fbpx
Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke. Fotó: Ladányi András, Media1

Kiáll a HírTV által támadott 24.hu-s újságíró mellett a Magyar Újságírók Országos Szövetsége

A legnagyobb taglétszámú újságíró-szövetség közleményében aggasztónak tartja, hogy egyre gyakrabban kerülnek keleti diktatúrákra jellemző módon újságírók a kormánypárti sajtó célkeresztjébe. Kovács Angel Mariannának, a 24.hu újságírójának jogi segítséget is felajánlanak.

Mint arról a Media1 beszámolt, tegnap másodjára is kivonult a HírTV stábja Kovács Angel Marianna, a 24.hu egyébként kisgyermeket nevelő újságírójának lakásához, majd be is csöngettek hozzá, illetve a Fidesz-közeli médiaholding, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) hírcsatornájának adásában ismertették is a lakcímét, illetve napok óta folyamatosan azt a látszatot kelti a csatorna és a szintén kesmás Origo, hogy az újságíró lakásán gyűjtik az egyébként kitöltetlenül visszaküldött nemzeti konzultációs íveket. Holott valójában Hadházy Ákos országgyűlési képviselő azokat az újságíró otthonául szolgáló társasház aljában lévő postahivatal postafiókcímére kérte küldeni.

A Media1 beszélt Bakos Líviával, a HírTV lejáratásban tevőlegen is szerepet vállaló riporterével, aki elismerte, hogy amikor másodjára is kivonult a stáb a 24.hu újságírójának otthonához, becsöngettek Kovács Angel Marianna lakásába, de Bakos ezt helyénvalónak tartotta arra hivatkozva, hogy a lakcímen vállalkozás van bejegyezve.

A friss fejlemény, hogy Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke szombaton délelőtt közleményt juttatott el a Media1-nek. Hargitai a közleményben aggasztónak nevezi, hogy keleti diktatúrákra jellemző módon egyre többször kerülnek a kormánysajtó célkeresztjébe újságírók. A MÚOSZ jogi segítséget ajánl a 24.hu újságírójának:

„Az egyre zavarosabb magyar médiaviszonyok között is abszurdnak számít az az eset, amikor a szereptévesztésben lévő kormánypárti tévécsatorna egy kormányfüggetlen újságírót támad azon az alapon, hogy a társasházban, ahol az újságíró él, egy postahivatal is működik, amelynek a postafiókját igénybe vették egy ellenzéki politikai akcióhoz. Az ügy első ránézésre jogsértések sorozatának tűnik: a hírhamisításon túl megvalósulhatott a személyes adattal visszaélés vétsége, a magánélet, a magánlakás megsértése, a magántitokhoz és a személyes adatok védelméhez való jog megsértése, valamint a jogosulatlan adatkezelés. A MÚOSZ jogi segítséget ajánl a jogsértés áldozatává vált kollégának. Aggasztónak tartjuk, hogy a médiában dolgozók egyre gyakrabban kerülnek a kormánypárti sajtó célkeresztjébe – ez a gyakorlat az európai demokráciákban szokatlan, sokkal inkább a keleti diktatúrákra jellemző. A MÚOSZ szerint a magyar közéletnek nem kellene erre az útra lépnie: a sajtó megfélemlítésére irányuló kísérleteket a diktatórikus rezsimekben az újságírók elleni fizikai támadások és más, az egész társadalom ellen irányuló demokráciaromboló lépések szokták követni, ami egyetlen törvénytisztelő hazai pártnak, médiumnak és állampolgárnak sem lehet érdeke” – áll a MÚOSZ közleményében.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke az ügy konkrétumainak ismerete nélkül úgy nyilatkozott tegnap a Media1-nek, hogy szerinte ha egy címre vállalkozást bejegyeztek, akkor az ingatlanról akár drónfelvétel is készíthető, és azt akár az egész társasháznak is tűrnie kell, de Dr. Döbrentey Dániel, a TASZ jogásza szintén a Media1-nek úgy vélekedett tegnap, hogy a HírTV műsorában megsérülhettek a 24.hu tényfeltáró munkatársának személyiségi jogai, amikor összemostak három címet, és azt a hamis látszatot keltették, hogy az újságíró lakásán fogadják a konzultációs íveket. A lakcímének nyilvánosságra hozatala pedig öncélú és rosszhiszemű volt, amivel az újságíró személyes biztonságát is veszélybe sodorták, illetve zaklatásnak is kitehetik.

Az ügy előzményei ITT találhatók.

Néhány hete a Media1 műsorának vendége volt Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke, akivel a magyarországi médiaszabadság helyzetéről beszélgettünk hosszabban is. A beszélgetés ITT hallgatható vissza podcastként.

További hírek és cikkek találhatók a Media1.hu-n.

Borító: Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke egy korábbi sajtórendezvényen a MÚOSZ székházában. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások