Rádió 88, Szeged

Bejelentették: Elnémul a szegedi Rádió 88, harminc munkatárs állását veszti

A Media1 információi szerint ma rendkívüli stábértekezleten jelentették be Szeged legnagyobb hallgatottságú és legrégebbi múltú helyi rádiójánál a döntést. A Rádió 88 augusztus végén befejezi működését, a Médiatanács ugyanis válaszra sem méltatta a lejáró jogosultságú rádió hosszabbítást kérő beadványát, ezzel egyébként súlyos jogsértést elkötve.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Media1 nem hivatalos, de több belső forrásból is ellenőrzött bennfentes információi szerint a szegedi Rádió 88 vezetősége ma rendkívüli stábértekezletet tartott, ahol közölték a rádió munkatársaival, hogy a rádió megválik belső munkavállalóitól és külsős, vállalkozói szerződés keretében közreműködő embereitől.

 Úgy tudjuk, az elbocsátás 30 embert érint legalább.

A felmondások indokaként azt mondták, hogy a rádió ellehetetlenült, működését a Rádió 88 augusztus 31. után nem tudja folytatni a Médiatanács miatt, mely elvonult több mint egy hónapos, szeptember 3-ig tartó szabadságra anélkül, hogy elbírálta volna a rádió médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítására irányuló, hónapok óta a testület asztalán fekvő kérelmét.

Mint arról a Media1 elsőként még július 3-án beszámolt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, a médiatörvény és a közigazgatási eljárási szabályok súlyos megsértésével nem adott választ a médiaszolgáltató kérelmére, melyben a jogszabálynak megfelelően kezdeményezte a 7 évvel ezelőtt pályázati úton megszerzett médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbítását a Szeged FM 95,4 MHz-re.

A médiatörvény alapján az NMHH Médiatanácsának legkésőbb június végéig kellett volna elfogadó vagy elutasító határozatot hoznia, de a Médiatanács még csak napirendjére sem vette a beadványt, így nem jutott el határozatig az ügy. A Media1 úgy tudja, Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács immáron bruttó 48 millió forintot kereső elnöke korábban legalább kétszer levetette a grémium napirendjéről a témát.

Az NMHH július elején azt közölte a Media1 érdeklődésére, azért nem mondja el, miért nem döntött, mert meg nem született döntésről nem kommunikálhat.

Az ország legrégebbi kereskedelmi rádiója némul el

A Rádió 88 összesen 29 éven át volt hallható Szegeden és térségében, valamint az interneten, ezzel Magyarország legrégebb óta talpon lévő kereskedelmi rádiójának számít.

A Rádió 88 Szeged legnépszerűbb helyi rádiója, sok szegedi érezte sajátjának pártállástól is függetlenül.

A Media1 több iparági forrásból úgy értesült, korábban Tóth Géza, a tulajdonos vételi ajánlatot kaphatott a rádió megvásárlására kormányközelből. Ezt hivatalosan senki nem erősítette meg, de vélhetően nem sikerült megegyezésre jutni a vételárról.

A Rádió 88 médiapartnere is hallott az értekezletről

A Media1 a Rádió 88 rendkívüli értekezletével kapcsolatos információjával összhangban egyébként a Rádió88 médiapartnere, a Fidesz-közeli KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) alá tartozó szegedma.hu is egy rendkívüli értekezletről számolt be.

A Fidesz-közeli szegedi médium is úgy tudja, hogy az értekezleten az hangzott el, hogy a rádió nem tudja tovább folytatni tevékenységét.

A szegedma.hu azt írja, kereste Tóth Gézát, de egyelőre nem kapott választ.

A Media1 is kereste Tóth Gézát, de a rádió tulajdonosa megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni.

Tóth Géza egyébként július elején még éppen a szegedma.hu oldalon közzétett közleménnyel igyekezett megnyugtatni a közvéleményt a rádióval kapcsolatban. A közlemény hatására mondta le utcai demonstrációját a Jobbik, mely a sajtószabadságért tüntetett volna a rádió épülete előtt.

A Rádió 88 augusztus 31-én fejezi be 29 éves működését. Várható megszűnése miatt az elmúlt hetekben több mint 13 ezres taglétszámra felfejlődött Facebook-csoport jött létre.

A Media1 egyébként éppen ma számolt be az NMHH kétértelmű válaszáról, mely egy esetleges rendkívüli médiatanácsi ülésre vonatkozó kérdésre érkezett.

Frissítés 16:41

Opciósan bontják fel a szerződéseket

A Media1 egyik informátora elmondta: azt mondták a rádiósoknak, opciósan bontják fel a szerződéseiket, vagyis ha a Médiatanács mégis meggondolná magát, és mégis megadná az engedélyt, akkor a felmondás érvényét veszti, és várják őket dolgozni szeptemberben is.

Frissítés 2019.07.28.

Megilletődött a programigazgató

Megszólalt Nacsa Norbert, a Rádió 88 programigazgatója. Erről külön cikkben számoltunk be.

Az üggyel kapcsolatos korábbi cikkeink ide kattintva érhetők el. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál történt korábbi jogsértésekről és más NMHH-s ügyekről ide kattintva olvashatnak.

További rádiós hírek, cikkek olvashatók a Media1 rádió rovatában.

Szóljon hozzá!