fbpx
Székesfehérvári Vörösmarty Rádió

A Karas Monika vezette Médiatanács bizonytalan időre megint lekapcsoltatja Székesfehérvár Fidesz-barát rádióját, a Vörösmarty Rádiót

Pár nap múlva újra rádiója nélkül marad a fideszes vezetésű Székesfehérvár, hatósági döntés miatt lekapcsolják ugyanis a Vörösmarty Rádió adását és kezdetét veszi egy bizonytalan ideig tartó adásszünet az FM 99,2 MHz-en. A helyi rádiósok, akikkel idén ez már harmadjára történik meg, kétségbe vannak esve. A fideszes szavazatokkal létrejött Médiatanács egy kormánypárti rádiót némít el.

Folytatódik a székesfehérvári FM 99,2 MHz-en üzemelő Vörösmarty Rádió hosszú ideje tartó küzdelme a túlélésért, illetve csatája a médiahatósággal és a hivatali bürokráciával.

Mint azt Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum Kft. ügyvezető igazgatója is megerősítette ma a Media1 érdeklődésére telefonon, öt nap múlva, június 7-én, azaz vasárnap éjféltől újabb bizonytalan ideig tartó adásszünetre kényszerül a fehérvári helyi rádió.

Vörösmarty Rádió
Vörösmarty Rádió

Ennek oka, hogy a Vörösmarty Rádió nem tud ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultságot sem szerezni, már kimerítették ugyanis az erre rendelkezésre álló jogi lehetőségeket. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa lezárta a rádió által eddig használt FM 99,2 MHz-es frekvenciára vonatkozó rádiós pályázatot, és abból a Fehérvár Médiacentrum Kft.-t hibás pályázatra hivatkozva kizárta.

Ez azt jelenti, hogy a Vörösmarty Rádió az FM 99,2 MHz-re vonatkozó pályázattal összefüggő eljárások lezárultáig vasárnap éjféltől biztosan néma lesz. Hogy a keverőpultokat mikor kapcsolhatják vissza, azaz meddig tarthat a némaság, illetve a pályázatból egyáltalán a Vörösmarty Rádió ki tud-e kerülni kedvezően, azt egyelőre nem tudni: Hagymásy András, az ügyvezető sem tudott mit mondani a Media1 érdeklődésére arra, pontosan meddig tarthat ez az állapot, de lehetségesnek tűnik, hogy akár hosszabb ideig is.

Addig pedig a Vörösmarty Rádió néma lesz, a fehérvári rádiósok megélhetése pedig bizonytalanná válik.

A Vörösmarty Rádió stábja
A Vörösmarty Rádió stábja. Fotó: vorosmartyradio.hu

Harmadjára lesz néma a Vörösmarty Rádió

A Vörösmarty Rádió hányattatása tavaly októberben kezdődött, amikor a Médiatanács (csakúgy mint a manapság már csak interneten sugárzó budapesti Civil Rádió esetében) korábbi, már szankcionált jogsértésekre hivatkozva nem hosszabbította meg a fideszes vezetésű Székesfehérvár városának tulajdonában lévő rádió lejárófélben lévő médiaszolgáltatási jogosultságát, pedig azt a médiaszolgáltató akkori üzemeltetője, a Fehérvár Médiacentrum kérte. A médiaszolgáltatási jogosultság lejáratakor idén január végén el kellett némítani egy időre a Vörösmarty Rádiót, de nem sokkal később ideiglenes frekvencián tovább üzemelhetett a Vörösmarty egy ideig, miután a Médiatanács kiírta a fehérvári rádiós frekvencia hasznosítására irányuló pályázatot, és így megnyílt arra a lehetőség, hogy ideiglenes jogosultságot kérhessen a kft.

A Fehérvár Médiacentrum Kft.-t azonban hibás pályázatára hivatkozva a pályázatból február végén kizárta a Médiatanács. Emiatt később megint elnémult a rádió egy időre, méghozzá épp a koronavírus-világjárvány kezdetén nem tudták tájékoztatni és szórakoztatni a lakosságot.

Az NMHH Médiatanács ezt követően ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultságot biztosított a Fejér Megyei Önkormányzatok Kegyeleti Központ Kft. (korábbi nevén Temetkezés Kft.) számára, mely május 9-től (legalábbis átmenetileg) átvette a Vörösmarty Rádió üzemeltetését a Fehérvár Médiacentrumtól, és június 7-ig szóló ideiglenes hatósági szerződést kötött  a Médiatanáccsal. (A fő tevékenysége szerint egyébként kegyeleti szolgáltatással foglalkozó, Székesfehérvár városának 52 százalékos tulajdonában lévő kft.-ben számos Fejér-megyei település is tulajdonos, például Felcsút, Gárdony, Nadap, Kápolnásnyék, Martonvásár stb. is).

A lejáró ideiglenes jogosultságot azonban nem tudják meghosszabbíttatni.

 

rádió, mikrofon
Fotó: Neil Godding, Unsplash

Aggódnak a rádiósok

A Media1 az elmúlt napokban több, a Vörösmarty Rádiónál dolgozó kollégától is levelet kapott, tudunk-e valamit saját munkahelyük sorsáról, vagy megint elnémítja-e őket, illetve a rádiójukat a Médiatanács.

A hatósághoz fordultunk, hogy megtudakoljuk, a Vörösmarty Rádió június 7-én lejáró frekvenciáján június 8-tól mi lesz hallható Székesfehérváron az FM 99,2 MHz-en. A médiahatóság mindössze egy mondattal válaszolt, melynek lényege, hogy a rádió üzemeltetője nem adott be kérelmet a Médiatanácshoz a jogosultsága meghosszabbítására. (Ezt Hagymásy András, az ügyvezető szerint már nem is tehetik meg.)

A mostani helyzetet egyébként az teszi szokatlanná, hogy a Médiatanács tagjai a Fidesz szavazatai révén szerezték kilenc évre szóló mandátumukat, és a Vörösmarty Rádió tulajdonosi háttere, illetve eddigi műsorbeli és facebookos tartalmai alapján egy elég egyértelműen Fidesz-barát rádióról beszélünk.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke
Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke

Vagyis baráti tűz némítja el a Vörösmarty Rádiót, idén immáron harmadjára, és kérdés, mennyi időre. Ha szerencséjük van, talán nem annyi időre, mint amikor 1956 után hosszú ideig be kellett szüntetni a Vörösmarty Rádió működését.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en.

Borító: A  székesfehérvári Vörösmarty Rádió stúdiója és stábja. Forrás: szekesfehervar.hu / archív
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások