fbpx
A Parlament épülete Budapesten. Fotó: Florian van Duyn, Unsplash

A strasbourgi ítélet sem győzte meg Kövér Lászlót, hogy újra kellene gondolni a parlamenti tudósítás szabályozását

A fideszes házelnök nem hajlandó változtatni az újságírók beléptetésének szabályozásán – derül ki egy MTI-hez eljuttatott közleményből, melyben az Országgyűlés Sajtóirodája reagál az Emberi Jogok Európai Bírósága az újságírók kitiltása miatti elmarasztaló ítéletére.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Mint arról a Media1 is beszámolt a felpereseket képviselő TASZ tájékoztatása nyomán, a kizárt 6 magyar újságírónak adott igazat az Emberi Jogok Európai Bírósága, mely mai ítéletében megállapította, hogy Magyarország (illetve Kövér László fideszes házelnök) megsértette az Európai Emberi Jogi Egyezményét, amikor Kövér hónapokra kizáratta a média munkásait az Országházból, és ezzel megakadályozta, hogy parlamenti tudósítói feladataikat a tudósítók elvégezhessék.

Erre az ítéletre reagált az Országgyűlés Sajtóirodája egy MTI-közleménnyel, amiből világossá válik, hogy szerintük az ítélet ellenére nem szükséges változtatni a parlamenti tudósítás szabályozásán.

„ A jog által előírtan és a megfelelő célokat szolgálva avatkozott be a véleménynyilvánítás szabadságába az Országgyűlés sajtófőnöke akkor, amikor felfüggesztette több újságíró parlamenti belépési engedélyét”

– állítja az MTI-n keresztül az Országgyűlés Sajtóirodája az Emberi Jogok Európai Bíróságának keddi döntésére reagáló közleményében.

A kommünikében ugyanakkor szerepel az is: a belépési engedélyek felfüggesztése a korábbi szabályozás eljárási garanciáinak hiánya miatt nem volt arányos.

Nem kapnak kártérítést az újságírók, csak a perköltségre számíthatnak

A közlemény szerint a bíróság a kérelmező újságírók nem vagyoni kártérítésre vonatkozó fejenként 5000 eurós igényét elutasította, és csak a perrel kapcsolatos költségek megfizetésére kötelezte Magyarországot .

Legitim dolog a korlátozás

A közlemény azt állítja, hogy  az ítélet több ponton alátámasztotta a magyar kormány perben képviselt álláspontját: az újságírók kérelmével szemben elismerte, hogy a sajtótudósítás szabályozása a magyar jogban előrelátható, „a jog által előírtság” követelményének megfelelő volt.

A Magyar Parlament épülete
A Magyar Parlament épülete. Fotó:Daniel Olah, Unsplash

Az Országgyűlés Sajtóirodájának közleménye ezután azzal folytatódik, hogy  a bíróság az újságírók kérelmével szemben azt is elismerte, hogy a sajtó felvételkészítésének korlátozása, a szabályszegők szankcionálása a véleménynyilvánítás szabadsága korlátozásának jogszerű céljai közül kettőnek is megfelelt. Így a bíróság kimondta, hogy a parlamenti működés zavartalanságának biztosítása és a képviselők jogainak védelme legitim korlátozási indok.

Mostanra bekerült a szabályozásba, hogy mennyi ideig tiltható ki valaki

Az Emberi Jogok Európai Bírósága a meghozott intézkedés arányosságának vizsgálata során azt állapította meg, hogy a belépési jog felfüggesztésére vonatkozó korábbi, a konkrét ügyben alkalmazott eljárási szabályok nem voltak kellően részletezettek, így egyebek mellett nem szabtak határidőt a felfüggesztésnek és nem adtak lehetőséget az újságírónak álláspontja ismertetésére.

A bíróság a közlemény szerint elismerte, hogy a vonatkozó eljárási szabályok időközben kiegészültek a mérlegelési szempontok meghatározásával, a felfüggesztés időtartamának rögzítésével, valamint fellebbezési lehetőséggel is. Mivel azonban ezen új szabályok a kérdéses ügyben még nem voltak hatályban, az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította az aránytalanságot, kimondta a jogsértést.  A bíróság rögzítette azt is, hogy az államok nagyobb mérlegelési mozgástérrel rendelkeznek a Parlament épületében folytatott tevékenységek szabályozására, így arra is, hogy a parlamenti működés zavartalanságának biztosítására az épületben meghatározott területeket jelöljenek ki a felvételkészítésre.

A Képviselői Irodaházban az újságírók számára kijelölt terület
A Képviselői Irodaházban tavaly óta az újságírók számára kijelölt terület. Fotó: Korózs Lajos

Nem következik az ítéletből, hogy meg kellene változtatni a szabályokat

Az Országgyűlés Sajtóirodája szerint a bíróság egyetértett a magyar kormány álláspontjával abban is: az újságírók azzal, hogy nem tartották tiszteletben a tudósítás szabályait, tudatosan vállalták a kockázatát annak, hogy szankcionálhatják őket a házelnöki rendelkezés megsértése miatt.

Az ítéletből nem következik a sajtótudósítás rendjével kapcsolatos jelenlegi szabályok felülvizsgálatának kötelezettsége – zárul a közlemény.

Az ügy előzményeiről ITT írtunk.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: Az Országház épülete Budapesten. Fotó: Unsplash
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!