fbpx
Mészáros Lőrinc nyilatkozik az ATV-nek

Mészáros Lőrinc milliárdokat adott a Mediaworksért, mielőtt odaajándékozta a miniszterelnök közelébe

7,3 milliárd forintot adott a Mediaworksért a felcsúti oligarcha családi kft.-je, mielőtt tavaly ősszel felajánlotta az egészet a fideszes kötődésű sajtóholdingnak, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak.

A gázszerelőből lett világhírű felcsúti dollármilliárdos, Mészáros Lőrinc (a miniszterelnök közeli barátjának) családi cége, a Talentis 7,3 milliárd forintot fizetett a Mediaworks tulajdonjogáért, mielőtt továbbajándékozta azt a fideszes kötődésű sajtóholdingnak – írta meg a Magyar Narancs internetes kiadása céges dokumentumok alapján.

A Narancs megjegyezte: a Mediaworks az említett vételárnál többet is érhetett, ennek ellenére mondott le a cégről nem sokkal később a miniszterelnök barátjának kft.-je, és adta át a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA) tavaly.

A cikk felidézte, hogy a Mediaworks a Népszabadság bezárása és számos megyei újságot birtokló Pannon Lapok Társasága (PLT) bekebelezése után került közvetlenül kormányközelbe, először a Mészáros Lőrinc közeli Opus Globalhoz, majd a Talentishoz, és végül a KESMA-hoz.

Az ibizai videóban emlegetett Pecinától került Mészárosékhoz a médiavállalat

Az Opus (azaz Mészáros) egyébként eredetileg attól az osztrák, 2017-ben egyébként más ügyben csalás miatt elítélt Heinrich Pecinától szerezte meg a Mediaworks Hungary Zrt.-t, aki legutóbb az osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache bukásához vezető ibizai videó miatt is bekerült a hírekbe. (Heinz-Christian Strache ugyanis arról beszélt egy általa orosz oligarchának gondolt nőnek, hogy Pecina segítségével tudnák megszerezni és magyar mintára átalakítani, „orbánosítani” az osztrák média egy részét.)

A Mediaworks a megyei napilapok mellett olyan újságok kiadója, mint a Nemzeti Sport, a Világgazdaság, a Menedzser Magazin, de például több női magazinjuk is van.

A Talentis könyveiben további 2,5 milliárd is látszik

Az Opus a Narancs által megszemlélt cégpapírok szerint 6,2 milliárd forintot fizetett Pecinának a médiacégért. Mivel az Opus tőzsdei cég, ezért aztán nem lehetett csak úgy elajándékozni egy sokmilliárdos céget, így amikor 2018-ban a többi tulajdonos felajánlotta médiacégeit a kormányzati médiaalapítványnak, a KESMA-nak, az Opus Mészáros Lőrinc egyik családi cégének, a Talentisnek adta el a Mediaworks tulajdonjogával rendelkező Opus Press Zrt-t.

A cég beszámolójából derül ki, hogy a Talentis 7,36 milliárd forintot fizetett a médiavállalkozásért, úgy hogy a Mediaworks továbbra is tartozik 2,5 milliárd forinttal az Opus Globalnak.

Az Opus részben az ügyletnek is köszönhetően nyereséggel zárta az üzletet, de Mészáros Lőrinc nagyot bukott rajta a papírok szerint, ugyanis a vállalkozás beszámolójában a Térítés nélkül átadott eszközök nyilvántartás szerinti értéke sorban 10,9 milliárd forint szerepel.

A Narancs szerint azonban a cég valódi értéke ennél több lehet, hiszen 2018-at az Opus Press 10 milliárdos mérlegfőösszeggel és 240 millió forintos nyereséggel zárta, Mediaworks pedig 29,5 milliárdos mérlegfőösszeggel és 3,25 milliárd forintos profittal.

Egyébként amióta a Mediaworks a KESMA alá került, az a Liszkay Gábor irányítja, aki Orbán Viktor egyik jobbkezének számít média ügyekben. A cégnél fontos vezető lett az a Kálmán Erika is, aki a Népszabadság bezárása előtti időszakban a Népszabadság jövőjéről egyezkedett az utolsó főszerkesztővel, Murányi Andrással.

A Mediaworks jelenleg uralmi jogot gyakorol a KESMA alá tartozó valamennyi médiacég (jelenleg 28 darab ilyen van) felett, egyfajta médiaügyi kiskirályságról van szó. A KESMA alá a korábbi sajtóhírek alapján közel 500 magyarországi médiatermék tartozik.

Borító: Mészáror Lőrinc nyilatkozik az ATV-nek. Fotó: YouTube
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások