fbpx
A DK akciója az MTI előtt, cenzorok táblával, 2019. február 16-án. Fotó: DK Facebook

Bíróság: az MTI jogsértően cenzúrázta a DK közleményeit

A bíróság szerint a Magyar Távirati Iroda jogsértéseket követett el, amikor az sorozatosan megtagadta olyan közlemények kiadását, amelyek a kormányt bírálták, esetleg a miniszterelnökről vagy a hozzá közel álló fideszes holdudvarba tartozó oligarchákról szóltak.

Pert nyert az MTI ellen a Demokratikus Koalíció – közölte Barkóczi Balázs, az ellenzéki párt szóvivője a Media1-hez eljuttatott szombati közleményében.

A Demokratikus Koalíció korábban azért indított pert a DK szerint kormányzati kézivezérlés alatt lévő és gyakran információkat az állampolgároktól elzáró állami hírügynökség ellen, mert ott sorozatosan megtagadták olyan közlemények kiadását, amelyek a kormányt bírálták, esetleg Orbán Viktor miniszterelnökről vagy a hozzá közel álló fideszes holdudvarba tartozó oligarchákról szóltak.

A Demokratikus Koalíció egyelőre első fokon nyerte meg a pereket az MTI ellen. A DK történelmi perekként emlegeti azokat. A bíróság négy közleményről mondta ki, hogy a médiaszolgáltató szerződést szegett a közlés megtagadásával, ezért arra kötelezték a Duna Médiaszolgáltatót, hogy az alábbi közleményeket adja ki az Országos Sajtószolgálaton (OS) keresztül:

  • „Soron kívül vehet házat a budai Várban az Orbán-vej”
  • „Ne a magyar adófizetők, hanem a felelősök fizessék ki az Orbán vejéhez került 13 milliárd forintot!”
  • „Hiába mentünk be az EMMI-be a felcsúti TAO-számlákért, a minisztérium tovább hazudozik, hogy magánál tartsa a kiperelt iratokat”
  • „DK: Reagálás a bíróság ítéletére”

A DK közölte: nekik is „jogukban áll kimondani a véleményüket a Fidesz-kormány, Orbán Viktor, vagy az ő strómanjainak aljasságai kapcsán. Ezt a továbbiakban is meg fogjuk tenni, és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy hírügynökséget kézivezéreljen és cenzúrázzon a kormány.”

A DK-t, csakúgy mint mostanában sok más sajtóperben, a Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Iroda segítette.

Az MTI által alkalmazott cenzúrákról itt találhatók a Media1 korábbi hírei, köztük több letiltott közlemény.

A Magyar Távirati Iroda, illetve az ezt működtető közmédia nem először veszít pert cenzúra miatt. Tavaly év elején a Magyar Helsinki Bizottság és az MTI  közötti vita esetében is jogszerűtlen cenzúrát állapított meg a bíróság.

Frissítés 16:02

Kicenzúrázták a cenzúrára vonatkozó ítéletről szóló közleményt is

Újra közleményt adott ki a DK, mert az MTI nem hajlandó közölni a párt azon közleményét sem, amelyben beszámol a bíróság az MTI-t elmarasztaló ítéletéről. Az MTI az újabb cenzúrát a saját jó hírneve védelmével magyarázta. A most cenzúrázott közlemény ide kattintva érhető el a Media1-en.

További hírek találhatók a Media1.hu-n! Ha hozzájárulna a Media1 független tartalomszolgáltatásának működéséhez, itt teheti meg. RSS hírcsatornánkra itt, Facebook-oldalunkra itt tud feliratkozni. Napi hírlevelünkre is feliratkozhat, hogy garantáltan ne maradjon le a híreinkről.

Borító: A DK akciója az MTI előtt, cenzorok táblával, 2019. február 16-án. Fotó: DK Facebook / Media1-archív
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások