Székesfehérvári Vörösmarty Rádió

A Karas Monika vezette Médiatanács bizonytalan időre megint lekapcsoltatja Székesfehérvár Fidesz-barát rádióját, a Vörösmarty Rádiót

Pár nap múlva újra rádiója nélkül marad a fideszes vezetésű Székesfehérvár, hatósági döntés miatt lekapcsolják ugyanis a Vörösmarty Rádió adását és kezdetét veszi egy bizonytalan ideig tartó adásszünet az FM 99,2 MHz-en. A helyi rádiósok, akikkel idén ez már harmadjára történik meg, kétségbe vannak esve. A fideszes szavazatokkal létrejött Médiatanács egy kormánypárti rádiót némít el.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Folytatódik a székesfehérvári FM 99,2 MHz-en üzemelő Vörösmarty Rádió hosszú ideje tartó küzdelme a túlélésért, illetve csatája a médiahatósággal és a hivatali bürokráciával.

Mint azt Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum Kft. ügyvezető igazgatója is megerősítette ma a Media1 érdeklődésére telefonon, öt nap múlva, június 7-én, azaz vasárnap éjféltől újabb bizonytalan ideig tartó adásszünetre kényszerül a fehérvári helyi rádió.

Vörösmarty Rádió
Vörösmarty Rádió

Ennek oka, hogy a Vörösmarty Rádió nem tud ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultságot sem szerezni, már kimerítették ugyanis az erre rendelkezésre álló jogi lehetőségeket. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa lezárta a rádió által eddig használt FM 99,2 MHz-es frekvenciára vonatkozó rádiós pályázatot, és abból a Fehérvár Médiacentrum Kft.-t hibás pályázatra hivatkozva kizárta.

Ez azt jelenti, hogy a Vörösmarty Rádió az FM 99,2 MHz-re vonatkozó pályázattal összefüggő eljárások lezárultáig vasárnap éjféltől biztosan néma lesz. Hogy a keverőpultokat mikor kapcsolhatják vissza, azaz meddig tarthat a némaság, illetve a pályázatból egyáltalán a Vörösmarty Rádió ki tud-e kerülni kedvezően, azt egyelőre nem tudni: Hagymásy András, az ügyvezető sem tudott mit mondani a Media1 érdeklődésére arra, pontosan meddig tarthat ez az állapot, de lehetségesnek tűnik, hogy akár hosszabb ideig is.

Addig pedig a Vörösmarty Rádió néma lesz, a fehérvári rádiósok megélhetése pedig bizonytalanná válik.

A Vörösmarty Rádió stábja
A Vörösmarty Rádió stábja. Fotó: vorosmartyradio.hu

Harmadjára lesz néma a Vörösmarty Rádió

A Vörösmarty Rádió hányattatása tavaly októberben kezdődött, amikor a Médiatanács (csakúgy mint a manapság már csak interneten sugárzó budapesti Civil Rádió esetében) korábbi, már szankcionált jogsértésekre hivatkozva nem hosszabbította meg a fideszes vezetésű Székesfehérvár városának tulajdonában lévő rádió lejárófélben lévő médiaszolgáltatási jogosultságát, pedig azt a médiaszolgáltató akkori üzemeltetője, a Fehérvár Médiacentrum kérte. A médiaszolgáltatási jogosultság lejáratakor idén január végén el kellett némítani egy időre a Vörösmarty Rádiót, de nem sokkal később ideiglenes frekvencián tovább üzemelhetett a Vörösmarty egy ideig, miután a Médiatanács kiírta a fehérvári rádiós frekvencia hasznosítására irányuló pályázatot, és így megnyílt arra a lehetőség, hogy ideiglenes jogosultságot kérhessen a kft.

A Fehérvár Médiacentrum Kft.-t azonban hibás pályázatára hivatkozva a pályázatból február végén kizárta a Médiatanács. Emiatt később megint elnémult a rádió egy időre, méghozzá épp a koronavírus-világjárvány kezdetén nem tudták tájékoztatni és szórakoztatni a lakosságot.

Az NMHH Médiatanács ezt követően ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultságot biztosított a Fejér Megyei Önkormányzatok Kegyeleti Központ Kft. (korábbi nevén Temetkezés Kft.) számára, mely május 9-től (legalábbis átmenetileg) átvette a Vörösmarty Rádió üzemeltetését a Fehérvár Médiacentrumtól, és június 7-ig szóló ideiglenes hatósági szerződést kötött  a Médiatanáccsal. (A fő tevékenysége szerint egyébként kegyeleti szolgáltatással foglalkozó, Székesfehérvár városának 52 százalékos tulajdonában lévő kft.-ben számos Fejér-megyei település is tulajdonos, például Felcsút, Gárdony, Nadap, Kápolnásnyék, Martonvásár stb. is).

A lejáró ideiglenes jogosultságot azonban nem tudják meghosszabbíttatni.

 

rádió, mikrofon
Fotó: Neil Godding, Unsplash

Aggódnak a rádiósok

A Media1 az elmúlt napokban több, a Vörösmarty Rádiónál dolgozó kollégától is levelet kapott, tudunk-e valamit saját munkahelyük sorsáról, vagy megint elnémítja-e őket, illetve a rádiójukat a Médiatanács.

A hatósághoz fordultunk, hogy megtudakoljuk, a Vörösmarty Rádió június 7-én lejáró frekvenciáján június 8-tól mi lesz hallható Székesfehérváron az FM 99,2 MHz-en. A médiahatóság mindössze egy mondattal válaszolt, melynek lényege, hogy a rádió üzemeltetője nem adott be kérelmet a Médiatanácshoz a jogosultsága meghosszabbítására. (Ezt Hagymásy András, az ügyvezető szerint már nem is tehetik meg.)

A mostani helyzetet egyébként az teszi szokatlanná, hogy a Médiatanács tagjai a Fidesz szavazatai révén szerezték kilenc évre szóló mandátumukat, és a Vörösmarty Rádió tulajdonosi háttere, illetve eddigi műsorbeli és facebookos tartalmai alapján egy elég egyértelműen Fidesz-barát rádióról beszélünk.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke
Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke

Vagyis baráti tűz némítja el a Vörösmarty Rádiót, idén immáron harmadjára, és kérdés, mennyi időre. Ha szerencséjük van, talán nem annyi időre, mint amikor 1956 után hosszú ideig be kellett szüntetni a Vörösmarty Rádió működését.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en.

Borító: A  székesfehérvári Vörösmarty Rádió stúdiója és stábja. Forrás: szekesfehervar.hu / archív

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságának tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!