fbpx
A Lokál című napilap egyik terjesztője egy fővárosi metró bejáratnál.

Megpróbáltuk felhívni a Lokált, a koronavírus-világjárvány ellenére miért idős emberek terjesztik a kormánypárti napilapot

Úgy tűnik, a Pesti Hírlappal ellentétben a kormánypárti napilap egyelőre nem tette magáévá az idősek érdekében meghozott #maradjotthon kezdeményezést és nem követték Orbán Viktor kérését sem. Ennek próbáltunk utánamenni, hogyan lehetséges ez.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Elsőként az Alfahír figyelt fel ma arra arra a fotóval is illusztrált Facebook-bejegyzésre, amit a jobbikos Keresztesy Gergő tett közzé, és ami alapján a Lokál című ingyenes, a fideszes médiaholdinghoz, a KESMA-hoz (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) tartozó napilapot ma is idős, nyugdíjas korú emberek osztogatták a főváros forgalmas csomópontjain, metrókijáratoknál.

A képviselőt ez felháborította, hiszen megfogalmazása szerint valaki kormányzati oldalról átszólhatna a „kormánypárti szennylap” szerkesztőinek, hogy

„legalább ilyenkor jó lenne, ha nem osztatnák a tömény propagandát nyugdíjas korú emberekkel, a legforgalmasabb metró bejáratoknál…

Keresztesy hozzátette:

„Elhiszem, hogy ilyenkor is fontos a nép hülyítése, de azért lenni kellene valami fontossági sorrendnek. Az oligarchák meg nyugodtan kifizethetnék azt a kis nyugdíj-kiegészítést ilyenkor is…”

Hiába hívtuk a Lokált

A Media1 ezek után úgy gondolta, a koronavírus-járványveszély mérséklése és az információ, illetve a ma közzétett fénykép hitelességének ellenőrzése érdekében megfogadja a jobbikos politikus kérését, és többször is megpróbáltuk felhívni a Lokál impresszumában szereplő, elérhetőségként megjelölt +36-20-255-3655 telefonszámot. A telefonszám azonban többszöri próbálkozásunk ellenére egy idő után hangpostára váltott, így nem sikerült kapcsolatba lépni a szerkesztőséggel. Úgy tűnik, a szerkesztőségben most nincs, aki fogadhatta volna hívásunkat.

A Lokál impresszuma
A Lokál impresszuma

Próbálkoztunk a Mediaworksnél is, ahol az ügyfélszolgálat megerősítette, hogy a rikkancsoktól továbbra is megkaphatjuk a Lokált

Ezek után megpróbáltam a lap tulajdonosát, a kesmás Mediaworks sajtóirodáját is megkeresni. A sajtóiroda weboldalán lévő telefonszámon (+36 1 999 47 60) azonban az ügyfélszolgálat jelentkezett, ahol a telefonhívás rögzítésével kapcsolatos adatkezelési hozzájárulás elfogadása után hiába kértünk sajtós kollégát, mert azt mondták, nem tudnak ilyet adni, azonban igyekeztek „megnyugtatni”, hogy a lapjaik, így konkrétan a Lokál terjesztése most is folyamatos, az elérhető a metrókijáratoknál.

Hozzátette az ügyfélszolgálatos munkatárs, hogy a Mediaworks nyomdája nem állt le, így nem okoz problémát a lapjaik terjesztése, és a rikkancsok is az utcán vannak.

Pedig a Lokál vezető híre, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon

Ez azért is érdekes, mert a Lokál egyébként ma reggel 9 óra körül közzétett egy hírt, melyben Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjét idézték, aki az M1 tévécsatornán azt mondta, lehetőleg maradjon mindenki otthon, és dolgozzon távmunkában. A hír jelenleg is vezető anyagként szerepel a lokal.hu-n.

A Lokál nyitóoldala jelenleg
A Lokál nyitóoldala jelenleg

A Pesti Hírlap terjesztése már napokkal ezelőtt leállt

Egyébként egy másik rikkancsos terjesztésű újság, a január óta mostanáig minden hétköznap utcára kerülő Pesti Hírlap megjelenése már hétfő óta szünetel a Magyarországot is súlyosan érintő globális koronavírus-járvány és az elrendelt országos veszélyhelyzeti intézkedések miatt.

A Pesti Hírlap kiadója még a múlt héten levélben azt kérte a budapesti városházától, a rendkívüli helyzetre tekintettel rikkancsos helyett engedélyezze a tárolódobozos rekeszes lapterjesztést átmenetileg.

Pesti Hírlapot terjeszt egy rikkancs Budapesten
Pesti Hírlapot terjeszt egy rikkancs Budapesten, még a járvány kitörése előtt. Fotó: Bielik István / Pesti Hírlap

Válasz hiányában azonban a kiadó úgy döntött, hogy amíg nem kapnak választ, nem akarják kitenni sem az idős rikkancsokat, sem az olvasóikat annak, hogy esetleg a lap átadásakor megfertőződjenek a koronavírussal.

A munkatársakat ezért hazaküldték, és várják, hogy távmunkából folytatódhasson a munka.

A Pesti Hírlap még mindig nem kapta meg az engedélyt Budapest vezetésétől

A Media1 a friss fejlemények láttán, szerdán délután nem sokkal ezelőtt telefonon utolérte a világjárvány miatt kijárási tilalom alatt lévő Brüsszelben tartózkodó Milkovics Pált, a Pesti Hírlap tulajdonosát, aki megerősítette, hogy

munkatársai még mindig nem kaptak választ a Fővárosi Önkormányzattól a tárolódobozos terjesztésre vonatkozó kérelemre, pedig nagyon bíztak benne, hogy a városháza gyors lesz. A Pesti Hírlap újságírói ezért jelenleg is várják, hogy megérkezzen az engedély, és ezt követően távmunkában újra dolgozhassanak a lap előállításán, mondta Milkovics.

Amikor elmondtuk Milkovicsnak, hogy a Lokál továbbra is megjelenik és azt idős emberek terjesztik, azt mondta, nem kívánja ezt kommentálni.

Frissítés 14:45

A Media1 utolérte a fotót készítő Keresztesy Gergőt, aki elmondta, hogy a borítóképen lévő, Lokált osztogató idős embert ábrázoló fotót ma, szerdán reggel készítette Budapesten a Nyugati pályaudvarnál.  A politikus elmondása szerint lokálos mellényes idős hölgyet látott a Jászai Mari téri 4-6-os villamosmegállóban is.

A Media1 megkereste a Fővárosi Önkormányzatot, tudnak-e tenni valamit a járványveszély miatt. Ha a sajtóirodától válasz érkezik, arról beszámolunk még.

További hírek találhatók a Media1 hírportálon.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!