Az Echo Tv Keménymag című műsora 2019. január 1-jén

Újabb bukás a Közép Európai Sajtó és Média Alapítványnál

Több rendszeres vendégétől is megválik az Echo TV, a fideszes médiaalapítvány televíziója, egy másfél hónappal ezelőtti botrányos műsoráról megjelent minapi újságcikk nyomán. Ez már a sokadik balhé rövid idő alatt a KESMA körül.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

„Az ECHO TV 2019. január 1-i Keménymag című véleményműsorában vállalhatatlan kijelentések hangzottak el Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő személyével kapcsolatban. Az ECHO TV Zrt. elnézést kér a politikustól és a nézőktől, és a továbbiakban eltekint a műsorban eddig szereplő vendégek meghívásától”

– jelent meg egy mindössze két mondatból álló közlemény az Echo TV weboldalán másfél hónappal az év eleji adás után, február 15-én, vagyis pénteken délelőtt. Bár a közlemény tapintatosan még az érintett, vállalhatatlan kijelentéseket tevő vendégek nevét sem írta  le, a tavaly bezárt kormánykritikus Magyar Nemzet volt munkatársai által létrehozott Magyar Hang írásából tudható, kikről van szó, illetve mi is történt.

A másfél hónappal az adás utáni kirúgás oka közvetlenül ugyanis az volt, hogy a Magyar Hang arról érdeklődött az Orbán Viktor kormányfő rendelete által nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített fideszes médiaholdinghoz, a Közép Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Echo TV hírigazgatójánál, hogyan szerepelhetnek olyan személyek az adásban, akik zsidóznak, illetve jákoboznak.

Jakab helyett Jákob

A Keménymag című műsorban többször is Jákobnak nevezték a jobbikos Jakab Pétert, aki ezután Facebook-oldalán feltette a kérdést:

„A jákobozás lenne a Fidesz nívódíjas szellemi terméke? Az Auschwitzban megölt dédapám miatt változtatták meg a fideszesek önkényesen a nevemet vagy ez olyan általános dolog a »polgári« oldalon? Netán a fideszes Jakab Istvánt is Jákob Istvánozzák?”

– érdeklődött Jakab Péter, felidézve a másfél hónapon át büntetlenül maradt január elsejei műsort.

A január elsejei Keménymagban a politikust Megadja Gábor, Ambrózy Áron és Vésey Kovács László is Jákobként emlegette.

A jákobozós műsor résztvevői közül Megadja és Ambrózy így reagált arra, hogy ezentúl nem szerepelhetnek a Keménymagban:

    • A Pesti Srácoknál dolgozó Ambrózy gitározós képet tett közzé a Facebook-oldalán, ahová kiírta: „végre tudok egy picit a dalszerzésre koncentrálni…”  Azt is írta, hogy aki közszereplő, annak célkereszt van a homlokán, engem sikeresen levadásztak” – üzente Facebook-oldalán Ambrózy, aki szerint a televíziózás ellesz nélküle is. Szerinte „akkora tragédia azért nem történt.” A Pesti Srácok munkatársa nem gondolja, hogy antiszemitizmus lenne a jákobozás, viszont elismeri, hogy „telepi taplóság” más nevével viccelődni, amit állítása szerint ugyanúgy felróhatnak neki sokan mások.
    • Megadja Gábor kijelentette, hogy ezentúl tartózkodni fog mindennemű közszerepléstől. Az eszmetörténész ezt írta: „Hibáztam. Tudnom kellett volna hogy a viccnek és a másokon való gúnyolódásnak is van egyértelmű határa. Én ezt a határt átléptem. Bocsánatot kerek a pellengérre állított politikustól, a nézőktől és mindenkitől, aki kijelentésem hatására bántva érzi magát. De a bocsánatkérés önmagában nem elég. Az embernek tanulnia kell a hibáiból. Ilyenkor mindenkinek, aki hibát követ el, magába kell szállnia. Én is ezt fogom tenni. Az elkövetkező időkben tartózkodni fogok mindennemű közszerepléstől.”

A Keménymag felelős szerkesztője Szurdi Réka, a főszerkesztő pedig Monoki Kálmán. Őket az Echo Tv közleménye nem említette, így feltehetőleg helyükön maradhatnak.

A jákobozós videót egyébként a YouTube-on mostanra már közel 40 ezren nézték meg.

Nemrég a 888 munkatársa is távozni kényszerült

Ahogy arról néhány napja a Media1 már beszámolt, nemrég belebukott egy karlendítésbe Oláh Gellért, a szintén a fideszes médiaalapítványhoz, a Közép Európai Sajtó és Média Alapítványhoz tartozó 888.hu tartalomgyárosa. Ő a Facebookon jelezte, hogy felajánlotta a lemondását, amit a főszerkesztő elfogadott. Azért tett így, mert azt mondta, nem akar magyarázkodásba kezdeni amiatt a mozdulat miatt, ami megjelent róla.  Hozzátette: a videón nem az történik, mint ami látszik. A videót, ami még korábban a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas rendezvényén történt, a Zsúrpubi mutatta be.

Nyomda, sales house, lapterjesztő, tévék, rádiók, portálok

A fideszes médiaalapítványhoz 476 médiatermék került tavaly, de van nyomdájuk, sales house-uk és lapterjesztőcégük is.

A KESMA alá tartozik az Echo TV-n kívül például a Magyar Idők, a Karc FM, az Origót, az Ozone és a Life Network tévécsatornát működtető New Wave Media Group, az Evomedia reklámértékesítő ház,  a Mediaworks kiadót is működtető Opus Press, a Lapcom Zrt., a Juhász Kft., az Inform Média, a Szuperinfó, a MediaLOG Zrt, a Maraton Lapcsoport-Multivízió Kft., a Printimus Kft., a Mezőgazda kiadó,  de például a Part FM médiaszolglátatója, az Echo Penisola Kft., a Gong Rádió Kft, .a Gong FM médiaszolgáltatója (81.7%), a HírTV Zrt., a Retro rádiót működtető Hold Reklám Kft., a HUNG-ISTER Zrt.film-, video-, televízióműsor-gyártó, a Figyelőt kiadó K4A Lapkiadó Kft., a Mandiner Press, a mandiner.hu kiadója, a Modern Media Group Zrt.,a Lokál, a Lokál extra lapok, a lokal.hu, a 888.hu kiadója, a NAPFÉNYMÉDIA és MARKETING Kft., a Déli Szó továbbá a szegedma.hu internetes hírportál kiadója, a Ripost Média Kft., a Ripost napilap, a Hello! magazin, valamint a ripost.hu és a faktor.hu internetes hírportálok kiadója is.

A KESMA elnöke belebukott a minőségi problémák azonosításába

A KESMA kuratóriumi elnöke, a fideszes Varga István néhány napja abba bukott bele, hogy minőségi problémákat azonosított a KESMA alá tartozó médiumoknál, sőt egy interjúban elismerte, hogy ő is előbb nyitja meg az Indexet mint az origo.hu portált. Miután Varga bírálta a KESMA aló tartozó médiumok minőségét, az MTI kiadott egy hírt, hogy Varga betelefonált hozzájuk és jelezte, lemond a KESMA éléről. Távozását az válthatta ki, hogy a fideszes médiumoknál felháborodással fogadták a bírálatot.

A holokauszt-iparozó Lenhardt Balázs továbbra is ír a Magyar Időkbe

A Magyar Hang cikkében az is szerepelt, hogy a Magyar Nemzetté átnevezett Magyar Időkben jelenleg az a Lenhardt Balázs is publikál, aki korábban arról írt még, hogy „az MTK zsidó csapat, ezért nem szeretjük”, egy másik alkalommal pedig a „holokauszt-iparról” adott be írásbeli kérdést.

Varga-Bíró Tamás Kohn bácsizott

A Magyar Hang megemlítette azt is, hogy Keménymag című műsornak korábban állandó szereplője volt az a Varga-Bíró Tamás is, aki Kohn bácsi walzerja című számában erről énekelt:

„És mentek a vonatok sorra / De rajtuk biz egy Kohn sem ült / És sok kemény hazugság árán / A fél világ megszégyenült / És hazudtak, hazudtak egyre / És mint folyó, úgy dőlt a lé / Ajjajjaj-ajjajjaj / Zyklon-B, Zyklon-B.”

A Magyar Hang cikke szerint Varga-Bíró a múltja ismételt előtérbe kerülése után állítása szerint önként háttérbe vonult, de azóta már újra publikál a Pesti Srácokon és a Demokrata honlapján. Tavaly januárban többek közt azt írta:

„Bocsánatot kérek továbbá azon zsidó polgártársaimtól, akik régebbi kijelentéseim okán sértve és megbántva érezhetik magukat. Mondanám, hogy máshogyan gondolom már, de itt most nem az a lényeg, hogy most mit gondolok, hanem, hogy régebben mit gondoltam. Bocsánatot kérek mindenkitől, aki nem olyannak gondolt engem, mint amilyen vagyok. Esendő emberként gyakran hibázom.”

Frissítés (2019.02.16. 08:11):

Átszervezés kezdődik a KESMA szerkesztőségeknél

Épp most derült ki az is, hogy átvizsgálók jelentek meg a KESMA alá tartozó médiavállalatoknál. Átszervezések, sőt akár kirúgások is várhatók, mivel az alapítvány szeretné a párhuzamosságokat megszüntetni és hatékonyságot növelni. Egyelőre még kérdéses, mi lesz a TV2-vel.

Frissítés (2019.02.17 08:50):

Újabb személyi változás a KESMA körül. Kirúgták ugyanis az ide tartozó Új Néplap egyik napi szerkesztőjét, valamint Szilvási Zsuzsát, vagyis azt az újságírót, aki a szoljon.hu-n megjelent, klónozott Túrkeve=Mezőtúr riportról szóló írást leadta.

Kiemelt kép: Az Echo Tv Keménymag című műsora 2019. január 1-jén

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Megint nagyon csúnyán kikapott az RTL Klub a TV2-től

A nézettségi adatok alapján a múlt héten is folytatódott a főműsoridőben az év többi részében amúgy piacvezető RTL Klub több hete tartó gyengélkedése. A múlt héten mindössze 2 műsorral tudott bekerülni a csatorna a hét legnézettebb tíz tévéműsora közé, heti közönségaránya pedig nagyjából fele akkora volt mint a TV2-é.