fbpx
Munk Veronika és Dull Szabolcs, a Telex társfőszerkesztői

„Hihetetlenül inspiráló látni a szerkesztőséget” – vendégünk volt Munk Veronika és Dull Szabolcs, a Telex két főszerkesztője

Sok érdekesség derült ki a Telex kapcsán a Media1 legutóbbi műsorában, ahol szó esett többek között az új társfőszerkesztői konstrukcióról, a lapnál a háttérben jelenleg is zajló fejlesztésekről (például a mobilapplikációról), a korábban belengetett fizetőkapus rendszerről és egy vidéki tudósítói hálózatról, de kiderült az is, megérkezett-e már a cseh támogató által megígért 200 ezer euró, és hogy voltak, akik befektetőjelöltként érdeklődtek a lap iránt. A Telex vezetői beszámoltak arról is, hogyan akadályozzák munkájukat a különféle minisztériumok és más hivatalok, vagy hogy sosem kapnak válaszokat például az Operatív Törzstől a koronavírus kapcsán.

Munk Veronika a Media1 hírportál rádió- és podcast-műsorának elején elmondta, véleménye szerint jól működik a Telex.hu-nál bevezetett társfőszerkesztői felállás, mivel ennek az új konstrukciónak köszönhetően „megkettőzött erővel tudnak dolgozni a Telexért”.

Dull Szabolcs hozzátette, hogy valóban egy nem szokványos szerkesztői modellről van szó, „de a Telex önmagában szokatlan történet”. A főszerkesztő szerint világviszonylatban is példátlan gyorsasággal tett szert nagy befolyásra és olvasottságra a lap. Elmondta, hogy ez nem jöhetett volna létre másképp, csak úgy, ha az egész szerkesztőség összetartóan küzd azért, hogy tovább vigyék azokat az értékeket, amelyek a régi Index esetében megvoltak.

„Pár napja csöppentem bele ebbe a történetbe, és hihetetlenül inspiráló látni a szerkesztőséget, a kollégákat, ahogy dolgoznak”

– fogalmazott első benyomásai kapcsán a frissen a laphoz érkezett főszerkesztő a Media1 műsorának.

Jól működik a társfőszerkesztői konstrukció

Munk Veronika azt mondta, mostanra naponta 500-600 ezer tátogató keresi fel a tartalmaikat, és mindezt úgy érték el, hogy a Telex mindenféle külső befolyástól mentes. Dull Szabolcs arra, ha mind a ketten főszerkesztők, a munkatársak honnan tudják, kit kell megkérdezni kérdéseikkel, azt mondta, nem úgy kell a társfőszerkesztői működést elképzelni, hogy minden egyes kérdéssel külön-külön mindkettejüket meg kell keresnie a munkatársaknak. Munk Veronika hozzátette, hogy egy nagyon részletes beszélgetés során tervezték meg a munkamegosztást, hogy az új helyzetből adódóan semmiképpen se legyen bonyodalom. Elmondta azt is, hogy  mind a ketten egy időben ellátják a feladataikat mint főszerkesztők, de mellettük van egy öt-hat fős felelősszerkesztőkből álló bázis is, akik segítik a munkájukat.

„Az is előbbre viszi a Telexet, hogy szakmai kérdésekről látatlanban ugyanazt gondoljuk.”

– mondta Dull Szabolcs a Munk Veronikával való közös munkát illetően. Azt is mondta, a munkákat úgy is szétosztották, hogy vannak bizonyos projektek, amelyik egyikükhöz, míg bizonyos kérdések a másikukhoz tartoznak.

Munk Veronika azzal folytatta, hogy a már említett szerkesztői bázis mellett három nagy tartalmi egységet kell elképzelni. Ilyen a newsroom (hírrovat), ahol az aktuális és fontos hírekkel foglalkoznak. Ezenkívül van egy nagyobb tartalmi egységük, ahol a nagyobb volumenű sztorikat gyártják, illetve működik egy tematikai bontás is. Végül a videós, a grafikai és a fotós rovatokra is kitért.

Munk Veronika, a Telex társfőszerkesztője
Munk Veronika, a Telex társfőszerkesztője
fotó: Bődey János / Telex.

Kis lakás, nagy létszám

A Telex főszerkesztői elárulták, hogy van egy nem sokkal több mint 60 négyzetméter méretű bérlakásban lévő newsroomjuk, amit reményeik szerint csak átmenetileg kell használniuk, mert elég szűkös ott a hely, de legalább takarékoskodni tudnak ezen, amikor a vírus miatt jellemzően a stáb nagy része távmunkában dolgozik, annak minden hátrányával együtt. A főszerkesztők azt remélik, hogy a támogatásoknak is köszönhetően, a vírus utáni nyitást követően át tudnak majd költözni egy nagyobb helyszínre.

Munk Veronika a lap indulása kapcsán elárulta, hogy összetett helyzetben találták magukat, mert miután távoztak az Indextől, még sok szerkesztőt, köztük Dull Szabolcsot is sokáig kötötte szerződés a laphoz az elbocsátása után, tehát nem állhattak munkába. Egyszerre kellett beszélni, egyeztetni hetven-kilencven emberrel, miközben fel kellett állítani a támogatói oldalt, és meg kellett szervezni a lap indulását, amire október 2-án került sor.

„A felmondások után kilenc héttel, szeptember 4-én indult el a tamogatás.telex.hu nevű oldal, ahol a mai napig gyűjtjük a támogatókat, és ami a legnagyobb bevételi forrása a Telexnek. Eddig több mint negyvenkétezer ember járult hozzá a lap működéséhez. ”

– mesélte Munk Veronika, aki azt mondta, sokat segített a nemzetközi szolidaritás és az, hogy sokan megosztották velük, mit és hogyan érdemes ezt vagy azt csinálni.

Jön a mobilapp

Dull Szabolcs elárulta, hogy bár ő csak kívülről figyelte az eseményeket, de még tőle is folyamatosan kérdezgették az érdeklődők, volt, amikor egy strandon állították meg, mikor lesz már az indulás, majd később, hogy mikorra valósulnak meg különféle fejlesztések. Ezek jelenleg is zajlanak a háttérben. Dull Szabolcs bejelentette, hogy most már tényleg bármelyik nap megjelenhet a Telex mobilalkalmazása, amit nagyon sokan várnak. Dull hangsúlyozta, hogy mindent nulláról kellett elkészíteni, és hiába dolgoznak irdatlan nagy lelkesedéssel, de meg akarták várni, hogy a lehető legjobbat tudják nyújtani ilyen téren is, nem akarták félkész vagy kevésbé jó dolgokkal előhozakodni.

A hirdetési láb is erős lett, de az olvasói bevételek a legjelentősebbek

Munk Veronika elmondta, hogy legfőképpen az olvasói bevételekre koncentrálnak, ez a legnagyobb láb, de fontos, a várakozásoknál jelentősebb bevételi forrása lett az 500 ezer körüli napi olvasószámnak köszönhetően a hirdetési rész is. Nem tűzdelik tele hirdetésekkel a lapot, csak visszafogottan találkozni bannerekkel az oldalon, de a hirdetők szerencsére értékelik, hogy az olvasók hosszan időznek náluk az oldalon, ezért ez is jól alakul. Nem állnak rosszul bevételek tekintetében, de mindig szükség lesz újabb felajánlásokra, hogy a lap független maradjon, ne pedig egy oligarcháé. Elárulta azt is, hogy nem költenek forgalomterelésre, azaz nem vásárolnak látogatókat.

A Zdeněk Bakala cseh milliárdosra vonatkozó műsorvezetői kérdésre Dull Szabolcs azt mondta, hogy a technikai folyamatok még zajlanak az általa tett korábbi felajánlás, a 200 ezer euró kapcsán, de erről is részletesen beszámolnak majd, illetve az átláthatósági jelentésben is fel fogják tüntetni, ha megérkezik a megígért támogatás.

Dull Szabolcs, a Telex társfőszerkesztője
Dull Szabolcs, a Telex társfőszerkesztője
fotó: Bődey János / Telex.

Munk Veronika azzal folytatta, hogy alapvető különbség az Index és a Telex között, hogy önállóan működhetnek. Van saját sales csapatuk , amelyik a hirdetésértékesítéssel foglalkozik és fejlesztő csapatuk is. Elmondta, hogy tartalmi szempontból is vannak különbségek, és a gyors hírszolgáltatás helyett inkább a hosszabb elemzésekre és részletesebb cikkekre helyezik a hangsúlyt, de az olvasókkal való kommunikációra is jobban ügyelnek.

 „A Telex fő küldetése, hogy a legfontosabb dolgokról a lehető legnagyobb szakértelemmel, értelmezve a dolgok lényegét, szolgáltasson információkat.”

– tette hozzá Dull Szabolcs.

A főszerkesztők elárulták, hogy több más járulékos feladat is a csapatra hárul: ők ürítik a szemetet és még az irodaszerek pótlását is nekik kell intézniük. Benne van az éppen most kezdődő startup bája.

Beengednének befektetőt, de nagyon szigorú feltételek között

Szóba került, hogy az újságírók kapnak-e majd tulajdonrészt, ahogyan erről korábban szó volt. Munk Veronika azt mondta, amint olyan fázisba kerül a dolog, beszámolnak majd erről, tehát nem változtak meg ezzel kapcsolatban a terveik. A Telex az egész stábé, ez látszani fog a majdani kiadóvállalat tulajdonosi struktúrájában is. Dull Szabolcs hozzátette: a fő elv, hogy a szerkesztőség megtanulta, hogy ha elengedi a kontrollt, mi történik felette, akkor ez a működésére nagy veszélyt jelent.

Munk Veronika is azt mondta, befektetőket szívesen fogadnak a lapnál, de a szerkesztőség többségi akarata mindig elsőbbséget élvez majd, vagyis ragaszkodnak ahhoz, hogy legalább az 51 százaléknyi szavazat náluk legyen. A főszerkesztő megemlítette, hogy több befektető érdeklődött a lap iránt, de egyelőre nem tud ezzel kapcsolatban biztosat mondani, mivel még nem zárultak le az ezzel kapcsolatos tárgyalások, nincs leütve még semmi.  Dull Szabolcs hangsúlyozta, hogy szeretnének úgy dolgozni, hogy közben jól érzik magukat, és szabadon számolhatnak be a történésekről. Úgy vélte, a minőségen látszik is, hogy a videósok, újságírók önazonosan, érdeklődően, szabadon kifejezhetik magukat, tárhatnak fel dolgokat.

Vidékről is szeretnének tudósítókat

A szerkesztőségi létszámról Dull Szabolcs elmondta, hogy nehéz a pontos számot megmondani, mivel van, aki csak félállásban dolgozik, és olyan is, aki cikkenként kap fizetést.

Nagyjából egyébként hetven ember dolgozik a Telexnél, ami már elegendő ahhoz, hogy ott legyenek a főbb helyszíneken, például a horvát földrengés helyszínén vagy Brüsszelben. Most főleg az egyéb, az olvasók által várt funkciók fejlesztésén próbálnak javítani, olyanokon mint az említett alkalmazás, a podcast vagy a kereső, a nagyképes formátum stb. az oldalon.

Munk Veronika a műsor második felében a lap jövőbeni tervei kapcsán elmondta, hogy szeretnének helyi kollégákat megyeszékhelyeken vagy legalább régiónként, hogy minél inkább lefedjék vele a vidéki területeket, de jelenleg az újságíróik mind Budapestről indulnak neki az egyes helyszíneknek. Dull Szabolcs hozzátette, hogy egy országos lap, mint a Telex, soha nem fogja tudni pótolni a helyi lapokat, amelyek a helyi embereket tájékoztatják az őket érintő fontos történésekről, de céljuk, hogy az országos viszonylatban is érdekes vidéki sztorikat minél részletesebben tudják bemutatni.

„Aktív keresésben vagyunk, beszéltünk már emberekkel, de nem egy egyszerű feladat.”

– mondta Munk Veronika a vidéki terjeszkedés kapcsán.

Nem mondtak le a fizetőkapuról sem

Dull Szabolcs megerősítette, hogy a Telex idővel be fog vezetni valamilyen típusú fizetőkapus rendszert, paywallt, de egyelőre azt szeretnék megmutatni, hogy a lap mire képes az olvasói támogatások mellett. Munk Veronika azt mondta, hogy nem akarják teljesen fizetőkapu mögé tenni a tartalmaikat, ugyanis „egy normális demokráciában szükséges, hogy a tényalapú információkhoz szabadon hozzáférjenek az emberek”. Ugyanakkor a főszerkesztő elmondta, azt is látni kell, hogy egy 50-60 millió forintból működő szervezetet kell fenntartani a rendelkezésre álló forrásaikból.

Dull Szabolcs a lap eddigi eredményei kapcsán elmondta, hogy szerinte az egyik nagy erőssége a Telexnek, hogy a szerkesztőség magas létszámából adódóan sok helyszíni tudósítást tudnak készíteni. Példaként hozta fel, hogy a magyarországi lapok közül elsőként készítettek helyszíni tudósítást a Fehéroroszországban zajló eseményekről, valamint az amerikai elnökválasztás esetében is magas színvonalú tájékoztatást tudtak adni.

Megtagadja a válaszokat a kormány

Munk Veronika szerint a tényfeltárásban is jól helyt tud állni a lap. Szerinte ez bebizonyosodott a Budakalászon történteket bemutató cikk kapcsán vagy a raktárkoncerteket érintő furcsaságok esetében is. Egyéb cikkeket is kiemelt.

A beszélgetés során műsorvezetői kérdésre az is szóba került, hogy a kormány hogyan viszonyul a munkájukhoz.

„Az első három hónapban ötvenkettő megkeresést küldtünk különböző ügyekben Magyarország minisztériumainak, és mindössze kilenc esetben kaptunk bárminemű választ”

– mesélte Munk Veronika, aki szerint a lapot ignorálják. Megemlítette azt is, hogy kollégájuk miatt az egyik kormányülés előtt elzárták a kormánytagokat a sajtótól.

A főszerkesztő a műsor vége felé azt is elmondta, hogy a lap indulása óta az Operatív Törzs sajtótájékoztatóira hiába küldenek kérdéseket folyamatosan, egyetlen egyre sem kaptak választ, tehát próbálják mellőzni őket.

A Media1 műsor interjúja teljes egészében itt hallgató meg, vagy tölthető le.

A Media1 műsorai önálló oldalon, a vipcast.hu-n is elérhetők podcastként, de meghallgathatók az adások a Spotify-ról, a Google Podcastsból, az Apple iTunes-ból és más platformokon is, valamint bármely podcast programmal feliratkozhat a műsor RSS-ére. A műsorok minden héten a Spirit FM rádióban, a Budapest-Belváros 87,6 MHz-en és streaminggel a spiritfm.hu-n is meghallgathatók.

A Media1 következő, február 15-i műsorának vendége lesz Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) 2010-ben, a kormányváltáskor lemondó egykori elnöke, akivel a hazai rádiós piac és a médiaszabályozás anomáliáiról beszélgetünk a Klubrádió lekapcsolása kapcsán.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Borító: Munk Veronika (elől) és Dull Szabolcs (hátul), a Telex két főszerkesztője a Media1 műsorában, jobbra a műsorvezető, Szalay Dániel. Fotó: selfie / szerk. Ladányi A.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások