fbpx
Bakos Lívia, a HírTv munkatársa, még az Echo TV weboldalán

A HírTV stábja másodjára is kivonult a 24.hu újságírónőjének magánlakása elé, be is mondták a lakcímét és csengetéssel zavarták meg a kisgyermekes család nyugalmát

Folytatja a Varga Zoltán üzletember tulajdonában lévő 24.hu újságírónőjéről, Kovács Angel Mariannáról szóló, az újságíró lakcímét is közzétevő lejáratósorozatát a fideszes médiaholding. A HírTV (Bakos Lívia közreműködésével) ma délután többfős stábjával hívatlanul újra kivonult a 24.hu újságírójának magánlakása elé, majd ott immáron csengetéssel is megzavarták a 24.hu kisgyermekes újságírónőjének és családjának nyugalmát. Felhívtuk a HírTV munkatársát, mit szólna hozzá, ha őt is a magánlakásán zargatná egy tévéstáb és bemondanák adásban a lakcímét. Egy jogász eközben azt mondja, a műsorban elhangzottak miatt az újságírónak érdemes lenne személyiségi jogi pert indítania, azt is elmondta, miért.

Pénteken tovább folytatta lejáratósorozatát Kovács Angel Mariannáról, a 24.hu újságírónőjéről a Fidesz médiahátországa, a kesmás HírTV. A napokban egyszer már kivonult a NER tévéje a lakása elé, majd egy valótlanságokra felépített riportban megmutatta a nézők számára a lakcímét is. Az a valótlanság is megjelent a HírTv riportját átvevő Origón, hogy „a 24.hu újságírójának lakásába” várja Hadházy Ákos országgyűlési képviselő a nemzeti konzultációs íveket. Valójában azonban a kormányzati propaganda ellen protestáló szekszárdi illetőségű honatya az újságíró lakásától eltérő címet, a 71-es számú postahivatalban lévő 1401 Bp. Pf. 152 címet jelölte meg, ahová a kitöltetlen íveket várta az ellenállóktól, tehát egyáltalán nem a 24.hu újságírójának a lakását jelölte meg. A riportot egy nevét fel nem vállaló munkatárs készítette, összemosva három helyszínt:

  • a 71-es számú postahivatalt,
  • az újságíró közeli budapesti, férjével és gyermekével közösen használt lakását
  • és egy szekszárdi címet, ahol egy Hadházy Ákos által alapított, korrupcióellenes alapítvány működik.

Ma újra kimentek az újságíróhoz, be is csengettek

A HírTV ma újra kiszállt a 24.hu újságírójának lakásához, és a magánszféra határait feszegetve, illetve egyes vélemények szerint túl is lépve, a korábbi riportot tovább tetézve nem csak megmutatták, de be is mondták az újságíró lakcímét, valamint újra azt a hamis látszatot keltették, hogy magának a 24.hu újságírójának köze van az ívek fogadásához.

Lakcíme mellett az adásban még az újságíró magánéletéhez tartozó szenzitív információkat is közzétettek, mégpedig azt, hogy a férje Kovács Áron Attila, aki kurátora a Hadházy Ákos által létrehozott, a korrupció ellen küzdő Tisztességes és Igazságos Társadalomért  Alapítványnak.

A Media1 információi szerint a tévéstáb ma délután csengetéssel meg is zavarta a kisgyermekes újságírónő és férje nyugalmát.

Jöhetnek a további lejáratások

A HírTV-s stábnak Kovács Áron Attila tudtára adta, hogy hagyják őket békén a magánlakásukon, majd ők egy időre elmentek otthonról, de a történtek is alátámasztják korábbi információnkat, hogy

a Fidesz médiahátországában a következő időszakban arra készülnek, hogy újságírókról készítenek lejáratóriportokat. A lejáratásban résztvevők akár az adott újságírók magánéletében is vájkálhatnak. Emögött az a vélekedés húzódik meg, hogy egyes újságírók túlságosan sokszor közölnek tényfeltáró cikkeket a Nemzeti Együttműködés Rendszerét kellemetlenül érintő korrupciós ügyekről, ezért hitelteleníteni kell őket.

A riportot készítő Bakos Lívia szerint rendben van, ha egy újságírót az otthonában keresnek fel

A mai riport elkészítését egyébként információnk szerint az egykori echótévés Bakos Líviára bízta a HírTV. Mivel a telefonszáma nyilvánosan elérhető egy magántanítást népszerűsítő hirdetésben, a Media1 könnyen utolérte a nőt.

Arra, hogy nem tartja-e aggályosnak, hogy egy kisgyermekét nevelő újságírót váratlanul a magánlakásán keres fel a HírTV stábja, Bakos azzal védekezett, hogy ő ténylegesen nem lépett be a lakásba, csak kívülről filmezték a lakást, a lakcímet pedig egy oda bejegyzett vállalkozás alapján, céginformációs adatbázisból szedték. Bakos Lívia ugyanakkor elismerte, hogy be is csöngettek az újságíróhoz. Arra a kérdésünkre, hogy mit szólna hozzá, ha legközelebb egy másik tévéstáb őt keresné fel a lakcímén és kezdene ott el bejelentés nélkül filmezni és csöngetni, azt mondta, szerinte nem lenne ez gond, ha közterületen történik mindez. Arra, hogy a lakcímét miért ismertették az adásban az újságírónak, ezzel nyilvánvalóan az újságíró személyes biztonságát is kockáztatva és későbbi zaklatásoknak is kitéve, Bakos Lívia azt mondta, hogy a korábbi névtelen riportban ő nem vett részt. Csakhogy a HírTV ma sugárzott újabb riportjában még ki is mondták a 24.hu újságírójának lakcímet.

Bakos Lívia egyébként arra, hogy mire lehet számítani, a jövőben kivonul-e majd a NER médiájának munkatársaként más újságírók magánlakásához is, kikeresve címeiket, azt mondta, nem tudja, sőt azt sem tudja, hogy a Kovács Angel Mariannáról készített riportjából végül mi kerül majd adásba. (Az adás a cikk végén megtalálható.)

A TASZ jogásza szerint személyiségi jogi pert indíthat a 24.hu újságírója

A Media1 egyébként beszélt Péterfalvi Attila adatvédelmi biztossal, akitől azt kérdeztük, hogy egy újságíró lakcíme nyilvánosságra hozható-e jogszerűen, ha azon vállalkozás üzemel, illetve hozzájárulása nélkül közölhető-e a családi állapotáról információ. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke azt mondta, hogy szerinte ha valakinek a lakcímén bármilyen vállalkozást bejegyeztek, akkor az ingatlanról akár drónfelvétel is készíthető, feltéve, hogy nem avatkoznak bele túlságosan a magánszférájába. Szerinte ezért jár el jogszerűen az Átlátszó, amikor különböző személyek házáról drónnal készít felvételeket oknyomozásai során. Arra, hogy egy újságíró magánéletéről milyen információkat lehet közölni, a NAIH-elnök azt mondta, hogy a családi állapotáról, férjéről információt közölni véleménye szerint nem jogsértő, mivel az újságíró a közélet formálója. Ugyanakkor Döbrentey Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza azzal ugyan egyetért, hogy két közéleti szereplő, egy újságíró és egy alapítvány kurátorának házasságának ténye a közélet megvitatásának részeként legitim módon nyilvánosságra hozható, de

az viszont nincs rendben, ha egy műsorban valótlanul azt a látszatot keltik, hogy a 24.hu újságírójának köze lenne a kitöltetlenül postán érkező konzultációs ívek fogadásához, vagy magához az alapítványhoz, ugyanis az újságírónak nincs tisztsége a szekszárdi alapítványban, lakcíme sem egyezik meg az alapítványéval, és az ívek az elhangzottaktól eltérően nem a lakásába érkeznek, hanem egy másik helyrajzi számmal rendelkező postahivatalba, aminek közelsége még nem indok arra, hogy az ő lakcímét közzétegyék. Döbrentey szerint azért sincs rendben, hogy a lakcím elhangzott, ugyanis annak nyilvánossága öncélú és rosszhiszemű, a közéleti vitában ennek nincs jelentősége, és csak arra alkalmas, hogy az újságírókat zaklatásoknak tegyék ki, magánéletükben őket és családjukat, gyermekeik életét megzavarják, illetve személyes biztonságukat is veszélyeztetik vele.

Döbrentey szerint persze más lenne a helyzet, ha a lakást az újságíró az alapítványtól kapta volna, de semmi ilyesmi fel sem merül, így az egész riport célja valójában csupán a lejáratás valótlanság segítségével és az újságíró lakcímének publikálásával félelemkeltés.

Döbrentey szerint az ügyet bíróságra vihetné a 24.hu újságírója személyiségi jogai megsértésére hivatkozva.

Ezt Kovács Angel Mariannának érdemes is lenne megtennie, mivel Döbrentey szerint arra lehet számítani, hogy a HírTV a következő hetekben még többször is le fogja adni a jogsértő anyagot, ezért az újságírónak szembe kell néznie azzal, hogy lakásán olyan személyek is felkeresik majd, akik felültek a HírTV riportjának.

Döbrentey arra is figyelmeztetett, hogy a cégnyilvántartás egy olyan közhiteles nyilvántartás, amellyel a gazdálkodási, jogi ügyeket segítik, hogy egy cégvezetővel fel lehessen venni a kapcsolatot, de az abban szolgáló adatok nem használhatók fel arra, hogy zaklassák a vállalkozás tagját, illetve rosszhiszeműen használják fel az adatokat.

Frissítés 2020.07.11

MÚOSZ: Keleti diktatúrákban támad a kormánysajtó ellenzéki újságírókat

Befutott a Magyar Újságírók Országos Szövetsége közleménye a Media1-hez, melyben úgy fogalmaznak, a keleti diktatúrákra jellemző az, ami itthon is kezd gyakorlattá válni, hogy egyre többször kerülnek ellenzéki újságírók a kormánypárti sajtó célkeresztjébe. A Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke által kiadott közleményben jogi segítséget ajánlanak a 24.hu-s újságírókollégának, mivel jogsértő lehetett a HírTV adása.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: Bakos Lívia, a HírTv munkatársa, még az Echo TV weboldalán
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások