fbpx
rádió, mikrofon, stúdió

Bréking: a Klubrádión kívül mindenkit kizárt a Médiatanács a Budapest FM 92,9 MHz-ért folytatott versenyből

A Klubrádió pályázata esetében hiánypótlást kér a Médiatanács az FM 92,9 MHz-re, de a Spirit FM-et és a kormányközeli pályázót, az LBK Médiaszolgáltató 2020-at kizárta a Médiatanács alaki hibára hivatkozva.

Elvégezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Budapest 92,9 MHz rádiós médiaszolgáltatási lehetőség közösségi jellegű használatára benyújtott pályázati ajánlatok alaki vizsgálatát. Az NMHH a Media1-hez eljuttatott közleménye szerint a frekvencián jelenleg is szolgáltatást nyújtó Klubrádió Zrt.-től a Médiatanács hiánypótlást kér, míg a Közösségi Rádiózásért Egyesület (a Spirit FM tulajdonosa) és az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. (a néhai Andy Vajna kormánybiztos ügyvédjének, Biró Balázs idén létrehozott cégének) az ajánlatát alakilag érvénytelennek (formai hibásnak) minősítette, azaz őket kizárta a pályázatból.

A pályázók jogorvoslattal élhetnek a döntés ellen – tette hozzá az NMHH hétfőn, nem sokkal ezelőtt.

Mindez azt jelenti: a Klubrádió az egyedüli esélyese a 92,9 MHz frekvenciának, feltéve, hogy a Spirit FM, vagy az LBK Médiaszolgáltató 2020 nem fellebbez a médiatanácsi döntés ellen, és a bíróság nem fordítja meg a grémium döntését.

Arató András, a Klubrádió elnöke
Arató András, a Klubrádió elnöke és többségi tulajdonosa. (Archív)

Update: A Spirit FM már jelezte is a Media1 érdeklődésére, hogy bírósági úton jogorvoslattal élnek, a részleteket külön hírben írtuk meg.

Folytatódott több más pályázati eljárás is

A Kaposvár 93,1 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárás nyertese a testület döntése alapján az egyedüli pályázó Mária Rádió Frekvencia Kft.

A tanács elvégezte a Győr 96,4 MHz körzeti és a Mosonmagyaróvár 99,7 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatára benyújtott pályázati ajánlatok alaki vizsgálatait, és mindkét esetben nyilvántartásba vette az egyedüli pályázót, a Katolikus Rádió Zrt.-t.

Bírság a Mária Rádiónak és az FM 90 Campus Rádiónak

A Mária Rádió Cegléd szolgáltatójára 150 ezer forint bírságot rótt ki a grémium, amiért egy vizsgált szeptemberi-októberi adáshéten kevesebb szöveget -és saját, illetve a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort tett közzé, viszont több zenét sugárzott a szerződéses vállalásaihoz képest.

Az FM90 Campus Rádió szolgáltatójára pedig 80 ezer forint bírságot rótt ki a testület, amiért egy vizsgált szeptemberi adáshéten kevesebb kisebbségi és közszolgálati műsort és több ismétlést sugárzott a szerződésében rögzítettéknél, továbbá, amiért a közszolgálati műsorszámainak időtartama nem érte el a médiatörvényben meghatározott heti teljes műsoridő kétharmadát sem.

Hatékony volt a helyi rádiók összefogása a beteg gyerekekért

A tanács elfogadott egy hatáselemzést is, amelyet a Médiatanács megbízásából a Kantar Hoffmann-Scores Group készített a HEROE jótékonysági kampányáról. Novemberben az egyesület mind a hatvanhat tagja csatlakozott egy okoseszközökre szóló adománygyűjtéshez, hogy a kórházban ápolt gyermekek számára megkönnyítsék a kapcsolattartást szeretteikkel a járványhelyzet karácsonyi időszakában, és rendszeresen adtak közre felhívásokat a kezdeményezésről.

Az elemzés kimutatta, hogy az adománygyűjtésben részt vevő rádiók a 18 évnél idősebbek több mint harmadát elérték, sőt – mivel a hírt más médiumok is átvették –, a kampányzárás után még tovább emelkedett az akció ismertsége. A kampány csaknem fele részben olyanokat is elért, akik alapvetően nemigen szokták megbeszélni, amit a rádióban hallanak, köztük sokan egyáltalán nem is rádióznak. A kezdeményezés ösztönző hatása rendkívül magas volt: minden ötödik válaszadó megfontolta, hogy adományozzon. A teljes dokumentum az NMHH honlapján olvasható.

A Médiatanács üléséről készített jegyzőkönyvet csak később teszik közzé; ezért elképzelhető, hogy mint már korábban előfordult, más, most nem említett fontos döntések is születtek a testület ülésén, amiről az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának közleménye nem tett említést.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások