fbpx
Gönczi Gábor és Marsi Anikó, a TV2 Tények műsovezetői

Tüntetők lejáratása miatt pert vesztett a TV2 Tények, az Origo és a 888

A bíróság szerint jogsértő módon kerültek a túlóratörvény elleni 2018-as országos tiltakozások résztvevőiről szóló lejáratások a kormányközeli médiába.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű civil jogvédő szervezet két civil aktivista számára nyújtott jogi segítséget, mert a kormányhoz közeli lapok valótlanul azt állították, hogy a 2018-as tüntetéseken a megjelenített arcképcsarnokban szereplők törtek, zúztak.

A kesmás 888.hu és az Origo nem nyújtott be ellenkérelmet, ezért az aktivisták korábban megnyerték a bírósági pert, a médiumnak sérelemdíjat kellett fizetniük és közzé kellett tenniük a bíróság döntését. A sérelemdíjat megkapták, de a helyreigazítás az ítélet ellenére nem jelent meg – közölte a TASZ.

A csütörtöki tárgyaláson már csak a TV2 vett részt. A kereskedelmi csatornával szemben is fontos volt a bíróság döntése, hiszen műsoraik sok emberhez elérnek, emiatt még kiszolgáltatottabbá válnak azok, akikről hazugságot állítanak.

A bíróság teljes egészében helyt adott a keresetnek, így a TV2 Tények című műsorában fel kell olvasni az ítélet rendelkező részét, és sérelemdíj megfizetésére is kötelezték a csatornát.

„A kormány az általa irányított médiumokat arra használja, hogy széles körben terjesszen manipulatív üzeneteket. A rendszert jellemzi, hogy a kormánnyal szemben kritikát megfogalmazó emberekről, civil szervezetekről, aktivistákról egyoldalú, lejárató és gyakran szándékosan valótlanságot tartalmazó híradások, cikkek jelennek meg. Mi olyan társadalomban szeretnénk élni, ahol a sajtó felelősséggel tájékoztat és feltárja az igazságtalanságokat, nem pedig fegyverként használják, hogy eltántorítsák az embereket attól, hogy fellépjenek az érdekeiért”

– indokolta Bodrogi Bea, a TASZ ügyvédje, miért fontos fellépni a propaganda jogsértő gyakorlata ellen.

Borító: Marsi Anikó, Gönczi Gábor, a Tények műsorvezetői és a Tényeket felügyelő Kökény-Szalai Vivien, a Tv2 hírigazgatója. Fotó: TV2 sajtószoba
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások