Mészáror Lőrinc nyilatkozik az ATV-nek

Mészáros Lőrinc milliárdokat adott a Mediaworksért, mielőtt odaajándékozta a miniszterelnök közelébe

7,3 milliárd forintot adott a Mediaworksért a felcsúti oligarcha családi kft.-je, mielőtt tavaly ősszel felajánlotta az egészet a fideszes kötődésű sajtóholdingnak, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

A gázszerelőből lett világhírű felcsúti dollármilliárdos, Mészáros Lőrinc (a miniszterelnök közeli barátjának) családi cége, a Talentis 7,3 milliárd forintot fizetett a Mediaworks tulajdonjogáért, mielőtt továbbajándékozta azt a fideszes kötődésű sajtóholdingnak – írta meg a Magyar Narancs internetes kiadása céges dokumentumok alapján.

A Narancs megjegyezte: a Mediaworks az említett vételárnál többet is érhetett, ennek ellenére mondott le a cégről nem sokkal később a miniszterelnök barátjának kft.-je, és adta át a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA) tavaly.

A cikk felidézte, hogy a Mediaworks a Népszabadság bezárása és számos megyei újságot birtokló Pannon Lapok Társasága (PLT) bekebelezése után került közvetlenül kormányközelbe, először a Mészáros Lőrinc közeli Opus Globalhoz, majd a Talentishoz, és végül a KESMA-hoz.

Az ibizai videóban emlegetett Pecinától került Mészárosékhoz a médiavállalat

Az Opus (azaz Mészáros) egyébként eredetileg attól az osztrák, 2017-ben egyébként más ügyben csalás miatt elítélt Heinrich Pecinától szerezte meg a Mediaworks Hungary Zrt.-t, aki legutóbb az osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache bukásához vezető ibizai videó miatt is bekerült a hírekbe. (Heinz-Christian Strache ugyanis arról beszélt egy általa orosz oligarchának gondolt nőnek, hogy Pecina segítségével tudnák megszerezni és magyar mintára átalakítani, „orbánosítani” az osztrák média egy részét.)

A Mediaworks a megyei napilapok mellett olyan újságok kiadója, mint a Nemzeti Sport, a Világgazdaság, a Menedzser Magazin, de például több női magazinjuk is van.

A Talentis könyveiben további 2,5 milliárd is látszik

Az Opus a Narancs által megszemlélt cégpapírok szerint 6,2 milliárd forintot fizetett Pecinának a médiacégért. Mivel az Opus tőzsdei cég, ezért aztán nem lehetett csak úgy elajándékozni egy sokmilliárdos céget, így amikor 2018-ban a többi tulajdonos felajánlotta médiacégeit a kormányzati médiaalapítványnak, a KESMA-nak, az Opus Mészáros Lőrinc egyik családi cégének, a Talentisnek adta el a Mediaworks tulajdonjogával rendelkező Opus Press Zrt-t.

A cég beszámolójából derül ki, hogy a Talentis 7,36 milliárd forintot fizetett a médiavállalkozásért, úgy hogy a Mediaworks továbbra is tartozik 2,5 milliárd forinttal az Opus Globalnak.

Az Opus részben az ügyletnek is köszönhetően nyereséggel zárta az üzletet, de Mészáros Lőrinc nagyot bukott rajta a papírok szerint, ugyanis a vállalkozás beszámolójában a Térítés nélkül átadott eszközök nyilvántartás szerinti értéke sorban 10,9 milliárd forint szerepel.

A Narancs szerint azonban a cég valódi értéke ennél több lehet, hiszen 2018-at az Opus Press 10 milliárdos mérlegfőösszeggel és 240 millió forintos nyereséggel zárta, Mediaworks pedig 29,5 milliárdos mérlegfőösszeggel és 3,25 milliárd forintos profittal.

Egyébként amióta a Mediaworks a KESMA alá került, az a Liszkay Gábor irányítja, aki Orbán Viktor egyik jobbkezének számít média ügyekben. A cégnél fontos vezető lett az a Kálmán Erika is, aki a Népszabadság bezárása előtti időszakban a Népszabadság jövőjéről egyezkedett az utolsó főszerkesztővel, Murányi Andrással.

A Mediaworks jelenleg uralmi jogot gyakorol a KESMA alá tartozó valamennyi médiacég (jelenleg 28 darab ilyen van) felett, egyfajta médiaügyi kiskirályságról van szó. A KESMA alá a korábbi sajtóhírek alapján közel 500 magyarországi médiatermék tartozik.

Borító: Mészáror Lőrinc nyilatkozik az ATV-nek. Fotó: YouTube

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Szereplőket toboroz az RTL Klub és a TV2

Hat olyan tévéműsort is találtunk, ahová játékosok jelentkezését várja jelenleg a két vezető kereskedelmi csatorna. Túlélőshowba, tehetségkutatóba, vidéki társkereső reality-be, pénzügyi műsorba, főzőshowba is jelentkezhetnek azok, akik a fődíjért és a hírnév kedvéért szeretnék viszontlátni magukat a tévéképernyőkön.

Orbán Viktor tegnapi sajtótájékoztatója. Fotó: kormany.hu

A Miniszterelnökséget hiába kérdezték, de egy újságíró kiszámolta, mennyibe kerülhetett az áldott, békés karácsony

Közel félmilliárd forintba kerülhetett az adófizetőknek, hogy Orbán Viktor kormánya sajtóhirdetésekben kívánt nekik áldott, békés karácsonyt, és ebben a kalkulációban a tévés hirdetések még nem, illetve csupán a három országos napilapban megjelent sajtóhirdetések vannak benne. A hirdetések egy része egyébként késve, karácsony után jelent meg.

Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. részlet a Guardian riportjából

Belebukott a máltai rendőrfőnök az újságíró-gyilkosságba

Távozik a máltai rendőrfőnök, akit a civil társadalom és a család azzal vádolt, hogy akadályozta a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró ellen 2017-ben elkövetett gyilkosság felderítését, valamint még az újságíró halála előtt nem tett meg mindent Galizia védelmében.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!