Zdenek Bakala

A 24.hu tulajdonosa és a Telex cseh támogatója közti üzleti kapcsolatról ír a kormánysajtó

A Kárpáti Márton egykori indexes főszerkesztő-helyettes tulajdonában lévő Telexnek több mint 72 millió forintnak megfelelő pénzösszeget felajánló cseh milliárdos, Zdeněk Bakala és Varga Zoltán, a 24.hu-t is működtető Central Médiacsoport tulajdonosa közötti kapcsolódásra utaló nyomról számolt be a Világgazdaság céges dokumentumokra hivatkozva. A Central tulajdonosa elismerte a kapcsolatot,de állítja, az évekkel ezelőtt lezárult.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A tegnapi Magyar Nemzet cikk után – amelyben „a cseh Soros Györgyként” emlegették Zdeněk Bakala cseh milliárdos médiavállalkozót, aki a napokban 200 ezer eurót, azaz forintra átszámítva több mint 72 millió forintot ajánlott fel adományként a Telex című lap elindítását hamarosan tervező Van Másik Kft.-nek – az ugyancsak kormányközeli Világgazdaság is az adományozóval foglalkozik, némiképp más aspektusból.

A lap ugyanis kapcsolatot fedezett fel hivatalos céges dokumentumok alapján az elmúlt hónapokban folyamatosan kormányzati össztűzben lévő Varga Zoltán, azaz a 24.hu, illetve az azt működtető Central Médiacsoport tulajdonosa és Zdeněk Bakala között.

Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója
Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója

A lap szerint a Telexet támogató cseh milliárdos bizonyíthatóan üzletelt az Index lehetséges átalakításáról (a Gerényi-tervről) elsőként, még június 21-én publikáló 24.hu tulajdonosával.

A Világgazdaság beszámolója szerint Varga a lap érdeklődésére el is ismerte, hogy kapcsolatban állt Zdeněk Bakalával.

10 ezer Central-Fund részvény

A lap szerint az MNB tőkepiaci szereplőket tartalmazó közzétételi adatbázisában fellelhető dokumentumok szerint 2017 végén a BC Central Europe Savings Limited tulajdonában tízezer darab Central-Fund Zrt. részvény volt, márpedig a BC Central Europe Savings Limited a cseh üzletember, Zdeněk Bakala és a magyar származású, kanadai állampolgár Kádas Péter által jegyzett Bakala Crossroads csoporthoz tartozik, míg a Central-Found Vargához köthető.

A lap szerint ezek alapján egyértelmű a kapcsolat.

Varga azt állítja, üzleti kapcsolatuk évekkel ezelőtt befejeződött a Telex támogatójával

Varga Zoltán viszont azt nyilatkozta, neki nem volt ráhatása Zdeněk Bakala támogatói döntésére, és még 2014-ben megszüntette a kapcsolatát a cseh vállalkozóval. Varga szó szerint az alábbiakat írta a lapnak:

„Zdeněk Bakala és Varga Zoltán 2014 óta nem állnak üzleti kapcsolatban. Zdeněk Bakala magánemberként hozott adományozási döntései nem tartoznak Varga Zoltánra.”

A Világgazdaság mindenesetre kiemelte írásában, hogy épp a 24.hu foglalkozott az Index igazgatósági üléséről kiszivárgó információkkal elsőként, és hogy épp ezen üzleti információk állítólagos kiszivárogtatása volt az indoka annak, hogy Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatósági elnöke először visszahívta az igazgatóságból Dull Szabolcsot, majd később el is bocsátotta az Index főszerkesztőjét, ami végül az akkori stáb széteséséhez vezetett. (Dull tagadja a vádakat, hogy köze lett volna az üzleti titkok szivárgásához, sőt Fábián Tamás, az Index volt munkatársa a Media1 műsorában azt nyilatkozta, hogy maga Bodolai is beszélt másoknak a Gerényi-tervről, ezért akár maga az elnök is lehetett az állítólagos szivárogtató. Azt, hogy többeknek is beszéltek az Indexnél a kiszervezési tervekről, más távozó indexes is megerősítette a Media1-nek, ami arra utal, hogy bárkitől kiszivároghattak az információk.)

Nagyobb létszámmal indulnak a beharangozottnál

Épp tegnap jelentette be a Telex, hogy hamarosan érdemben is megkezdi működését a lap. Kiderült az is: nem a korábban Kárpáti Márton, a lap tulajdonosa által említett 50, hanem rögtön 70 fővel fognak indulni, ami több mint az új Index.hu stáb tervezett létszáma.

A Telex 70 fős névsorában egyébként új, nem az Indextől érkező név is szerepel, méghozzá annak a Nádori Péteré, aki a Krecz&Nádori cégnek az alapítója, és aki egyébként Munk Veronika, a Telex főszerkesztőjének férje, illetve aki nem ismeretlen az internetes médiában, hiszen 1998–2001 között az Origo szerkesztője volt, 2001-ben részt vett a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) megalapításában, sőt 2010-től elnöke is volt. 2001–2007 között a HVG munkatársa, később kommunikációs tanácsadója volt, majd 2008–2011 között visszatért az Origóhoz, ahol felelős szerkesztőként dolgozott.

A Telex egyébként ma, csütörtökön videót tett közzé a stábjáról.

További hírek találhatók a Media1-en.

Borító: Zdenek Bakala. Fotó: YouTube
Szóljon hozzá!