fbpx
Fővárosi Törvényszék

Nem találja a Fővárosi Törvényszék a Klubrádió az NMHH Médiatanács elleni keresetét

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azt állítja lapunknak, hogy munkatársai határidőben továbbították a rádió hozzá benyújtott jogorvoslatát a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázat ügyében a bíróságnak. A Fővárosi Törvényszék mégsem találja azt.

Mint arról korábban beszámoltunk, bírósági pert kezdeményezett a Klubrádió Zrt. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen, amiért a kizárólag Fidesz-szavazatokkal megválasztott tagokból álló grémium március 10-i ülésén kizárta a médiaszolgáltatót a vállalat pénzügyi helyzetére, állítólagos jogsértő működésére (túlságosan alacsony saját tőkéjére) és a benyújtott pályázati anyagában lévő műsortervi ellentmondásokra hivatkozva a Budapest FM 92,9 MHz közösségi rádiós pályázatból. (A pályázati eljárást a a tanács eredménytelennek nyilvánította, így az FM frekvencia egyelőre kihasználatlanul, üresen áll.)

A Klubrádió keresetében arra kérte a bíróságot, hogy állapítsa meg, hogy a Médiatanács határozata (mellyel kizárta a médiaszolgáltatót az egykori frekvenciájára vonatkozó pályázatból) jogsértő, és kötelezze a grémiumot új határozatra.

Az NMHH-nál kellett benyújtani a jogorvoslati kérelmet, ők továbbítják a bíróságnak

Az NMHH Médiatanács határozatai elleni jogorvoslatok úgy zajlanak, hogy ilyen esetekben a Fővárosi Törvényszéknek címezve, de az NMHH felé kell benyújtani a bírósági keresetet és a médiahatóság továbbítja ezeket a bíróságnak. A Klubrádió ennek megfelelően a bírósági keresetét el is juttatta az NMHH-nak. (Erre 15 napja volt a határozat elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül történt március 11-i kézhezvételtől számítva.)

A Media1 szerette volna megtudni, hogy mikor lesz az NMHH és a Klubrádió közötti per első bírósági tárgyalása. Még hétfőn küldtünk a Fővárosi Törvényszék sajtóirodájának és az NMHH Kommunikációs igazgatóságának ezzel kapcsolatban kérdést. A bíróságon azonban közölték lapunkkal, hogy náluk nem található ilyen kereset.

A médiahatóság szerint ők továbbították

A megkeresésünkre először nem, majd egy nappal később, kedden a választ megsürgető levelünkre végül mégis reagáló NMHH ugyanakkor érdeklődésünkre jelezte, hogy hozzájuk beérkezett kereset a Klubrádiótól, és azt

a hatóság a jogszabályban előírt határidőn belül már továbbította a bíróság részére.

Az NMHH levelére hivatkozva, azt beidézve ezután újra megkereste a Media1 a Törvényszéket, hogy megkérjük őket, ellenőrizzék az NMHH állításának ismeretében, hogy kaptak-e olyan keresetet, melyben a felperes a Klubrádió.

A Törvényszék ezt követően újra ellenőrizte az iratokat, de nem sokkal ezelőtt, szerdán délután beérkezett válaszuk szerint továbbra sem találják a Klubrádió által kezdeményezett bírósági kereset nyomát:

„Újból megnéztük és nem találtuk az Ön által megjelölt ügyet a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Kollégiumának nyilvántartásában” – írta a sajtóosztály.

A médiatanácsi határozat megtámadására irányuló jogvita kapcsán egyelőre tehát még nem tudni, mikor kerülhet sor az első tárgyalásnapra, hiszen még ügyszám sincs, és a kereset sem érkezett be.

A történet dióhéjban

A Klubrádió adását február 15-én, másfél hónappal ezelőtt kapcsoltatta le a hatóság az egyetlen addigi budapesti frekvenciájáról, a Budapest FM 92,9 MHz-ről, miután az NMHH Médiatanácsa még tavaly ősszel úgy döntött, nem hosszabbítja meg a médiaszolgáltató akkor még csak lejárófélben lévő jogosultságát, majd a frekvenciára kiírt pályázat nem zárult le a jogosultság lejáratáig, mert a pályázati eljárást a Médiatanács egy időre felfüggesztette.

A rádió lekapcsolását követően végül folytatódott a pályázati eljárás, amelyen akkor már csak a Klubrádió volt „versenyben”, és Karas Monika, az NMHH Médiatanács elnöke azt nyilatkozta, hogy ott a Klubrádiónak jó esélyei lesznek visszaszerezni a frekvenciáját. Később viszont kizárták a Klubrádiót is a pályázatból, mondván nem is pályázhatott volna. A Klubrádió e határozat ellen nyújtotta be a keresetet az NMHH-n keresztül a Törvényszékhez, amit napok óta nem talál a bíróság.

A Klubrádió jelenleg az interneten, webrádióként igyekszik átvészelni a mostani helyzetet, ahol vezető netrádiónak számít, ám így is nagyon sok egykori hallgatót elvesztettek a korábbi frekvenciájuk lekapcsolása miatt, ezért szeretne a médiaszolgáltató visszatérni a 92,9-re, a hagyományos FM frekvenciára.

Az NMHH egyébként a Media1 érdeklődésére, illetve közadatigénylésére nem volt hajlandó megmutatni a Klubrádió pályázatát arra hivatkozva, hogy a pályázati eljárás a jogorvoslati lehetőség miatt még nem zárult le teljesen.

Frissítés 2021.04.07 19:48

Kiderült, hol vannak az akták

A Media1 a fenti cikk megjelenését követően addig kérdezgette a hatóságot, amíg kiderült, hogy a hatóság valójában nem mondott igazat április elején, ugyanis valójában mégsem küldte el a Fővárosi Törvényszék számára az aktákat, ahogy azt állították egy hete, nem csoda tehát, hogy a Fővárosi Törvényszék nem találja a keresetet. Részletek erről különálló új írásunkban találhatók.

További hírek találhatók a Media1.hu-n! Az ügy előzményeiről és a Klubrádióról itt találhatók írásaink.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások