fbpx
Marsi Anikó, Gönczi Gábor, a Tények műsorvezetői és a Tényeket felügyelő Kökény-Szalai Vivien, a Tv2 hírigazgatója

Bírságot kapott a TV2 és az M4 a Fidesz-kampányvideó miatt

A Nemzeti Választási Bizottság szerint törvénysértést követtek el a médiaszolgáltatók, amikor hírműsoraikban a Fidesz kampányvideóját sugározták.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a TV2 Média Csoportot 7,45 milliós, az M4-et működtető közmédiát pedig 745 ezer forintos bírsággal sújtotta, mert a médiaszolgáltatók hírműsoraiban, a Tényekben és a Híradóban Orbán Viktor és a Fidesz politikai céljait támogató kampányvideót sugároztak.

A kedden született határozatról beszámoló hvg.hu szerint az NVB panaszbeadvány nyomán járt el. Az NVB igazat adott a bejelentőnek, aki szerint a TV2 és az M4 eljárása ellentétes volt a választási eljárási törvénnyel, mely szabályozza, hogy a választási kampány során milyen körülmények között sugározható politikai reklám, illetve egyenlő esélyeket kell biztosítani valamennyi listát állító párt számára. Az NVB szerint ez az elv sérült.

Egyébként a TV2 – szinte minden kormánypárti szellemiségű médiumhoz hasonlóan – elutasította, hogy politikai reklámokat sugározzon, így már csak ezért is érdekes, hogy a  hírműsorába ágyazva, a Fidesz kampányvideója mégis adásba került a Tények című műsorban.

Az NVB döntése alapján a két médiaszolgáltatónak az elmarasztaló határozatról a hírműsoraiban tájékoztatniuk kell a nézőket.

Az M4 sportcsatornán a Fradi-Újpest meccs szünetében sugárzott egyperces Híradó fele a Fidesz új kampányvideóját tartalmazta, lejátszották a „Támogassuk Orbán Viktor programját, állítsuk meg a bevándorlást!” szpotot és adásba került a „május 26-án szavazzunk a Fideszre!” szlogen is.

A TV2 egyébként a napokban már egy másik elmarasztalást is kapott a Nemzeti Választási Bizottságtól.

Kiemelt kép: Marsi Anikó és Gönczi Gábor, a Tények műsorvezetői és Kökény-Szalai Vivien, a Tv2 hírigazgatója. TV2 sajtófotó
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások