fbpx
Klubrádió

Határozott ma a Klubrádió sorsáról a Médiatanács

Egyelőre azonban titokban tartaná a grémium, mi lett a döntés a szokásostól eltérő időpontban megtartott Médiatanács-ülésen az FM 92,9 MHz rádiós pályázat ügyében, sőt maga a pályázó sem kapott értesítést a döntésről, és a Media1 is hiába érdeklődött erről a hatóságnál hivatalosan. Eközben az NMHH kénytelen volt elismerni a Media1-nek, hogy ma „technikai okokból” figyelmen kívül hagyott egy, a saját működésére vonatkozó szabályt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a szokásos keddi ülésezési időponttól eltérően ezúttal ma, szerdán, 11 órán tartotta heti ülését, ahol több más napirend mellett foglalkozott a Budapest FM 92,9 MHz közösségi rádiós pályázat ügyével. Ez az a frekvencia, amit a Klubrádió használt idén február 14-ig, azóta pedig kihasználatlanul áll.

A Médiatanács megsértette a saját szabályait

Bár az NMHH Médiatanács ügyrendjének 4.2 pontja szerint a Médiatanács üléseit megelőzően közzé kell tenni az előzetesen várható napirendi pontokat, végül a napirend közzétételére csak a Media1 ennek hiányát megreklamáló levelét követően, 45 perccel a mai ülés kezdete után, késve került sor. Ezt dokumentáltuk is.

A Media1 meg is kérdezte az NMHH-tól, mi az oka annak, hogy saját működését szabályozó ügyrendjét sem tartja be, és nem tette közzé a napirendet az ülést megelőzően, mire az NMHH azt felelte, hogy

„technikai okokból”,  és úgymond „kivételesen”

alakult ez így.

Arra egyelőre nem válaszoltak, hogy mi volt ez a technikai ok. Arra sem reagáltak, hogy a Médiatanács működésének szabályozását tartalmazó ügyrend megsértése miatt indul-e eljárás a napirend közzétételéért felelős munkatárs ellen, úgyhogy megismételtük újra a kérdést, hátha ezúttal válaszolnak. (A Magyar Közlönyben is megjelent ügyrendi szabályozás szerint Karas Monika elnök a titkársága útján gondoskodik a tanácsi ülések előtt a napirend közzétételéről a weben, így vélhetően Karasnak saját magát kellene most felelősségre vonnia, vagy esetleg a titkárságát.)

Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Karas Monikának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa megválasztott elnökének az Országgyûlés plenáris ülésén 2013. szeptember 9-én.
Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Karas Monikának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa megválasztott elnökének az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. szeptember 9-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

A „klubrádiós pályázat lezárása” volt a téma, de nem mondják el, mi a döntés

A reklamációnk nyomán időközben végül mégiscsak közzétett napirendből egyébként kiderült, hogy a Médiatanács e heti ülésén több hét kihagyás után foglalkozott a 92,9-es pályázat „lezárásával”. A lezárás szó két dolgot is jelenthet:

  • eredménytelennek nyilvánította a testület a rádiós pályázatot, és így továbbra is néma marad a volt klubrádiós frekvencia,
    VAGY
  • győztesnek nyilvánította az egyetlen, a pályázati eljárásban bennmaradt Klubrádiót.

Egyelőre csak feltételezzük, de nem tudjuk hivatalosan, melyik verzióról döntöttek, mivel az NMHH Kommunikációs Igazgatósága a Media1 érdeklődésére szerdán 15 óra 9 perckor közölte, hogy nem mondhatja el, milyen döntés született. Erre egészen addig várni kell, amíg a pályázó igazolt módon értesítést nem kap az NMHH-tól. (Az értesítések elektronikus úton, ügyfélkapus tárhelyen keresztül zajlanak, így néhány másodperc alatt célba érnének.)

„A frekvencia rádiós pályázatával kapcsolatban a hatóság nem adhat információt a sajtónak addig, amíg az érintettet hivatalosan és igazolhatóan nem értesítette a döntésről. A hatóság a megszokott rend szerint a nyilvánosságot közleményben fogja tájékoztatni az ülés főbb döntéseiről” – közölte az NMHH, amely ezek szerint egyelőre szeretné továbbra is bizonytalanságban tartani a Klubrádió munkatársait, hallgatóit és a közélet a téma iránt érdeklődő embereit.

A pályázó sem tudja, nyert-e vagy sem

A Media1 telefonon beszélt Stock Richárddal, a Klubrádió Zrt. vezérigazgatójával és Arató Andrással, a Klubrádió igazgatóságának elnökével, a rádió többségi tulajdonosával is, hogy kaptak-e értesítést a hatóságtól.

Szavaik alapján azonban semmiféle értesítést nem kaptak az NMHH-tól, vagyis ők sem tudják, elnyerték-e egyedüli pályázóként a frekvenciajogosultságot. Újra leellenőrizték a Klubrádió tárhelyét az ügyfélkapun, de nem kaptak jelzést az NMHH-tól, hogyan döntött a Médiatanács a frekvenciáról.

Ez azért is érdekes, hiszen az NMHH-nál korábban más pályázatok esetében előfordult, hogy a Médiatanács döntése után szinte azonnal az ülés után magára a szerződéskötésre is sor került, a pályázót ugyanis a médiahatóságnál bennfentes munkatársak informális úton előre értesítették a nekik kedvező médiatanácsi döntésről. Sőt olyan médiatanácsi ülés is volt, hogy már az ülést megelőző napon rádióreklámban hirdette azt az egyik kormánypárti pályázó, amiről csak másnap határozott a testület.

Arató András, a Klubrádió elnöke
Arató András, a Klubrádió elnöke

Közel egy hónapja néma a Klubrádió frekvenciája

A 92,9 MHz rádiós pályázatát 2020. november 4-én hirdette meg a Médiatanács és 2020. december 14-én került sor a pályázatok benyújtására. A pályázat kiírására azután került sor, hogy a Médiatanács elutasította, hogy a Klubrádió tovább használhassa a frekvenciát, ahogy azt kérelmezte. Akkor azt mondták a hatóságnál, a Klubrádiónak ennek ellenére esélye lehet a frekvenciája további használatára, ha sikerrel pályázik. Később azonban mégis le kellett kapcsolni a sugárzást, ugyanis a Médiatanács pályázata nem zárult le a Klubrádió 2020. február 14-én véget érő médiaszolgáltatási jogosultságának lejáratáig sem.

Klubrádió
Klubrádió

Egyébként eredetileg hárman is beadtak pályázatot a 92,9-re: a Klubrádió mellett a tavalyi alapítású, dr. Biró Balázs ügyvéd tulajdonában lévő, és erős kormánypárti kötődéssel bíró LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft., valamint a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület. Végül utóbbi kettőt kizárták a pályázatból formai (alaki) hibára hivatkozva, és bár mindkettő jogorvoslatot tervezett, de először a Spiritet működtető egyesület, majd később a kormánypárti kft. is elállt ettől, így az egy ideig felfüggesztett pályázati eljárás nem sokkal a Klubrádió elnémítása után tovább folytatódhatott. A Klubrádiótól a Médiatanács hiánypótlást kért, melyet azután elfogadott, így már csak ő maradt az eljárás egyedüli résztvevője. A mai ülésen a pályázat tartalmi kiértékelésére került sor.

A tét nem kicsi: ha nem találtak hibát a pályázatban, akkor a frekvenciára visszatérhetnek, ha viszont a pályázatban tartalmi hibát talált a testület, akkor továbbra is néma marad az FM 92,9, és ez akár hónapokig vagy még tovább is eltarthat.

A Budapest FM 92,9 MHz 2021. február 15. kihasználatlanul áll, a frekvencia csak „sistereg”. A Klubrádió ugyanis jogosultság hiányában kénytelen volt beszüntetni a sugárzást az utolsó földfelszíni rádiós frekvenciáján és jelenleg csak az interneten érhető el.

A Klubrádió frekvenciájának február közepén történt elnémítása nagy belföldi és nemzetközi visszhangot váltott ki: a hazai ellenzék és több újságíró-szervezet mellett az amerikai és a francia kormány, valamint az Európai Bizottság is aggodalmát fejezte ki az ügyben. A Media1-nek nyilatkozva nemtetszését fejezte ki Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) egykori, 2010-ben távozó elnöke is, bírálva az NMHH működését.

Ma, szerdán délután az Európai Parlamentben épp a magyar médiaszabadságról és a Klubrádióról folyik plenáris vita.

Épp ma derült ki egyébként, hogy a Klubrádió néhány évvel korábbi, kereskedelmi rádiós budapesti frekvenciáját, a Budapest FM 95,3 MHz-et várhatóan a kormánypárti Karc FM veheti majd birtokba 10+7 évre, méghozzá közösségi jelleggel, azaz anélkül, hogy fizetne annak használatáért a rádió tulajdonosa.

Update 2021.03.11 12.58

Nem kapja vissza a frekvenciát a Klubrádió

Az NMHH egy nappal később végül bejelentette, hogy eredménytelennek nyilvánítja a 92,9 MHz rádiós pályázatot, nem kapja tehát vissza a frekvenciáját a Klubrádió. Részletek ITT.

Arató András, a Klubrádió elnöke sunyinak, aljasnak és jogellenesnek nevezte a Médiatanács döntését a Media1-nek nyilatkozva.

További hírek találhatók a Media1 oldalon! Iratkozzon fel hírlevelünkre, kövessen bennünket Facebookon és RSS segítségével!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások