Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője

A Klubrádió lekapcsolása miatt Manfred Weberhez fordult az LMP

Az LMP társelnökei arra kérik a Fideszt is tagjai között tudó Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetőjét, álljon ki a sajtószabadságért, és emelje fel hangját, amiért a Fidesz egy újabb vörös vonalat lép át a médiaszolgáltató egyetlen rádiós frekvenciájának elvételével.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Az LMP részéről Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté társelnökök által jegyzett nyílt levélben az áll, hogy mivel„Manfred Weber a demokrácia és a sajtószabadság híve”, szükségesnek látnák az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjének kiállását a Klubrádió ügyében.

Az LMP levelében azt írja, hogy a Klubrádió arra hivatkozva némul el vasárnap éjszakától határozatlan időre, hogy működése hét éve alatt összesen két alkalommal nem tett eleget a rendszeres adatszolgáltatási kötelezettségének. Az LMP szerint azonban egy olyan adminisztratív hibáról van szó, ami nem indokolná egy rádiós társaság elnémítását.

Megemlítették azt is, hogy a Klubrádió pályázni is hiába próbált az FM 92,9 MHz-re, mert a pályázati eljárás jelenleg szünetel, miután az egyik pályázó (a kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. – megj. a szerk.) a kizárása miatti jogorvoslata miatt jelenleg is fel van függesztve a pályázati folyamat. Megemlítették, hogy a bíróság még azonnali jogvédelmet sem biztosított a Klubrádiónak a jogosultsága lejárata előtt, holott a rádió kérte, hogy amíg a pályázati eljárás le nem zárul, illetve perei jogerősen be nem fejeződnek a Médiatanács ellen, átmenetileg tovább használhassa egyetlen frekvenciáját.

Az LMP-s politikusok kitértek rá, hogy a Médiatanács tagjait 9 évre választották meg 2019-ben, és a tagokat „a kormánypárt nevezte ki.”

Megemlítették azt is, hogy korábban számos más médiumot megszereztek kormányközelből, némelyiket pedig be is zárták már. Említést tettek az Origo, a Népszabadság és a megyei lapok történetéről is. Említést tettek az Európai Bizottság szóvivőjének tegnapi nyilatkozatáról is, ami a Klubrádió kapcsán született, és amelyben a bizottság növekvő aggodalmáról esett szó.

Az EPP frakcióvezetőjének írt levél így végződik:

„Tisztelt Frakcióvezető úr!

Amennyiben önnek valóban fontos a média szabadsága és sokszínűsége, kérjük emelje fel Ön is a szavát!”

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője. fotó: © European Union 2019 – Source : EP
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!