fbpx
Klubrádió

A Klubrádió felháborodva, nemzetközi közleményben bírálja a Médiatanácsot, a Fideszt és az ATV Csoportot

A rádió kétnyelvű közleményében azt írja, az utolsó reménye az, ha február 9-én neki kedvező bírósági ítélet születik, vagy ha február 14-ig a kormánypárt döntéshozói meggondolják magukat a rádió elnémíttatása kapcsán. A Klubrádió elkeseredett, illetve felháborodott hangvételű közleményében „ellenzékinek látszóként” emlegeti az ATV Csoportot, a Médiatanácsot pedig képmutatónak nevezi.

„Összeesküvés? Elmélet? – A Klubrádió folytatja harcát az éterben maradásért – A Klubrádió frekvenciája”

– ezzel a címmel adott ki közleményt hétfőn a jelenleg még a budapesti FM 92,9 MHz-en sugárzó, ám bizonytalan helyzetbe került Klubrádió, mely a Médiatanács döntése miatt könnyen lehet, hogy február 15-től csak az interneten lesz elérhető.

A közleményben a médiaszolgáltató elismeri ugyan, hogy elkövetett két azonos típusú adminisztratív jogsértést a működése során, ám úgy véli, a médiaszolgáltatási jogosultságuk meghosszabbítására irányuló kérelmük elutasítása nem volt jogszerű, azt aránytalannak és igazságtalannak tartják, mivel állításuk szerint „a baráti rádiókkal” sokkal elnézőbb volt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, márpedig ez a Klubrádió szerint felveti a diszkrimináció tilalmának megsértését. A közleményben arról írnak, mi vezetett oda, hogy a rádió helyzete most bizonytalanná vált, és hogy mi lehetne a lehetséges megoldás a mostani helyzetben.

„Képmutató” Médiatanács

A Klubrádió közleményében képmutatónak nevezi a Médiatanácsot, amiért a jogosultság elvételével kapcsolatos döntése után pályázatot írt ki a Klubrádió lejáró frekvenciájára. A rádió szerint ezzel valójában csak a látszatot akarták ezzel kelteni, hogy a Klubrádiónak jó esélye van működése folytatására, elvégre a pályázatot még megnyerheti a rádió február 14-ig, a jogosultság lejáratáig, csakhogy ez nem így lett, hiszen a pályázatot végül a Médiatanács felfüggesztette a pályázaton résztvevő másik két pályázó jogorvoslata miatt.

„Ellenzékinek látszó” ATV

A Klubrádió ezután a budapesti 92,9 MHz frekvenciapályázaton elinduló két pályázót, a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesületet és az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-t bírálja, amiért éltek a pályázati eljárás során a fellebbezés lehetőségével azután, hogy az NMHH Médiatanács kizárta őket a pályázati eljárásból. (A pályázók úgy vélték, hogy a Médiatanács jogsértő határozattal, indokolatlanul zárta ki őket a pályázatból.)

A Klubrádió „ellenzékinek látszóként” emlegeti a Spirit FM mögött lévő ATV Csoportot.

A Klubrádió ezután arról ír, hogy szerinte a Médiatanács rosszhiszeműségére utal, hogy a grémium a bíróságon nem támogatta a Klubrádió azonnali jogvédelem iránti kérelmét, aminek eredményeként a Klubrádió a jogviták befejezéséig bírósági határozat alapján sugározhatná a műsorát, így most arról a bíróságnak kell majd döntenie.

Bírálat a Fidesznek

A Klubrádió a kormánypártot is bírálta közleményében, amiért az néhány éve úgy módosította az ideiglenes frekvencia engedély kiadásának szabályait a médiatörvényben, hogy az olyan helyzetben lévő médiaszolgáltatók, mint például a Klubrádió, ne nyújthassanak be erre vonatkozó igényt, ideiglenes jogosultság ugyanis csak akkor jár, ha a hatósági szerződés teljesen kifutott.

A Klubrádió közleményében kitért rá: amikor az egyik ellenzéki párt 2020 októberében benyújtott egy törvénymódosítási javaslatot ezen, a Klubrádió szerint vitatható alkotmányosságú törvényi rendelkezés kijavítására, az előterjesztés nem kerülhetett az Országgyűlés napirendjére. A Klubrádió tehát a Fideszt is felelősnek tartja a helyzetéért.

A médiaszolgáltató közleménye végül azzal ér véget, hogy a kormány ezúttal nem mondhatja azt, hogy nem foglalkozik médiavállalatok ügyeivel, hiszen abban az esetben, ha az eljáró bíróság bármely okból nem biztosít azonnali jogvédelmet a Klubrádió számára, akkor a rádió február 15-i elhallgattatása kizárólag az erre irányuló politikai döntés eredménye lesz, hiszen az ideiglenes sugárzás lehetővé tétele kizárólag a törvényhozókon múlik.

„Ha a politikai döntéshozók nem gondolják meg magukat és nem térnek vissza legalább az ideiglenes frekvencia engedély tárgyában a sajtó sokszínűségét garantáló alkotmányos rendhez, akkor az utolsó reményünk a kedvező bírósági ítélet marad, ami február 9-én várható” – olvasható a közleményben.

További hírek találhatók a Media1.hu-n. Ha érdekli a Klubrádió frekvenciájával kapcsolatos ügy előzménye, itt olvashat róla bővebben.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások