A Parlament épülete Budapesten. Fotó: Florian van Duyn, Unsplash

A strasbourgi ítélet sem győzte meg Kövér Lászlót, hogy újra kellene gondolni a parlamenti tudósítás szabályozását

A fideszes házelnök nem hajlandó változtatni az újságírók beléptetésének szabályozásán – derül ki egy MTI-hez eljuttatott közleményből, melyben az Országgyűlés Sajtóirodája reagál az Emberi Jogok Európai Bírósága az újságírók kitiltása miatti elmarasztaló ítéletére.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Mint arról a Media1 is beszámolt a felpereseket képviselő TASZ tájékoztatása nyomán, a kizárt 6 magyar újságírónak adott igazat az Emberi Jogok Európai Bírósága, mely mai ítéletében megállapította, hogy Magyarország (illetve Kövér László fideszes házelnök) megsértette az Európai Emberi Jogi Egyezményét, amikor Kövér hónapokra kizáratta a média munkásait az Országházból, és ezzel megakadályozta, hogy parlamenti tudósítói feladataikat a tudósítók elvégezhessék.

Erre az ítéletre reagált az Országgyűlés Sajtóirodája egy MTI-közleménnyel, amiből világossá válik, hogy szerintük az ítélet ellenére nem szükséges változtatni a parlamenti tudósítás szabályozásán.

„ A jog által előírtan és a megfelelő célokat szolgálva avatkozott be a véleménynyilvánítás szabadságába az Országgyűlés sajtófőnöke akkor, amikor felfüggesztette több újságíró parlamenti belépési engedélyét”

– állítja az MTI-n keresztül az Országgyűlés Sajtóirodája az Emberi Jogok Európai Bíróságának keddi döntésére reagáló közleményében.

A kommünikében ugyanakkor szerepel az is: a belépési engedélyek felfüggesztése a korábbi szabályozás eljárási garanciáinak hiánya miatt nem volt arányos.

Nem kapnak kártérítést az újságírók, csak a perköltségre számíthatnak

A közlemény szerint a bíróság a kérelmező újságírók nem vagyoni kártérítésre vonatkozó fejenként 5000 eurós igényét elutasította, és csak a perrel kapcsolatos költségek megfizetésére kötelezte Magyarországot .

Legitim dolog a korlátozás

A közlemény azt állítja, hogy  az ítélet több ponton alátámasztotta a magyar kormány perben képviselt álláspontját: az újságírók kérelmével szemben elismerte, hogy a sajtótudósítás szabályozása a magyar jogban előrelátható, „a jog által előírtság” követelményének megfelelő volt.

A Magyar Parlament épülete
A Magyar Parlament épülete. Fotó:Daniel Olah, Unsplash

Az Országgyűlés Sajtóirodájának közleménye ezután azzal folytatódik, hogy  a bíróság az újságírók kérelmével szemben azt is elismerte, hogy a sajtó felvételkészítésének korlátozása, a szabályszegők szankcionálása a véleménynyilvánítás szabadsága korlátozásának jogszerű céljai közül kettőnek is megfelelt. Így a bíróság kimondta, hogy a parlamenti működés zavartalanságának biztosítása és a képviselők jogainak védelme legitim korlátozási indok.

Mostanra bekerült a szabályozásba, hogy mennyi ideig tiltható ki valaki

Az Emberi Jogok Európai Bírósága a meghozott intézkedés arányosságának vizsgálata során azt állapította meg, hogy a belépési jog felfüggesztésére vonatkozó korábbi, a konkrét ügyben alkalmazott eljárási szabályok nem voltak kellően részletezettek, így egyebek mellett nem szabtak határidőt a felfüggesztésnek és nem adtak lehetőséget az újságírónak álláspontja ismertetésére.

A bíróság a közlemény szerint elismerte, hogy a vonatkozó eljárási szabályok időközben kiegészültek a mérlegelési szempontok meghatározásával, a felfüggesztés időtartamának rögzítésével, valamint fellebbezési lehetőséggel is. Mivel azonban ezen új szabályok a kérdéses ügyben még nem voltak hatályban, az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította az aránytalanságot, kimondta a jogsértést.  A bíróság rögzítette azt is, hogy az államok nagyobb mérlegelési mozgástérrel rendelkeznek a Parlament épületében folytatott tevékenységek szabályozására, így arra is, hogy a parlamenti működés zavartalanságának biztosítására az épületben meghatározott területeket jelöljenek ki a felvételkészítésre.

A Képviselői Irodaházban az újságírók számára kijelölt terület
A Képviselői Irodaházban tavaly óta az újságírók számára kijelölt terület. Fotó: Korózs Lajos

Nem következik az ítéletből, hogy meg kellene változtatni a szabályokat

Az Országgyűlés Sajtóirodája szerint a bíróság egyetértett a magyar kormány álláspontjával abban is: az újságírók azzal, hogy nem tartották tiszteletben a tudósítás szabályait, tudatosan vállalták a kockázatát annak, hogy szankcionálhatják őket a házelnöki rendelkezés megsértése miatt.

Az ítéletből nem következik a sajtótudósítás rendjével kapcsolatos jelenlegi szabályok felülvizsgálatának kötelezettsége – zárul a közlemény.

Az ügy előzményeiről ITT írtunk.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: Az Országház épülete Budapesten. Fotó: Unsplash
Szóljon hozzá!