogy a sajtó hitelesen tájékoztatni tudja a a nyilvánosságot. Egy ilyen válsághelyzet során abban, hogy a közérdeklődésre számot tartó eseményekről és döntésekről értesüljön a közvélemény, a sajtónak és a kormányzatnak együttesen kell szerepet vállalnia – ezzel együtt a sajtónak a közhatalmat továbbra is ellenőriznie kell.

Az Operatív Törzs rendkívüli sajtótájékoztatója
Az Operatív Törzs rendkívüli sajtótájékoztatója – válogatott kérdésekkel

A sajtó a járvány elleni védekezésből a járványhoz kapcsolódó óriási mennyiségű dezinformáció ellensúlyozásával, illetve a járványhelyzetről és az egészségügyi dolgozók munkájáról, továbbá az egészségügyi intézmények helyzetéről szóló tudósítással vehetné ki a részét, amennyiben az állami szereplők ezt nem akadályoznák. A vizsgált időszakban ugyanis még a korábban megszokottnál is nehezebben jutottak releváns információkhoz a független sajtótermékek. Mindez (kiegészülve az egyoldalú kormányzati kommunikációval és a hiányos tájékoztatással) ahhoz vezetett, hogy jelentős információhiány alakult ki a járvánnyal és annak hatásaival, kezelésével kapcsolatban.

– áll a szervezet közleményében.

A jelenlegi kutatási anyag kifejezetten a koronavírus-járvány okozta kihívásokkal is foglalkozik. A kutatók hipotézise az volt, hogy a független sajtót a közhatalom továbbra is jelentős mértékben akadályozza a feladatai elvégzésben, továbbá, hogy kiemelkedően súlyos probléma az újságírói kérdések ignorálása, illetve a források megfélemlítése, mivel a vizsgált időszakban uralkodó körülmények között e tényezők lehetetlenítik el elsősorban azt, hogy a sajtó érdemi információkhoz jusson. A kutatás elkészítése után úgy látják, a hipotézis beigazolódott.

A Media1 részletesen foglalkozik a témával a következő háttérműsorában, melynek vendége Döbrentey Dániel, a TASZ jogi munkatársa lesz. A műsor több rádióban és podcast felületen, köztük a vipcast.hu-n és a media1.hu-n is elérhető lesz a jövő héten.

A teljes kutatási jelentés – melynek elkészítésekor számos lap munkatársát megkérdezték – innen letölthető.

Még több hír található a Media1-en!

Borítókép: Stock / Depositphotos

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások