fbpx
Az NMHH egyik irodájának bejárata. Fotó: Ladányi András / Media1utcai

Megbírságolta a TV2-t a médiahatóság és hosszabbított az Aktív Rádiónak

Közel másfél millió forint bírságot kell megfizetnie a TV2-nek. A Médiatanács rádiós frekvenciapályázatokkal, rezsipályázatokkal és az Aktív Rádió műsorszolgáltáltatási jogosultságával is foglalkozott a héten.

1 millió 350 ezer forint összegű bírságot szabott ki helytelen korhatár-besorolás miatt az NMHH Médiatanács a TV2 Média Csoportra.

A bírság oka, hogy a grémium megállapítása szerint a TV2 a Baywatch című filmet este 7 óra körül kezdte sugározni, 12-es karikával, pedig a filmben szereplő szexualitásra utaló jelenetek és a többször előforduló obszcén, trágár nyelvezet miatt csupán este 9 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna az alkotás a képernyőre, 16-os korhatár-besorolással.

(A TV2 a héten más ügyben már egy másik helyről is bírságot kapott. A Nemzeti Választási Bizottság 7,45 millió forint bírságot rótt ki a csatornára a TV2 hírműsorában sugárzott Fidesz-kampányvideó miatt.)

Marad az éterben az Aktív Rádió

A Médiatanács döntött arról is, hogy a szolgáltató kérelmére öt évvel – 2024. szeptember 5-ig – meghosszabbítja a Szolnok 92,2 MHz helyi rádiós frekvencián kereskedelmi jelleggel sugárzó Aktív Rádió szolgáltatójának jogosultságát.

Indul a dunaföldvári és szekszárdi rádiós frekvenciapályázat

A testület továbbá véglegesítette a Dunaföldvár 106,5 MHz és a Szekszárd 91,1 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítását célzó pályázati felhívások szövegét. A pályázati anyagokat május 9-én, illetve május 10-én teszik közzé az NMHH honlapján.

Az NMHH tájékoztatása alapján a pályázati ajánlatokat június közepén lehet majd benyújtani.

Elég lesz kevesebb közszolgálati tartalom is  a szegedi Rádió 1-re

A tanács a szegedi helyi kereskedelmi rádió, a 87,9 Rádió 1 szolgáltatójának kérelme alapján hozzájárult a hatósági szerződésében szereplő műsortervi vállalások módosításához, így a közszolgálati célokat szolgáló, a helyi közéleti és a helyi mindennapi életet segítő műsorszámok aránya néhány százalékkal csökken.

Ahogy arról már beszámoltunk, az NMHH hozzájárult ahhoz is, hogy a Budapest 99,5 MHz-en a médiaszolgáltató végül ne a pályázatában vállalt City Rádió néven, hanem Best FM néven sugározzon, és a frekvencia használatát a hatósági szerződésével ellentétes módon, csak később, az ősszel kezdje meg.

Döntöttek továbbá a Nyíregyháza 103,9 MHz-en jelenleg Best FM néven működő helyi kereskedelmi rádió június 1-jétől történő névváltásáról is.

Döntöttek 124 millió forint sorsáról is

Mintegy 124,5 millió forintot ítélt meg huszonnégy pályázónak a Médiatanács a közösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeinek támogatására a Magyar Média Mecenatúra Program keretében kiírt idei pályázat második fordulójában.

A televíziók közül vissza nem térítendő forráshoz jut a TV Szentendre, a Füzesabonyi Városi Televízió, a TV Budakalász, a budapesti City TV, a sárvári Trió-TV-Dunántúl, a Mezőtúri Városi Televízió, a tahitótfalui Danubia Televízió, a Hajdúnánási Televízió, a mórahalmi Móra-Net TV, a Ladány Televízió és a Balmazújváros Televízió.

A rádiók közül sikeresen pályázott a székesfehérvári Alpha Rádió, a miskolci Csillagpont Rádió, a Rádió Szentendre, a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi és a sátoraljaújhelyi Európa Rádió, a Rádió Törökszentmiklós, a nyíregyházi Mustár Rádió, a kiskunfélegyházi Rádió Smile, a budapesti Civil Rádió, a kisvárdai Friss FM és a Rádió Szarvas.

A Médiatanács e heti ülésén elfogadta és weblapján közzétette a hallássérült nézők számára akadálymentesített műsorszámokkal kapcsolatos törvényi előírások ellenőrzése során tapasztaltakról szóló dokumentumot. A médiahatóság egy másik tanulmányt is készített, ami a magyarországi tévéreklámokkal foglalkozott.

Kiemelt kép: NMHH-épület a Visegrádi utcában Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások