Vaszily Miklós

Mészáros Lőrinc pénzét is felhasználva a TV2 székhelyére új médiacéget alapított Vaszily Miklós

Progress Média Hungary Kft. néven hozott létre új médiacéget Vaszily Miklós, a TV2 elnöke és a napi.hu-t, valamint a blog.hu-t tulajdonló, továbbá az Index hirdetési felületeit értékesítő és hitelező Indamedia 50 százalékos tulajdonosa, illetve egy bizalmi vagyonkezelő cég, amelyről a G7 megtudta, hogy Mészáros Lőrinc, a miniszterelnökkel baráti viszonyt ápoló felcsúti milliárdos áll.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Május elején Progress Média Hungary Kft. néven új médiacéget hozott létre a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) médiahátországának egyik kiemelt figurája, Vaszily Miklós, a TV2 Média Csoport Zrt. elnöke, az Index.hu Zrt. hitelezőjeként és hirdetésértékesítő partnereként, valamint a blog.hu blogszolgáltatás és a napi.hu hírportál tulajdonosaként is ismert Indamedia Zrt. 50 százalékos tulajdonosa, aki tavalyig a Mészáros Lőrinc-féle Echo TV-nek volt a vezetője, előtte pedig éveken át az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) vezérigazgatója is volt, azt megelőzően pedig részt vett az Origo kormánypártivá áthangolásában, a volt főszerkesztő, Sáling Gergő leváltásában. A Progress Média Hungary létrejöttéről a g7.hu számolt be elsőként.

A május elején létrejött Progress Média Hungary Kft. cégadatai alapján Vaszily az új kft.-t éppen a Budapest Róna utca 174. cím alá jegyezte be, ahol a TV2 Zrt. is működik.

Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere és több más érdekes név is előkerül a Progress Média Hungary körül

A Progress Média Kft. ügyvezetője Kovács Gergely, tulajdonosa pedig Vaszily Miklós mellett a Bizalom Vagyonkezelő Kft. Ez utóbbi kft., a Bizalom Vagyonkezelő egyik ügyvezetőjeként és tulajdonosaként Tima János, Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, a TV2 igazgatóságának tagja, a TV2, az IKO és az Atmedia anyavállalatának vezetője is szerepel.

Tima János, Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, a TV2 anyavállalatának új vezérigazgatója. Fotó: Facebook
Tima János, Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, a TV2 anyavállalatának vezérigazgatója, a Progress Média Hungary Kft. mögött felbukkanó egyik személy. Fotó: Facebook

A Bizalmi Vagyonkezelőben Mészáros Lőrinc tőzsdei birodalmához köthető CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósági tagja, Fedák István is tulajdonos.

Mészáros Lőrinc a vagyonrendező és a kedvezményezett

A G7 megtudta, hogy a Bizalom Vagyonkezelő valójában Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozó, az Orbán Viktor miniszterelnökkel baráti és az Orbán-család egyik tagjával üzleti kapcsolatban is lévő, világhírű milliárdossá vált egykori gázszerelőt jelölte meg vagyonrendezőként.

Mészáros Lőrinc a HírTV Célpont című műsorában korábban
Mészáros Lőrinc a HírTV Célpont című műsorában korábban, amikor a tévé még nem a NER-hez tartozott. Fotó: Youtube

Ezt onnan lehet tudni, hogy benyújtott a cég egy olyan jegybanki hatósági bizonyítványt a cégbíróságra, amelyben minden szereplőt nevesítettek. A június 2-i keltezésű dokumentum szerint a vagyonrendelő és a kedvezményezett Mészáros Lőrinc.

Egyébként a Progress Média Hungary Kft. ügyvezetőjeként bejegyzett Kovács Gergely a többek között a Közmédia (MTVA) és a TV2 Csoport reklámjait értékesítő, az eladásokból jutalékra szert tevő Atmedia anyacégének, a Visus Investnek is az ügyvezetője. (Az Atmediában tulajdonos is Mészáros Lőrinc.)

Ezzel indokolták a Progress Média Hungary létrejöttét

A G7 beszélt Kováccsal, aki azt mondta, hogy

sem az Index vagy az Indamedia, sem a TV2 körül nem fog szerepet vállalni az amúgy a TV2 székhelyére bejegyzett Progress Média, és a cég tévéműsor gyártásra készül.

Mészáros Lőrinc személyes felbukkanása azért is érdekes, mert pár éve még úgy döntött, kiszáll a médiából, és nagy médiacégét, a Mediaworks Hungary-t is odaajándékozta a fideszes médiaalapítványnak, az Orbán Viktor miniszterelnök által nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített KESMA-nak (Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak).

Más kérdés, hogy a TV2 új tulajdonosa, Vida József is köthető Mészáros Lőrinchez, nem beszélve a Life TV és az Ozone TV csatornákat működtető, jelenleg Hajdú Péter vezérigazgatta, tavalyi alapítású Media Vivantis Zrt.-től, amelynek Mészáros Lőrinc felesége, a korábban a TV2 elnökével, Vaszily Miklóssal (a Progress Média Hungary Kft. másik tulajdonosával) is együtt dolgozó Mészáros Beatrix a tulajdonosa.

A G7 beszélt a Bizalom Vagyonkezelő tulajdonosaként bejegyzett Nagy Lászlóval is, de nem kívánta elmondani, milyen terveik vannak a médiapiacon. A Mészáros Csoportnál pedig hiába kérdezték, hogy hány befektetési alapban, magántőkealapban, bizalmi vagyonkezelőben, befektetési alapkezelőben van érdekeltsége Mészáros Lőrincnek, mert csak annyit válaszoltak, hogy a kérdésekre a válaszok nyilvánosan elérhetőek. Ez alól a zárt magántőkealapok képeznek kivételt, amelyekre azonban általánosságban igaz: nem nyilvánosak, hogy kiknek a pénzét kezelik. Így ezekkel kapcsolatban értelemszerűen ők sem rendelkeznek információkkal.

Mint arról korábban a Media1 is beszámolt, a TV2 egyébként nemzetközi terjeszkedésre készül ezekben a napokban. Vételi ajánlatot adtak be a szlovén Planet TV nevű tévécsatorna felvásárlására. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy új kft.-re a Planet TV miatt volt-e szükség, vagy valamilyen más tévés elképzelés megvalósításához.

Frissítés 16:49

A Pesti TV-t indítják a cégen keresztül

Nem sokkal a cikk megjelenése után Vaszily Miklós, a TV2 Zrt. elnöke, az Indamedia 50 százalékos tulajdonosa, a Progress Media Hungary Kft. társtulajdonosa a 444-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a Pesti TV-t indítják az új cégen keresztül, a PestiSrácok csapatával közösen. Vaszily szavai szerint a Pesti TV egy kábelcsatorna lesz. A TV2 elnöke állította, az összefonódások és az új cég székhelye ellenére az új csatornának nem lesz köze a TV2-höz.

Borító: Vaszily Miklós, a TV2 Zrt. elnöke, a MEME alelnöke, az Indamedia 50 százalékos tulajdonosa, a Progress Média Hungary Kft. társtulajdonosa. Fotó: MEME
Szóljon hozzá!