fbpx
Klubrádió

Épp a Klubrádió lekapcsolása előtt lesz az FM-rádiózás ünnepe

Különös egybeesésre hívta fel a figyelmünket rendszeres olvasónk, Ádám.

Február 13-án tartja az UNESCO a Rádiózás Világnapját, miközben február 14-én 23:59-kor lekapcsolják a Klubrádiót a megmaradt egyetlen FM-frekvenciájáról, a Budapest FM 92,9 MHz-ről.

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete a 2011. évi közgyűlésének határozata alapján 2012 óta tartják meg a rádiózás világnapját, a World Radio Dayt (WRD) arra emlékezve, hogy 1946-ban az ENSZ ezen a napon határozott saját rádiójának létrehozásáról. Az ENSZ célja a világnappal, hogy felhívja a figyelmet a rádió fontosságára, arra a tömegkommunikációs eszközre, amely a legszélesebb tömegekhez képes eljutni.

autórádió
Fotó: Unsplash

A mostani világnapnak különös aktualitást ad, ami a Klubrádióval történik. Épp tegnap, kedden hirdette ki a Fővárosi Törvényszék azt az ítéletet, amely helyben hagyta az NMHH Médiatanács azon tavaly született határozatát, melynek következtében a Klubrádió elveszíti utolsó FM-frekvenciáját is, ugyanis a médiaszolgáltató kérelme ellenére nem biztosítják a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbítását. Bár az NMHH azt ígérte korábban, hogy a Klubrádiónak lehetősége lesz pályázati úton visszaszerezni a frekvenciát, ez nem valósult meg, mivel a pályázati eljárás jelenleg a kormányközeli másik pályázó, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. jogorvoslata miatt szünetel, így a médiaszolgáltatási jogosultság lejáratáig a Klubrádió már nem tud jogosultságot szerezni a 92,9-re.

A Klubrádió számára rendkívül kedvezőtlen keddi ítéletet és a Médiatanács lépését a sajtószabadság újabb sötét napjának nevezte az Európai Tanács emberi jogi biztosa, az ítéletet és a Médiatanács eljárását szégyenteljesnek és antidemokratikusnak nevezte a rádió vezetése és újabb jogi lépések megtételére készülnek. Felháborodottan reagáltak az ellenzéki politikusok, csalódottságát fejezte ki az IPI nemzetközi sajtóintézet a magyar médiapluralizmus válsága miatt, és a francia diplomácia is aggodalmát fejezte ki a magyarországi médiával kapcsolatos fejlemények kapcsán. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a saját igaza helyességét hangsúlyozta sajtóközleményében.

A Klubrádió FM frekvenciájának elvesztését követően, vasárnapról hétfőre virradóan internetrádiózására kénytelen átállni a túlélése érdekében.

A Klubrádióval kapcsolatos írásaink itt találhatók.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások