Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója (balra) és Szikszai Péter (HírTV) a Hír Televízió megszerzésekor

KESMA: Liszkay Gábor korszakalkotó szerepet vállalt, elévülhetetlen érdemei vannak

A Liszkay Gábor balatoni nyaralójában megalapított, majd több száz médiaterméket megszerző Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) közleményében méltatja a KESMA alá tartozó Mediaworks médiavállalat éléről távozó Liszkay Gábort.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Nem sokkal azután, hogy Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója a négynapos húsvéti ünnep kezdete előtt pár órával tegnap egy közleményben bejelentette, hogy távozik a félezer médiatermékkel rendelkező (például a HírTV-t, a Karc FM-et, az Origót, a Figyelőt, a Ripostot, a Lokált, a Borsot, Magyarország összes megyei napilapját, továbbá a Magyar Nemzetet, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot, a FourFourTwo-t és a Képes Sportot, de egyebek mellett még a Bravo magazint is tulajdonló) médiaóriás éléről, az egyébként 2018-ban Liszkay Gábor balatoni nyaralójában Liszkay által létrehozott Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) honlapján is megjelent egy közlemény a témáról.

A közleményben a KESMA kuratóriuma köszönetét fejezte ki Liszkay Gábornak „az elmúlt 30 évben a magyar konzervatív médiáért végzett munkájáért, különösképpen kiemelve az utóbbi időszakban a Mediaworks Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatójaként kifejtett tevékenységéért”.

Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója, a vállalat igazgatósági tagja, a KESMA alapítója
Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója, a vállalat igazgatósági tagja, a KESMA alapítója
Fotó: mediaworks.hu

A KESMA kuratóriuma úgy véli:

„Liszkay Gábornak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a rendszerváltást követő években Magyarországon egyáltalán beszélhettünk polgári, nemzeti elkötelezettségű sajtóról: részese és vezetője azoknak, akik lerakták a jobboldali média alapjait”.

A Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriuma ezután az alapítvány alapító okiratából idéz:

„Hisszük, hogy a nemzeti, keresztény értékeinket közösen vallva és a mai kor eszközeivel felvértezve a jelenlegi és az előttünk álló évtizedek kérdéseire nemzeti alapon önálló válaszokat adhatunk”.

Elévülhetetlen érdemek, „minőségi, objektív és értékközpontú tájékoztatás”

A KESMA szerint Liszkay

„a Mediaworks elnök-vezérigazgatójaként ezen céloktól vezéreltetve korszakalkotó szerepet vállalt abban is, hogy a magyar sajtó- és médiapiac kiegyensúlyozottabb lett, egyúttal az Alapítvány által tulajdonolt sajtótermékek és médiaszolgáltatások minőségi, objektív és értékközpontú tájékoztatást nyújtanak. Irányításával az Alapítványhoz tartozó cégek fúziója sikeresen lezárult, melynek köszönhetően megszilárdult a médiacsoport kiemelkedő hazai pozíciója.”

Az alapítvány kuratóriumának közleménye ezután azzal zárul, hogy a céljuk ezután is közös marad,

„hiszen bárhol is legyünk, dolgozzunk, tudjuk, hogy »együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség«”.

A KESMA közleménye Liszkay Gábor, a Mediaworks éléről történő távozásáról
A KESMA közleménye Liszkay Gábor, a Mediaworks éléről történő távozásáról

„Minőségi, objektív” tájékoztatás vs rendszereres hírmanipulációk

A miniszterelnök médiaügyekkel foglalkozó bizalmasa csütörtökön arra hivatkozva mondott le április 15-i hatállyal a Mediaworks elnök-vezérigazgatói tisztségéről, hogy úgy érzi, a rá bízott munkát elvégezte.

Liszkay 2016 óta vezette a Mediaworks Hungary-t. Azután bízták meg a feladattal, hogy a különböző bűncselekményekért elítélt Henrich Pecina osztrák nagyvállalkozótól Mészáros Lőrinchez, Orbán Viktor felcsúti barátjához került a médiavállalat alig pár nappal a Népszabadság bezárása után. A felcsúti gázszerelőből lett milliárdos nagyvállalkozó ezután 2018-ban, több milliárd forintnyi összeg befektetését követően odaajándékozta a médiavállalatot a Liszkay nyaralójában létrehozott KESMA-nak, amikor több médiavállalkozó egyszerre ugyancsak médiavállalatokat „ajándékozott” a Fidesz-közeli médiaalapítványnak.

Bár a KESMA közleménye a tegnapi napon a lemondását bejelentő Liszkayt a minőségi, objektív és értékközpontú tájékoztatás megszilárdítójaként emlegeti, valójában Liszkay irányítása alatt a Mediaworks termékeinek jelentős része egyértelműen pártpolitikai céljainak alárendelve, a Fidesz propagandakiadványaiként működtek. A Mediaworks termékei egy részénél rendszeressé váltak a hírhamisítások, hírmanipulációk. Erre jellemző, hogy a Fővárosi Törvényszék közlése szerint a KESMA/Mediaworks alá tartozó Origo vesztette 2019-ben a legtöbb sajtópert.

Ahogy tegnapi Liszkay búcsúközleményében, úgy az őt méltató KESMA közleményében arról nem esik szó, ki veszi át Liszkay Gábor helyét a fideszes médiaholding élén.

Liszkay Gábor a legbefolyásosabb hazai médiavezetők toplistáján legutóbb (tavaly) a 2. helyen szerepelt.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!