TV2 Tények

A TV2 újra áthágta a választási eljárásról szóló törvényt a Nemzeti Választási Bizottság szerint

Az NVB megint 7,45 millió forint bírságot rótt ki a TV2-re pénteken, mert a Tények című műsora a Fidesz felé részrehajló volt. Az NVB szerint erkölcstelen, hogy a TV2 szándékosan és ismételten megsérti a választási eljárásról szóló törvény alapelveit.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) újabb 7,45 millió forint összegű bírságot szabott ki a TV2 Média Csoport Zrt.-re, mivel a TV2 Tények című műsorában jelentősen eltolódott a kormánypártok megjelenése a többi párthoz képest  – számolt be az NVB döntéséről a hvg.hu.

A TV2 ezúttal azért kapott újabb bírságot, mert „a Tények 18 órakor kezdődő kiadásai, Tények Röviden, Tények Reggel, Tények Este és Tények Extra kiadásainak 2019. május 6-a és május 9-e közötti műsorfolyama a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és Kereszténydemokrata Néppárt jelölő szervezetek számára aránytalanul több megjelenési lehetőséget biztosított, mint más jelölő szervezeteknek″.

A NVB határozatából eltiltotta továbbá a TV2-t a további jogsértéstől, valamint határozatának ismertetésére kötelezte a Tényeket.

A héten a Tények már kapott az NVB-től egy ugyanakkora bírságot

Nem először kap bírságot a TV2 az esélyegyenlőség a jelöltek és jelölő szervezetek között, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási eljárási alapelvek megsértéséért.

Pár napja például azért kellett ugyanekkora, 7,45 milliós összeget megfizetnie az állami reklámpénzekkel kitömött TV2-nek, mert a Tényekben a Fidesz kampányvideóját sugározták, pont úgy, ahogy az állami M4 Sport is tette, ahol a Fradi-meccs szünetében a tévécsatornán maradó nézőket bombázták az egyperces Híradóba bújtatott, Orbán Viktor támogatására buzdító Fidesz-propagandavideóval.

NVB: erkölccsel, a közjóval és a józan ésszel sem egyeztethető össze

Az NVB legújabb határozatában (egy másik ügyre visszautalva) azt írja, a „Médiaszolgáltatónak már a 2019. április 8-án kelt 45/2019. számú határozat meghozatala óta tudomása volt arról, hogy miként kellene gyakorolnia a Ve. 2.§ (1) bekezdés c) és e) pontjaiban foglalt választási alapelveket.″

Az NVB idézi a Kúria állásfoglalását is: „Sem a józan ésszel, sem a közjóval, sem az erkölccsel nem egyeztethető össze az, hogy egy lineáris, országos hatókörű médiaszolgáltató az április 8-a óta kimutatható jogsértés ismeretében szándékosan megsértse a Ve. alapelveit″ .

A héten a Médiatanács is lesújtott a TV2-re

A héten egyébként az NVB mellett az NMHH Médiatanács is büntetést rótt ki a TV2-re. A Médiatanácsnak a Baywatch című film korhatári besorolásával akadt gondja, ami miatt 1 millió 350 ezer forinttal bírságolta meg a vállalatot.

A sorozatos bírságok azonban még aligha fogják megrengetni a TV2-t, mely hosszú idő után először épp a hetekben mutatott ki a tavalyi évre milliárdos profitot.

A TV2-vel összefüggő másik hír az is, hogy leváltották a TV2 legnagyobb műsorgyártó cégének, az IKO-nak néhány fontos vezetőjét. Kiderült az is, hogy a TV2 új, Kapd el, ha tudsz című  műsorát a fideszes médiaholding alá bekerült Hung-Ister fogja gyártani.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!