fbpx
Vaszily Miklós

Mészáros Lőrinc pénzét is felhasználva a TV2 székhelyére új médiacéget alapított Vaszily Miklós

Progress Média Hungary Kft. néven hozott létre új médiacéget Vaszily Miklós, a TV2 elnöke és a napi.hu-t, valamint a blog.hu-t tulajdonló, továbbá az Index hirdetési felületeit értékesítő és hitelező Indamedia 50 százalékos tulajdonosa, illetve egy bizalmi vagyonkezelő cég, amelyről a G7 megtudta, hogy Mészáros Lőrinc, a miniszterelnökkel baráti viszonyt ápoló felcsúti milliárdos áll.

Május elején Progress Média Hungary Kft. néven új médiacéget hozott létre a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) médiahátországának egyik kiemelt figurája, Vaszily Miklós, a TV2 Média Csoport Zrt. elnöke, az Index.hu Zrt. hitelezőjeként és hirdetésértékesítő partnereként, valamint a blog.hu blogszolgáltatás és a napi.hu hírportál tulajdonosaként is ismert Indamedia Zrt. 50 százalékos tulajdonosa, aki tavalyig a Mészáros Lőrinc-féle Echo TV-nek volt a vezetője, előtte pedig éveken át az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) vezérigazgatója is volt, azt megelőzően pedig részt vett az Origo kormánypártivá áthangolásában, a volt főszerkesztő, Sáling Gergő leváltásában. A Progress Média Hungary létrejöttéről a g7.hu számolt be elsőként.

A május elején létrejött Progress Média Hungary Kft. cégadatai alapján Vaszily az új kft.-t éppen a Budapest Róna utca 174. cím alá jegyezte be, ahol a TV2 Zrt. is működik.

Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere és több más érdekes név is előkerül a Progress Média Hungary körül

A Progress Média Kft. ügyvezetője Kovács Gergely, tulajdonosa pedig Vaszily Miklós mellett a Bizalom Vagyonkezelő Kft. Ez utóbbi kft., a Bizalom Vagyonkezelő egyik ügyvezetőjeként és tulajdonosaként Tima János, Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, a TV2 igazgatóságának tagja, a TV2, az IKO és az Atmedia anyavállalatának vezetője is szerepel.

Tima János, Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, a TV2 anyavállalatának új vezérigazgatója. Fotó: Facebook
Tima János, Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, a TV2 anyavállalatának vezérigazgatója, a Progress Média Hungary Kft. mögött felbukkanó egyik személy. Fotó: Facebook

A Bizalmi Vagyonkezelőben Mészáros Lőrinc tőzsdei birodalmához köthető CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósági tagja, Fedák István is tulajdonos.

Mészáros Lőrinc a vagyonrendező és a kedvezményezett

A G7 megtudta, hogy a Bizalom Vagyonkezelő valójában Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozó, az Orbán Viktor miniszterelnökkel baráti és az Orbán-család egyik tagjával üzleti kapcsolatban is lévő, világhírű milliárdossá vált egykori gázszerelőt jelölte meg vagyonrendezőként.

Mészáros Lőrinc a HírTV Célpont című műsorában korábban
Mészáros Lőrinc a HírTV Célpont című műsorában korábban, amikor a tévé még nem a NER-hez tartozott. Fotó: Youtube

Ezt onnan lehet tudni, hogy benyújtott a cég egy olyan jegybanki hatósági bizonyítványt a cégbíróságra, amelyben minden szereplőt nevesítettek. A június 2-i keltezésű dokumentum szerint a vagyonrendelő és a kedvezményezett Mészáros Lőrinc.

Egyébként a Progress Média Hungary Kft. ügyvezetőjeként bejegyzett Kovács Gergely a többek között a Közmédia (MTVA) és a TV2 Csoport reklámjait értékesítő, az eladásokból jutalékra szert tevő Atmedia anyacégének, a Visus Investnek is az ügyvezetője. (Az Atmediában tulajdonos is Mészáros Lőrinc.)

Ezzel indokolták a Progress Média Hungary létrejöttét

A G7 beszélt Kováccsal, aki azt mondta, hogy

sem az Index vagy az Indamedia, sem a TV2 körül nem fog szerepet vállalni az amúgy a TV2 székhelyére bejegyzett Progress Média, és a cég tévéműsor gyártásra készül.

Mészáros Lőrinc személyes felbukkanása azért is érdekes, mert pár éve még úgy döntött, kiszáll a médiából, és nagy médiacégét, a Mediaworks Hungary-t is odaajándékozta a fideszes médiaalapítványnak, az Orbán Viktor miniszterelnök által nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített KESMA-nak (Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak).

Más kérdés, hogy a TV2 új tulajdonosa, Vida József is köthető Mészáros Lőrinchez, nem beszélve a Life TV és az Ozone TV csatornákat működtető, jelenleg Hajdú Péter vezérigazgatta, tavalyi alapítású Media Vivantis Zrt.-től, amelynek Mészáros Lőrinc felesége, a korábban a TV2 elnökével, Vaszily Miklóssal (a Progress Média Hungary Kft. másik tulajdonosával) is együtt dolgozó Mészáros Beatrix a tulajdonosa.

A G7 beszélt a Bizalom Vagyonkezelő tulajdonosaként bejegyzett Nagy Lászlóval is, de nem kívánta elmondani, milyen terveik vannak a médiapiacon. A Mészáros Csoportnál pedig hiába kérdezték, hogy hány befektetési alapban, magántőkealapban, bizalmi vagyonkezelőben, befektetési alapkezelőben van érdekeltsége Mészáros Lőrincnek, mert csak annyit válaszoltak, hogy a kérdésekre a válaszok nyilvánosan elérhetőek. Ez alól a zárt magántőkealapok képeznek kivételt, amelyekre azonban általánosságban igaz: nem nyilvánosak, hogy kiknek a pénzét kezelik. Így ezekkel kapcsolatban értelemszerűen ők sem rendelkeznek információkkal.

Mint arról korábban a Media1 is beszámolt, a TV2 egyébként nemzetközi terjeszkedésre készül ezekben a napokban. Vételi ajánlatot adtak be a szlovén Planet TV nevű tévécsatorna felvásárlására. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy új kft.-re a Planet TV miatt volt-e szükség, vagy valamilyen más tévés elképzelés megvalósításához.

Frissítés 16:49

A Pesti TV-t indítják a cégen keresztül

Nem sokkal a cikk megjelenése után Vaszily Miklós, a TV2 Zrt. elnöke, az Indamedia 50 százalékos tulajdonosa, a Progress Media Hungary Kft. társtulajdonosa a 444-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a Pesti TV-t indítják az új cégen keresztül, a PestiSrácok csapatával közösen. Vaszily szavai szerint a Pesti TV egy kábelcsatorna lesz. A TV2 elnöke állította, az összefonódások és az új cég székhelye ellenére az új csatornának nem lesz köze a TV2-höz.

Borító: Vaszily Miklós, a TV2 Zrt. elnöke, a MEME alelnöke, az Indamedia 50 százalékos tulajdonosa, a Progress Média Hungary Kft. társtulajdonosa. Fotó: MEME
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások