fbpx
Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója (balra) és Szikszai Péter (HírTV) a Hír Televízió megszerzésekor

KESMA: Liszkay Gábor korszakalkotó szerepet vállalt, elévülhetetlen érdemei vannak

A Liszkay Gábor balatoni nyaralójában megalapított, majd több száz médiaterméket megszerző Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) közleményében méltatja a KESMA alá tartozó Mediaworks médiavállalat éléről távozó Liszkay Gábort.

Nem sokkal azután, hogy Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója a négynapos húsvéti ünnep kezdete előtt pár órával tegnap egy közleményben bejelentette, hogy távozik a félezer médiatermékkel rendelkező (például a HírTV-t, a Karc FM-et, az Origót, a Figyelőt, a Ripostot, a Lokált, a Borsot, Magyarország összes megyei napilapját, továbbá a Magyar Nemzetet, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot, a FourFourTwo-t és a Képes Sportot, de egyebek mellett még a Bravo magazint is tulajdonló) médiaóriás éléről, az egyébként 2018-ban Liszkay Gábor balatoni nyaralójában Liszkay által létrehozott Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) honlapján is megjelent egy közlemény a témáról.

A közleményben a KESMA kuratóriuma köszönetét fejezte ki Liszkay Gábornak „az elmúlt 30 évben a magyar konzervatív médiáért végzett munkájáért, különösképpen kiemelve az utóbbi időszakban a Mediaworks Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatójaként kifejtett tevékenységéért”.

Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója, a vállalat igazgatósági tagja, a KESMA alapítója
Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója, a vállalat igazgatósági tagja, a KESMA alapítója
Fotó: mediaworks.hu

A KESMA kuratóriuma úgy véli:

„Liszkay Gábornak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a rendszerváltást követő években Magyarországon egyáltalán beszélhettünk polgári, nemzeti elkötelezettségű sajtóról: részese és vezetője azoknak, akik lerakták a jobboldali média alapjait”.

A Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriuma ezután az alapítvány alapító okiratából idéz:

„Hisszük, hogy a nemzeti, keresztény értékeinket közösen vallva és a mai kor eszközeivel felvértezve a jelenlegi és az előttünk álló évtizedek kérdéseire nemzeti alapon önálló válaszokat adhatunk”.

Elévülhetetlen érdemek, „minőségi, objektív és értékközpontú tájékoztatás”

A KESMA szerint Liszkay

„a Mediaworks elnök-vezérigazgatójaként ezen céloktól vezéreltetve korszakalkotó szerepet vállalt abban is, hogy a magyar sajtó- és médiapiac kiegyensúlyozottabb lett, egyúttal az Alapítvány által tulajdonolt sajtótermékek és médiaszolgáltatások minőségi, objektív és értékközpontú tájékoztatást nyújtanak. Irányításával az Alapítványhoz tartozó cégek fúziója sikeresen lezárult, melynek köszönhetően megszilárdult a médiacsoport kiemelkedő hazai pozíciója.”

Az alapítvány kuratóriumának közleménye ezután azzal zárul, hogy a céljuk ezután is közös marad,

„hiszen bárhol is legyünk, dolgozzunk, tudjuk, hogy »együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség«”.

A KESMA közleménye Liszkay Gábor, a Mediaworks éléről történő távozásáról
A KESMA közleménye Liszkay Gábor, a Mediaworks éléről történő távozásáról

„Minőségi, objektív” tájékoztatás vs rendszereres hírmanipulációk

A miniszterelnök médiaügyekkel foglalkozó bizalmasa csütörtökön arra hivatkozva mondott le április 15-i hatállyal a Mediaworks elnök-vezérigazgatói tisztségéről, hogy úgy érzi, a rá bízott munkát elvégezte.

Liszkay 2016 óta vezette a Mediaworks Hungary-t. Azután bízták meg a feladattal, hogy a különböző bűncselekményekért elítélt Henrich Pecina osztrák nagyvállalkozótól Mészáros Lőrinchez, Orbán Viktor felcsúti barátjához került a médiavállalat alig pár nappal a Népszabadság bezárása után. A felcsúti gázszerelőből lett milliárdos nagyvállalkozó ezután 2018-ban, több milliárd forintnyi összeg befektetését követően odaajándékozta a médiavállalatot a Liszkay nyaralójában létrehozott KESMA-nak, amikor több médiavállalkozó egyszerre ugyancsak médiavállalatokat „ajándékozott” a Fidesz-közeli médiaalapítványnak.

Bár a KESMA közleménye a tegnapi napon a lemondását bejelentő Liszkayt a minőségi, objektív és értékközpontú tájékoztatás megszilárdítójaként emlegeti, valójában Liszkay irányítása alatt a Mediaworks termékeinek jelentős része egyértelműen pártpolitikai céljainak alárendelve, a Fidesz propagandakiadványaiként működtek. A Mediaworks termékei egy részénél rendszeressé váltak a hírhamisítások, hírmanipulációk. Erre jellemző, hogy a Fővárosi Törvényszék közlése szerint a KESMA/Mediaworks alá tartozó Origo vesztette 2019-ben a legtöbb sajtópert.

Ahogy tegnapi Liszkay búcsúközleményében, úgy az őt méltató KESMA közleményében arról nem esik szó, ki veszi át Liszkay Gábor helyét a fideszes médiaholding élén.

Liszkay Gábor a legbefolyásosabb hazai médiavezetők toplistáján legutóbb (tavaly) a 2. helyen szerepelt.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások