fbpx
A Klubrádió és az NMHH perének első tárgyalásnapja 2021. 01.20-án a Fővárosi Törvényszéken

Kezdetét vette a Klubrádió és a médiahatóság közötti per, ez történt az első tárgyalási napon

A Klubrádió azonnali ideiglenes bírói jogvédelmi intézkedést kért annak érdekében, hogy február 14. után akkor se némítsák el, ha addigra nem születik jogerős ítélet a perben, amit azért indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ellen, mert a Médiatanács nem hosszabbította meg a rádió lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát. Az NMHH a tárgyaláson bejelentette, hogy szünetelteti a 92,9 MHz frekvenciapályázatot. Ez azt jelenti, hogy a rádió még inkább az idő szorításába került, ha folytatni akarja működését, hiszen így pályázati úton a jogosultsága lejáratáig már nem tudja visszaszerezni a frekvenciáját.

Elindult ma, szerdán a Fővárosi Törvényszéken a Klubrádió Zrt. által a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ellen indított közigazgatási per, amelyet a rádiós társaság azért indított, mivel úgy véli, jogsértő az a határozat, amellyel az NMHH Médiatanácsa megtagadta a médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítását.

A per során az NMHH jogi képviselője bejelentette, amiről a Media1 még kedden beszámolt, hogy a médiahatóság – tekintettel arra, hogy az FM 92,9 MHz-re vonatkozó pályázati eljárás három pályázója közül kettő (a kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. és a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület) jogorvoslattal élt a kizárása miatt – felfüggesztette a pályázati folyamatot, amíg a jogorvoslatok le nem zárulnak.

Mindez azt jelenti, hogy az a pályázati eljárás, amivel a Klubrádiónak esetleg esélye nyílt volna arra, hogy tovább használhassa a frekvenciáját 2021. február 14. után, egyelőre áll, miközben az idő a jogosultság lejáratáig egyre fogy.

Ezért a Klubrádió a mai tárgyalást megelőzően azonnali ideiglenes bírói jogvédelmi intézkedést kért annak érdekében, hogy addig amíg a pereskedés véget nem ér, ne kelljen elnémítani a rádiót.

Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója és Váci Tímea, a Klubrádió jogi képviseletében segítséget nyújtó TASZ jogásza arról beszélt, hogy a pályázati eljárás végeredménye 5, de akár 10-12 hónap múlva lehet csak meg figyelembe véve a fellebbezési időket. Ez tetemes károkat okozna a Klubrádió működése szempontjából, valamint sérülne a hallgatóik tájékozódáshoz fűződő joga és a médiatörvény sokszínű médiapiacra irányuló rendelkezése.

Az NMHH jogi képviselője azt mondta, szerinte nem az NMHH, hanem a Klubrádió a tisztességtelen, amiért az ideiglenes bírói intézkedésre irányuló kérelmét csak most nyújtotta be a bíróságra, és ezzel akarja akadályozni a per menetét, szerinte a kérelmet már előbb is beadhatta volna a médiaszolgáltató. A Klubrádió jogi képviselője ezt határozottan visszautasította, és a kérelem mai benyújtásának időzítését azzal magyarázta, hogy mostanra vált egyértelművé, hogy idő szorításába kerültek, hiszen eddig még bízhattak abban, hogy a pályázati eljárás a frekvenciájukra eredményesen véget ér, ez azonban a pályázati eljárás elhúzódása, felfüggesztése miatt mostanra esélytelennek látszik február 14-ig. Ráadásul eddig a pályázati eljárás is jelentős kapacitásukat kötötte le, ezért nem is tudtak volna végezni a beadvánnyal hamarabb.

A Klubrádió jogi képviselője a per során egyebek mellett arról is beszélt, hogy a rádióval szemben a Médiatanács törvénytelenül járt el, amikor más rádiók számára biztosította a hosszabbítás lehetőségét akkor is, ha elkövettek korábban adminisztratív hibákat, de a Klubrádió esetében a grémium nem tanúsított hasonló magatartást.

Az NMHH jogi képviselője válaszában azzal érvelt, hogy ennek oka az lehetett, hogy bizonyára a többi ügy során éppen más jogi környezet volt érvényben, nekik azonban minden esetben a hatályos médiatörvény szerint kell eljárniuk. A médiahatóság jogi képviselője azt is mondta, hogy a Klubrádiónak több éve, 2017 óta tisztában kellett lennie azzal, hogy nem fogják meghosszabbítani a jogosultságát, hiszen ekkor a határozatban a médiahatóság felhívta a figyelmet arra, hogy az akkoriban szankcionált jogsértése megismételt volt. Az NMHH jogi képviselője azt is mondta, hogy minden ügy más, ezért az azokban az ügyekben született határozatok  nem képezhetik jelen per tárgyát.

A bíróság egyelőre nem döntött arról, hogy eleget tesz-e az ideiglenes bírói intézkedésre, a frekvencia átmeneti további használatának lehetőségére irányuló felperesi kérelemnek. A bíróság a tárgyalást február 9-re elhalasztotta. A bíróság február elejéig várja a felperes és az alperes beadványait az azonnali intézkedés kapcsán, hogy erre vonatkozó döntést hozhasson.

A bíróság jelezte, hogy szeretne majd február 9-én ítéletet is hozni.

Borító: A Klubrádió (balra) és a médiahatóság (jobbra) képviselői vitatkoznak egymással a Fővárosi Törvényszéken 2021. január 20-án. Fotó: Szalay Dániel / Media1 (mobiltelefonos felvétel)
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások