Belénessy Csaba

Cenzúrát szorgalmaz a koronavírus-járvány idejére az MTI korábbi vezetője, több Rádió 1-es frekvencia egykori üzemeltetője

Belénessy Csaba nyilvános bejegyzése szerint a honvédségnek lenne is erre kiépített rendszere, amivel cenzúrázni lehetne a médiát. Ő egyébként a tulajdonosa a Dunaújvárosi Médiaháznak.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

„A koronavírussal összefüggő ügyekben, a veszélyhelyzet idejére üdvös lenne elrendelni a cenzúrát”

– szó szerint ezt írta ki nyilvánosan a Facebookra Belénessy Csaba, az MTI volt vezérigazgatója és több Rádió 1-es frekvenciát működtető cég volt, illetve a Dunaújvárosi Médiaház jelenlegi tulajdonosa a közösségi médiás felületen.

Az először a 444 által megtalált bejegyzés első kommentelője erre azt reagálta,  nem tudja elképzelni, hogy ez megvalósítható lenne. A médiavállalkozó erre válaszul azt írta, hogy „a honvédségnek szerintem van erre kiépített rendszere”.

A kormányhű MTI-főnök és üzletember

Belénessy Csaba 2008-tól az MTI egyik vezető tisztségviselője volt, 2010-től 2012 végéig vezérigazgatója is volt az állami hírügynökségnek. Kinevezésekor a 168 Órának adott interjúban fejtette ki a közszolgálati rádiózással kapcsolatos, nagy vitát kiváltó elvét:

„Egy közszolgálati médium legyen lojális a kormányhoz és tisztességes az ellenzékhez. (…) Egy közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége, nem kérdőjelezheti meg a szabadon választott kabinet hatalmát. Az nem megy, hogy elfogadjuk a tisztséget, majd szembeszegülünk a megbízóval.”

Belénessy 2012 végén nyugdíjba vonult, aminek hátteréről a HVG akkoriban azt írta, információi szerint a vezérigazgató nem jött ki Böröcz Istvánnal, az MTVA elnökével azután, hogy 2011-ben az MTI az MTVA irányítása alatt működött. Belénessy távozásakor bruttó 11,4 millió forintot kapott, majd 2013 júliusában további bruttó 4,8 millió forint jutalomban részesült a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának döntése alapján. Ez az adható prémium 65 százaléka volt, ezért Belénessy a Népszabadság korábbi cikke alapján reklamációt fogalmazott meg az összeg mértéke miatt.

Belénessy az MTI-vezérigazgatóság után tanácsadó volt az MTVA-nál 2018 végéig. Ezt követően vidéki városok médiájában is feltűnt. Volt cége, a Crossborder Film Kft. tulajdonában állt a Dunaújváros 93.1 Rádió 1, nemrég épp a Media1 írta meg, hogy megvált tőle, csakúgy mint már korábban Velencén is a Rádió 1-től. Dunaújváros korábbi fideszes vezetése a Crossborder Film Kft.-re bízta a Dunaújvárosi Médiaközpont üzemeltetését, amiért 766 millió forintot fizetett a város a cégnek. Emellett Szegeden is részt vett a helyi médiaviszonyok alakításában, a 2019-es önkormányzati választások előtt a szegedi Egyetem TV  kialakításánál segédkezett.

Belénessy Csaba jelenleg a kesmás Karc FM honlapján műsorvezetőként szerepel. Egyébként neki is jutott a a budai Várban szuperkedvezményes bérleti díjjal lakás, amit mindössze 92 ezer forintért bérel az önkormányzattól.

A napokban számolt be arról a Media1, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) állásfoglalást tett közzé arról, hogyan kell viszonyulni a sajtóhoz járványhelyzetben, és korlátozható-e annak működése.

Borító: Belénessy Csaba. Fotó: Kanizsa TV YouTube
Szóljon hozzá!