fbpx

A fideszes városházát okolja a kampányban hamis fotót leközlő Bácskai Napló főszerkesztője

A választási kampányban az ellenzéki jelölteket manipulált fotókkal lejáratni próbáló lap vezetője egy tévériportban arról beszélt, hogy az akkor még fideszes városházától kapta a képeket. De kiderült más érdekesség is a Bácskai Napló és ezen keresztül a fideszes médiarendszer működése, illetve a lapnál azóta bekövetkezett nagy fordulat kapcsán.

A Media1 is beszámolt arról korábban, hogy a Bácskai Napló című bajai, kéthetente megjelenő önkormányzati tulajdonú lapban még a választási kampány idején olyan fotók jelentek meg az ellenzéki jelöltekről, amelyek egyértelműen manipuláltak voltak. A lapnál eleinte ugyan visszautasították a hamisítás vádját, de az ellenzékiek egy látványos videó segítségével is nyilvánvalóvá tették, hogyan photoshopoltak a képmásuk alapján a valóságtól eltérő arcokat, hogyan torzították el az arcaikat, az orrukat és egyéb testrészeiket, hogy minél ellenszenvesebbnek tűnjenek.

 

Miután azonban az eddig a várost irányító Fidesz vereségével, illetve az összellenzéki összefogás győzelmével ért véget az önkormányzati választás október 13-án, illetve Baja városában a momentumos Nyirati Klára lett a polgármester, a Géczy Zsolt főszerkesztő vezette lap hirtelen a sajtószabadság nagy barátja lett.

Az egyébként már máskor is médiamanipulációkban érintett, emiatt más esetben a választási eljárási törvény alapján bírság megfizetésére is kötelezett, a Bajai TV-t és a Bajai Rádiót is működtető Baja Marketing Kft. által kiadott önkormányzati lap főszerkesztője akkor úgy magyarázta a súlyos sajtóetikai aggályokat felvető történteket, hogy „a képet kapták”, és nem merült fel bennük a gyanú, hogy a képekkel gond lenne. Az elmúlt hetekre úgy emlékezett, hogy össztűz zúdult a Bácskai Naplóra. Azt állították: technikailag lehetőségük sem lett volna a képmanipulációra. (Az nem teljesen világos, ez mit jelent, hogy nem volt lehetőségük rá technikailag: ezek szerint nincs a szerkesztőségben Photoshop vagy akár egy nyílt forráskódú GIMP képszerkesztő sem?)

Hová küldhetem a cikkeket a továbbiakban?

A történet legújabb fejleménye, hogy mint az Index észrevette, a HVG-ben Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével közölt interjúban ezt a témát is érintve, új részletekkel szolgált a téma kapcsán.

A Momentum elnöke ugyanis elmesélte a HVG-nek a Bácskai Naplóban a főszerkesztő által közölt elnézést kérő írás előzményeként, hogy a Fideszt brutálisan kiszolgáló lap főszerkesztőjét magához hívatta az új, momentumos bajai polgármester, majd közölte a főszereksztővel, hogy vagy bocsánatot kér az olvasóktól, amiért hazudtak, vagy mennie kell. Géczy főszerkesztő az előzőt választotta.

Sok mindenre rávilágít az eddigi működési gyakorlatot illetően is, hogy Géczy ekkor megkérdezte, hogy az ezután születő cikkeket milyen e-mail-címre kell majd elküldenie előzetesen. Nyirati Klára, a polgármester azonban a Momentum elnökének elmesélése szerint erre azt felelte a főszerkesztőnek, hogy nem lesz cenzúra többé, inkább írjanak újságot.

A főszerkesztő most úgy emlékszik, a fideszes városházától kapta a képeket és korábban direktívák is voltak

Az ügy másik érdekessége, hogy az Index felfigyelt egy tévés riportra, melyben Géczy Zsolt, a városi lap főszerkesztője az RTL Házon kívül című műsorának nyilatkozva elmondta, hogy hogyan jöttek a hamisított fotók.  Géczy először megismételte, hogy továbbra is kikéri magának a hamisítás vádját, és áldozatként mutatta be magát és lapját – „egy nagyon aljas csalás kvázi áldozatai voltunk” – de elmondta a tévéstábnak, hogy:

„A fotók a fideszes városházától érkeztek.”

Géczy konkrét nevet persze nem volt hajlandó mondani, kitől kapta a képeket, de volt a riportban még egy érdekes pillanat, amikor is megkérdezték tőle azt is, hogy miért nem voltak korábban ellenzékiek a lapban. Géczy erre kijelentette:

„egy önkormányzati lapban arról van szó, amit a tulajdonos kér.”

Géczy ezután arra, hogy ezek szerint azt is megmondták-e nekik, miről nem írhatnak, a Bácskai Napló főszerkesztője némi szünet után azt mondta, hogy ilyen határozott kérés ugyan nem volt, de

„a direktívák megvoltak”.

Akit egyébként érdekel, milyen az, amikor vannak bizonyos direktívák, hogyan kell újságot készíteni, ide kattintva nézheti vissza a Bácskai Napló mostanában megjelent számait.

További sajtópiaci hírek találhatók a Media1 sajtó rovatában.

Kiemelt kép: A Bácskai Napló egyik korábbi lapszámának borítójának részlete.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások