fbpx
Telex.hu

Elstartolt a Telex, a volt indexesek új hírportálja!

Munk Veronika főszerkesztő és Kárpáti Márton ügyvezető igazgató beköszöntőjével péntek délután megkezdte tevékenységét a volt indexesek új hírportálja. A lap egyelőre fizetőkaput nem kapcsolt be. A pénzük néhány hónapra biztosan fedezi a 70 munkatárs bérét.

34 ezer olvasótól érkező támogatási pénzből a mai napon megkezdte működését a telex.hu. Kárpárti Márton tulajdonos és Munk Veronika főszerkesztő beköszöntőjéből legelőször is köszönetet mondott az olvasóknak, amiért lehetővé tették, hogy mindez megvalósulhasson.

Ígéretet tettek rá, hogy a volt indexesektől megszokott sokszínűséggel, gyorsasággal és pontossággal tudatják majd, mik a hírek Magyarországon és a világban.

Néhány hónapra biztosan elég a pénz

A beköszöntőben az olvasók türelmét kérték az esetleges előforduló kezdeti hibák miatt. Arra, hogy működőképes lehet-e ez az oldal 70 fős stábbal, azt írták, hogy a működésük az eddigi támogatásokból jó pár hónapra biztosított a jelenlegi létszámmal.

A befolyó összegről és annak gazdaságos felhasználásáról a lapindítással kapcsolatos pénzgyűjtő kampány lezárásakor, október második felében részletesen beszámolnak majd.

Egykori indexesek ma a Telex csapatának tagjaként
Egykori indexesek ma a Telex csapatának tagjaként. Fotó: Telex

Hosszútávon az újságírók is tulajdonossá válhatnak

Megerősítették, hogy a Telexet kiadó Van Másik Kft., mely jelenleg Kárpáti Márton tulajdonában van, de ez változni fog a későbbiekben. Azt, hogy miért Kárpáti nevére került a volt indexesek lapja, azzal magyarázták, hogy ez volt a legegyszerűbb és leggyorsabb cégjogi megoldás.

Hozzátették: az átalakulás egyik legfontosabb része marad, hogy az új struktúrában is szerkesztőségi emberek kezében legyen a cég többsége, azaz garantálva lesz, hogy külső befolyás ne érhessen minket.

Zdeněk Bakala még nem fizetett

Arra, hogy „a cseh Soros” áll-e mögöttük,. azt írták, Cseh Sorosnak kizárólag a magyar propagandamédia nevezi Zdeněk Bakalát, és neki valójában nincs köze Soros Györgyhöz. Zdeněk Bakala Csehország egyik leggazdagabb vállalkozója és az Economia médiacég egyik tulajdonosa. „Az Economia kiadó szeptember végén szólt nekünk, hogy egy nagy összegű adománnyal, 200 000 euróval szeretné segíteni a Telex elindulását. Nem befektetésről van szó, hanem adományról.”

Ez azért fontos, írja a Telex, mert az adomány fogalmilag azt jelenti, hogy az adományozó nem vár és nem is várhat el az adományért cserébe mást, mint azt, hogy az adományt az adományozott saját belátása szerint, a Telex deklarált céljainak megvalósítása érdekében használja fel. Ez az Economia vagy Bakala úr esetében pontosan ugyanúgy érvényes, mint a többi 34 ezer adományozóra.

Közölték azt is, hogy az adomány egyelőre nem érkezett meg, még dolgoznak azon, hogy a tranzakció megvalósulhasson.

Korrektséget, gyorsaságot, hiteles híreket ígér a Telex csapata

A Telex egyébként az induláskor máris több száz cikkel startol el. A főszerkesztő és az ügyvezető megígérte: a Telex korrekt lesz, kritikus és kíváncsi, lesz szó náluk politikáról, gazdaságról, sportról, tudományról, szórakoztató sztorikról, technológiáról, kultúráról, gasztronómiáról – szöveges, videós és grafikai formátumokban. Ott lesznek minden fontos eseményen, hajnalban és karácsonykor is közlik majd a legfrissebb híreket.

„És ez csak a kezdet. Később a tematikát és a formátumokat is szeretnénk fejleszteni. Lesz mit olvasni.”

Előfizetéses modellre lesz szükség, de most még nem vezették be

Hozzátették, hogy a Telex egyelőre ingyenesen érhető el, mivel egyelőre adományokat, nem pedig előfizetést kértek és kaptak az olvasóktól. Hangsúlyozták ugyanakkor azt is, hogy a hazai médiapiacon még nagyon óvatos gazdálkodással sem tűnik fenntarthatónak az, hogy pusztán reklámbevételekből üzemeltetni lehessen egy olyan lapot, amiben a nap bármelyik pontján megtudhatják az olvasók, mi történik a világban. Pláne a koronavírus okozta gazdasági válság idején. Úgyhogy a Telex a későbbiekben előfizetéses újság lesz, az előfizetéses modell kidolgozását hamarosan elkezdik, és amint összeállt, ki is hirdetik majd.

Jelezték továbbá ,hogy hamarosan lesz Androidra és az iOS-ra is mobilapplikációjuk.

Végül jelezték, hogy meg vannak hatva, hogy az oldal elindulhatott, és érzik a feladat súlyát.

Dull Szabolcsot, az Index volt főszerkesztőjét július 22-én elbocsátotta Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatósági elnöke. Ezt követően az Index munkatársai, szinte a teljes stáb bejelentette, hogy távozik, mivel a lépést a szerkesztőségi autonómia megsértésének értékelik. A Telexhez nem mindenki csatlakozott a távozó indexesek közül, de a stáb jelentős része igen.

Az Index.hu oldalon azóta már egy új stáb munkálkodik.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások