fbpx
Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője

Az Európai Bizottsághoz fordult a Médiatanács újbóli elfideszesítése után a Momentum

A Momentum Renew Europe-os és más frakciókhoz tartozó képviselőkkel, valamint szakmai érdekképviseleti szervekkel közösen a Bizottság mellett az Európai Tanácsban a jogállamisági eljárást folytató finn uniós elnökségnél azt próbálja elérni, hogy lépjenek fel a médiaszabadság sárba tiprására irányuló magyarországi lépések ellen.

Donáth Anna, a Momentum európai uniós parlamenti képviselője szerdán bejelentette, hogy pártjával, valamint Renew Europe-os és más frakciókhoz tartozó képviselőkkel, valamint szakmai érdekképviseleti szervekkel közösen az Európai Bizottsághoz és az Európai Tanácsban a jogállamisági eljárást folytató finn uniós elnökséghez fordult beadvánnyal a Médiatanács és a magyar médiahelyzet ügyében.

„Részben azt kértük, hogy lépjenek fel a jogállamisági eljárásban a médiaszabadság sárba tiprása ellen, valamint felkértük a Bizottságot, hogy amint lehet, indítson kötelezettségszegési eljárást az Orbán-kormánnyal szemben az ez irányú uniós szabályok megsértése miatt. Mert bár a kormány azt bizonygatja, hogy minden rendben van, a mindennapi életünket nem a kirakatba rakott, semmit nem érő papírra írt álszabadság határozza meg, hanem az, hogy alig van már valóban szabad média Magyarországon, hogy majdnem mindenhonnan a valósággal köszönőviszonyban sem álló, központilag szervezett propaganda folyik. Ebből van elege nagyon sokaknak Magyarországon. Nem fogjuk hagyni, hogy csak a Fidesz hazugságaiból tájékozódjanak – pontosan ezért küldték a választók a Momentumot az Európai Parlamentbe.”

Donáth Anna Facebook-bejegyzésében hozzátette: ha az Európai Bizottság az alábbi linkre kattintva elérhető beadvány nyomán eljárást indít a kormány ellen,  annak végén megállapítást nyerhet, hogy a jelenlegi Médiatanács megválasztása, valamint a rájuk vonatkozó szabályok megsértik az uniós jogot, és kötelezettségszegési eljárásban kötelezhetik a kormányt a jogszabály megváltoztatására.

Kizárólag kormányközeli emberek felügyelik a médiát

A Momentum képviselője felidézte: ezen a héten a parlament kormánypárti többsége négy fideszes jelöltet nevezett ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsába, így a következő 9 évben is csak a kormány emberei „felügyelik” a magyar média függetlenségét. Hozzátette: ez a testület felelne a demokratikus nyilvánosság működésének biztosításáért, a közönség és a médiumok érdekei között egészséges egyensúly megteremtéséért és fenntartásáért, tartatná be a médiaetikát, hogy ne lehessen bárkiről rágalmakat leírni, ám a testület az elmúlt 9 évben (szintén fideszes tagokkal) is szó nélkül nézte végig, ahogy egy központilag irányított, gyűlöletre építő kormánypropaganda épült ki az országban.

Donáth Anna szerint amikor lejárt a 2010-ben kinevezett tagok mandátuma, lehetett volna korrigálni, de fel sem merült, hogy bárki más – ellenzéki pártok, civil szervezetek – is tagokat delegálhassanak a Médiatanácsba.

„A hatalom semmilyen külső hangot nem akar beengedni a médiatérbe, így az intézmény a következő 9 évben is csak a központosított propagandagépezet áldemokratikus védelmeként fog működni.”

A Médiatanács egyszer sem emelte fel a hangját

Az uniós képviselő fájlalta, hogy a Médiatanács egyszer sem emelte fel a hangját a médiapluralizmust csorbító akciókkal szemben: minden felvásárlást, összeolvadást engedélyezett, ha az kormányközeli oligarcháknak kedvezett; csendben nézte, ahogy a kormány sorra átveszi a független online portálokat, nyomtatott lapokat vagy akár tévéket; és egy szava sem volt, amikor a fideszes propagandamédiumok tulajdonosai „felajánlották” a tulajdonukban lévő médiumokat a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA).

Nincs fék, csak káderek

Donáth Anna szerint a Médiatanács működése jól mutatja, hogy miért kell a jogállamiság tiprásáról és lebontásáról beszélni, hiszen

„már a külsőségekre is alig adnak, a gyakorlatban pedig semmilyen fék nincs a rendszerben, csak a hatalom által kézivezérelt, az ellenőrzést eljátszó, valójában lojális káderekkel feltöltött intézmények. Az egyetlen funkciójuk pedig az, hogy a kormány aktuális nemzetközi magyarázóemberei az ilyen látszatintézményekre és látszatintézkedésekre mutogassanak Európában.”

Orosz stílusú propagandagépezet épült ki Magyarországon

A momentumos képviselő emlékeztetett: a 2010-ben hivatalba lépett Orbán-kormánnyal kapcsolatos egyik legelső uniós kritika is pont az akkori médiatörvényről, a médiaszabályozás átalakításáról szólt.

„Elég csak megnézni, mivel állítottak akkor a Fidesz politikusai, és mi a helyzet ma a médiában és azonnal egyértelművé válik: már akkor is hazudtak, és 100%-ban a magyar médiaszabályozást érintő nemzetközi kritikusoknak lett igaza. Sőt még azt is felülmúlva egy olyan orosz stílusú propagandagépezet épült ki, amit akkor még elképzelni sem tudtak az EU-n belül. Ma Magyarországon sehova nem fordulhat, aki úgy érzi, hogy a média nem kiegyensúlyozott, nem igazságos. Egyedi esetekben, az egyre jobban fojtogatott igazságszolgáltatás útjait járjuk; de minden hazugság, minden álhír után hosszadalmas eljárás következik, melynek végén legfeljebb röhögve kifizetik a büntetést – a mi pénzünkből.” Ám maga a média, a rendszer, a szabályok Magyarországról már a Fidesz alá vannak begyűrve, nem kikezdhetők – tette hozzá Donáth Anna.

A MÚOSZ elnöke is az aláírók között

Az Európai Bizottsághoz eljuttatott  beadványt egyébként aláírta többek között Jávor Benedek (a Párbeszéd volt EP-képviselője), valamint Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke, Ricardo Gutierrez (Európai Újságíró Szövetség / EFJ) és Scott Griffen (Nemzetközi Sajtó Intézet / International Press Institute / IPI) és Christophe Deloire (Riporterek Határok Nélkül / RSF) is.

Kínos közjátékkal indított az új Médiatanács

Az Országgyűlés kormánypárti patkója kedden szavazta meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának négy új tagját, Budai Lászlót, Hankiss Ágnest, Szadai Károlyt és Meszleny Lászlót. A grémium ötödik tagja maradt Karas Monika, akinek mandátuma a leköszönő Médiatanács-tagokéhoz képest csak később kezdődött.

Az egyik új tag, a Médiatanács által felügyelt állami Kossuth Rádió csatornaigazgatójának, Mucsányi Mariannának a férje, Szadai Károly eskütétele ráadásul meglehetősen kínosra sikeredett: a testület tagjának ugyanis a parlamenti eskütételig sem sikerült elsajátítania a médiahatóság nevét, amelyet annak ellenére rosszul mondott, hogy a jegyző hangosan előzőleg rövid részekre bontva felolvasta a pontos esküszöveget, így neki csak vissza kellett volna mondania azt.

Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.
Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én. Fotó:
MTI/Illyés Tibor
Borító: Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások