fbpx
A szlovén Planet TV logója

Hivatalos: a magyar TV2 Média Csoport felvásárolja a szlovén Planet TV-t

Most már hivatalosan is bejelentették a szlovén tőzsdén. A veszteséges tévécsatornáért a vételár közel 2 milliárd forintnak felel meg.

Az állami tulajdonú, de a tőzsdén is jelenlévő Telekom Slovenije ma este, nem sokkal ezelőtt bejelentette, hogy megállapodást írt alá a magyar TV2 Média Csoporttal a szlovéniai Planet TV kereskedelmi műsorszolgáltató tulajdonjogának megszerzésére.

A Telekom Slovenije a ljubljanai értéktőzsde honlapján közölte, hogy a TV2 Média Csoport (a Media1 korábbi hírével összhangban) 5 millió euróért vásárolja meg a Planet TV-t – jelentette be a Telekom Slovenije a Ljubljana Értéktőzsde honlapján.

Ez forintra átszámítva nagyjából 1,77 milliárd forintos vételárat jelent. (A TV2 Média Csoport 2019-ben 41,2 milliárd forintos árbevétellel és 1,8 milliárd forint adózás előtti eredménnyel zárt, lásd erről itt.)

A részvények megvásárlására vonatkozó szerződést a mai napon alá is írták a TV2 Média Csoport Zrt.-vel, mely a Planet TV 100%-os tulajdonosává válik.

Az ügylet lezárásnak ugyanakkor feltételei vannak, így például az illetékes hatóságok áldását még meg kell szerezni. A felek úgy számolnak, hogy a tranzakció 2020 szeptemberében fejeződhet be.

Pavel Stanchev, a TV2 Média Csoport vezérigazgatója (balra) és Szalay Dániel (Media1) beszélget
Pavel Stanchev, a TV2 Média Csoport vezérigazgatója (balra) és Szalay Dániel (Media1) beszélget a tavalyi Brandfestivalon. A vezérigazgató már akkor azt mondta, nemzetközi terjeszkedésre készülnek. Fotó: Kummer János

Bár a múlt héten ezt még nem tette meg a tervezett csütörtöki határidőig, de mostanra a Telekom Slovenije Felügyelőbizottsága is jóváhagyta az ügylet megkötését. A Telekom Slovenije közölte, hogy az ügylet zárásig további információt nem kíván közölni.

Máris elindultak a találgatások, minek egy veszteséges tévé Orbán Viktor körei számára

A TV2 Média Csoport által felvásárolt Planet TV tavaly 20 millió euró veszteséggel működött, és további 34 millió eurós tartozása volt.

A TV2 Média Csoportot tavaly vásárolta fel a Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozóhoz igencsak közeli Vida József. Vida József a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Takarékbank elnöke, de egyéb üzleti pozíciói révén is a miniszterelnök barátjához tartozik.

Olyannyira, hogy Szlovéniában a Planet TV leendő tulajdonosát, azaz a TV2 Média Csoportot mint Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz közeli médiavállalatként említik a sajtóban.

Nemrég gasztros tévéműsor műsorvezetőjeként is kipróbálta magát a Takarék Bistro című műsorban.

A szlovén sajtóban napok óta azt találgatják, hogy a magyar miniszterelnök embereinek mi lehet a szándéka a veszteséges tévécsatornával. Elemzők körében felmerült az is, hogy esetleg összevonják a szintén Orbán Viktorhoz közeli NOVA24TV-vel.

Magyarországon elsőként a Media1 számolt be arról a múlt héten, hogy a Planet TV tulajdonjogáért folytatott versenyt a TV2 Média Csoport nyerte, de a felügyelőbizottság akkor még nem okézta le az ügyletet. A TV2 Média Csoport korábban azt közölte, nem kommentálja a sajtóhíreket, de most, nem sokkal a fenti hírünk közzététele után érkező közleményében bejelentette, hogy 3 tévécsatornához is hozzájut a régiós terjeszkedés részeként..

További, a Planet TV-vel kapcsolatos híreink itt találhatók.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások