A Lokál című napilap egyik terjesztője egy fővárosi metró bejáratnál.

Megpróbáltuk felhívni a Lokált, a koronavírus-világjárvány ellenére miért idős emberek terjesztik a kormánypárti napilapot

Úgy tűnik, a Pesti Hírlappal ellentétben a kormánypárti napilap egyelőre nem tette magáévá az idősek érdekében meghozott #maradjotthon kezdeményezést és nem követték Orbán Viktor kérését sem. Ennek próbáltunk utánamenni, hogyan lehetséges ez.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Elsőként az Alfahír figyelt fel ma arra arra a fotóval is illusztrált Facebook-bejegyzésre, amit a jobbikos Keresztesy Gergő tett közzé, és ami alapján a Lokál című ingyenes, a fideszes médiaholdinghoz, a KESMA-hoz (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) tartozó napilapot ma is idős, nyugdíjas korú emberek osztogatták a főváros forgalmas csomópontjain, metrókijáratoknál.

A képviselőt ez felháborította, hiszen megfogalmazása szerint valaki kormányzati oldalról átszólhatna a „kormánypárti szennylap” szerkesztőinek, hogy

„legalább ilyenkor jó lenne, ha nem osztatnák a tömény propagandát nyugdíjas korú emberekkel, a legforgalmasabb metró bejáratoknál…

Keresztesy hozzátette:

„Elhiszem, hogy ilyenkor is fontos a nép hülyítése, de azért lenni kellene valami fontossági sorrendnek. Az oligarchák meg nyugodtan kifizethetnék azt a kis nyugdíj-kiegészítést ilyenkor is…”

Hiába hívtuk a Lokált

A Media1 ezek után úgy gondolta, a koronavírus-járványveszély mérséklése és az információ, illetve a ma közzétett fénykép hitelességének ellenőrzése érdekében megfogadja a jobbikos politikus kérését, és többször is megpróbáltuk felhívni a Lokál impresszumában szereplő, elérhetőségként megjelölt +36-20-255-3655 telefonszámot. A telefonszám azonban többszöri próbálkozásunk ellenére egy idő után hangpostára váltott, így nem sikerült kapcsolatba lépni a szerkesztőséggel. Úgy tűnik, a szerkesztőségben most nincs, aki fogadhatta volna hívásunkat.

A Lokál impresszuma
A Lokál impresszuma

Próbálkoztunk a Mediaworksnél is, ahol az ügyfélszolgálat megerősítette, hogy a rikkancsoktól továbbra is megkaphatjuk a Lokált

Ezek után megpróbáltam a lap tulajdonosát, a kesmás Mediaworks sajtóirodáját is megkeresni. A sajtóiroda weboldalán lévő telefonszámon (+36 1 999 47 60) azonban az ügyfélszolgálat jelentkezett, ahol a telefonhívás rögzítésével kapcsolatos adatkezelési hozzájárulás elfogadása után hiába kértünk sajtós kollégát, mert azt mondták, nem tudnak ilyet adni, azonban igyekeztek „megnyugtatni”, hogy a lapjaik, így konkrétan a Lokál terjesztése most is folyamatos, az elérhető a metrókijáratoknál.

Hozzátette az ügyfélszolgálatos munkatárs, hogy a Mediaworks nyomdája nem állt le, így nem okoz problémát a lapjaik terjesztése, és a rikkancsok is az utcán vannak.

Pedig a Lokál vezető híre, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon

Ez azért is érdekes, mert a Lokál egyébként ma reggel 9 óra körül közzétett egy hírt, melyben Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjét idézték, aki az M1 tévécsatornán azt mondta, lehetőleg maradjon mindenki otthon, és dolgozzon távmunkában. A hír jelenleg is vezető anyagként szerepel a lokal.hu-n.

A Lokál nyitóoldala jelenleg
A Lokál nyitóoldala jelenleg

A Pesti Hírlap terjesztése már napokkal ezelőtt leállt

Egyébként egy másik rikkancsos terjesztésű újság, a január óta mostanáig minden hétköznap utcára kerülő Pesti Hírlap megjelenése már hétfő óta szünetel a Magyarországot is súlyosan érintő globális koronavírus-járvány és az elrendelt országos veszélyhelyzeti intézkedések miatt.

A Pesti Hírlap kiadója még a múlt héten levélben azt kérte a budapesti városházától, a rendkívüli helyzetre tekintettel rikkancsos helyett engedélyezze a tárolódobozos rekeszes lapterjesztést átmenetileg.

Pesti Hírlapot terjeszt egy rikkancs Budapesten
Pesti Hírlapot terjeszt egy rikkancs Budapesten, még a járvány kitörése előtt. Fotó: Bielik István / Pesti Hírlap

Válasz hiányában azonban a kiadó úgy döntött, hogy amíg nem kapnak választ, nem akarják kitenni sem az idős rikkancsokat, sem az olvasóikat annak, hogy esetleg a lap átadásakor megfertőződjenek a koronavírussal.

A munkatársakat ezért hazaküldték, és várják, hogy távmunkából folytatódhasson a munka.

A Pesti Hírlap még mindig nem kapta meg az engedélyt Budapest vezetésétől

A Media1 a friss fejlemények láttán, szerdán délután nem sokkal ezelőtt telefonon utolérte a világjárvány miatt kijárási tilalom alatt lévő Brüsszelben tartózkodó Milkovics Pált, a Pesti Hírlap tulajdonosát, aki megerősítette, hogy

munkatársai még mindig nem kaptak választ a Fővárosi Önkormányzattól a tárolódobozos terjesztésre vonatkozó kérelemre, pedig nagyon bíztak benne, hogy a városháza gyors lesz. A Pesti Hírlap újságírói ezért jelenleg is várják, hogy megérkezzen az engedély, és ezt követően távmunkában újra dolgozhassanak a lap előállításán, mondta Milkovics.

Amikor elmondtuk Milkovicsnak, hogy a Lokál továbbra is megjelenik és azt idős emberek terjesztik, azt mondta, nem kívánja ezt kommentálni.

Frissítés 14:45

A Media1 utolérte a fotót készítő Keresztesy Gergőt, aki elmondta, hogy a borítóképen lévő, Lokált osztogató idős embert ábrázoló fotót ma, szerdán reggel készítette Budapesten a Nyugati pályaudvarnál.  A politikus elmondása szerint lokálos mellényes idős hölgyet látott a Jászai Mari téri 4-6-os villamosmegállóban is.

A Media1 megkereste a Fővárosi Önkormányzatot, tudnak-e tenni valamit a járványveszély miatt. Ha a sajtóirodától válasz érkezik, arról beszámolunk még.

További hírek találhatók a Media1 hírportálon.

Szóljon hozzá!