fbpx
A szoljon.hu klónriportja

Riportklónozás: kirúgtak a fideszes médiaholding lapjától két embert

Távoznia kellett a Közép Európai Sajtó és Média Alapítványhoz tartozó Új Néplaptól egy régebbi helyszíni riportját mindössze névátírásokkal újrahasznosító Szilvási Zsuzsának. Rajta kívül egy 30 éve ott dolgozó szerkesztőnek is mennie kellett.

Nem maradt következmények nélkül az az eset, amiről még csütörtökön a comment:com blog számolt be: a blogbejegyzés megjelenése után egy nappal kirúgták ugyanis Szilvási Zsuzsa újságírót és egy egyelőre meg nem nevezett napi felelős szerkesztőt a Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) alá tartozó Mediaworkstől, egész pontosan a szolnoki Új Néplaptól. Az Új Néplaptól veszi ugyanis át cikkeit a szoljon.hu, ahol az egész eset kibukott.

Ugyanaz a riport, csak más névvel, másik városból

Az ügy előzménye, hogy 2018. február 23-án a szoljon.hu oldalon megjelent egy cikk, melyben a szerző egy fotóriporter képe mellett arról írt:

Áldatlan a helyzet a járhatatlanul saras utcák miatt Túrkevén.

A cikkben megszólalt a polgármester is, illetve helyszíni riportelemei is voltak az írásnak.

Egy évvel később azonban ugyanezzel a fotóval, és ezzel azonos tartalmú írással jelentkezett Szilvási Zsuzsa, csak épp nem Túrkevéről, hanem Mezőtúrról, ahol szintén megszólalt a polgármester, és pont ugyanazt mondta, mint a túrkevei városvezető. Vagyis a személynév, illetve a településnév megváltoztatásán kívül az egy évvel korábbi szövege köszönt vissza, sőt a fotóillusztráció is azonos volt.

A főszerkesztő megúszta, a napi szerkesztő nem

Arról, hogy végül elbocsátották Szilvásit, valamint a cikket leközlő napi felelős szerkesztőt, amiért nem vette észre, hogy egy újrahasznosított és önplágiumos cikket tesz be a lapba,  szintén a comment:com blog írt, szombat este. Az Index-közeli blog szerint az érintett szerkesztő 30 éve a szerkesztőségnél dolgozik, és kirúgása miatt nagy a felháborodás szerkesztőségen belül, mivel többen úgy gondolják, ő ártatlanul lett elbocsátva, ráadásul furcsállják, hogy maga a főszerkesztő egyelőre megúszta az esetet. A blog úgy tudja, hogy a napi szerkesztőt kész tények elé állították: vagy aláírja a távozásáról szóló dokumentumot közös megegyezéssel, vagy kirúgják. Ő  végül belement a közös megegyezésbe. A szoljon.hu csapata megúszta, mivel ők arra hivatkoztak, hogy csak a hozzájuk tartozó nyomtatott lapból vették át az újraközölt írást.

Botrányoktól hangos a KESMA

A fideszes médiaalapítvány, a KESMA körül meglehetősen sok volt mostanában a botrány már a riport-újrahasznosítási ügy nélkül is. A napokban a szintén a KESMA alá tartozó Echo TV volt kénytelen elnézést kérni jakobozás miatt egy másfél hónappal ezelőtti Keménymag műsorban történtek miatt. Az Echo TV emellett bejelentette, nem hívja meg többé a Keménymag című műsor azon vendégeit, akiknek a botrányt köszönheti. Néhány nappal korábban a szintén KESMA érdekeltségű 888.hu munkatársa, Oláh Gellért bukott bele egy karlendítésbe. Nem sokkal korábban a tavaly létrejött, és Orbán Viktor miniszterelnök kormányrendeletével nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített KESMA alapítványi kuratóriumi elnöke, Varga István is távozni kényszerült, de ő azért, mert a KESMA alá tartozó médiumok minőségi problémáiról beszélt egy interjúban.

A KESMA-nál egyébként épp belső átszervezés zajlik, ennek érdekében épp most érkeztek meg az első felügyelők a KESMA néhány szerkesztőségébe. A cél a hatékonyságnövelés, ami vélhetően további elbocsátásokkal is jár majd.

Kiemelt kép: A kirúgáshoz vezető riport borítóképe
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások