fbpx
Az Echo Tv Keménymag című műsora 2019. január 1-jén

Újabb bukás a Közép Európai Sajtó és Média Alapítványnál

Több rendszeres vendégétől is megválik az Echo TV, a fideszes médiaalapítvány televíziója, egy másfél hónappal ezelőtti botrányos műsoráról megjelent minapi újságcikk nyomán. Ez már a sokadik balhé rövid idő alatt a KESMA körül.

„Az ECHO TV 2019. január 1-i Keménymag című véleményműsorában vállalhatatlan kijelentések hangzottak el Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő személyével kapcsolatban. Az ECHO TV Zrt. elnézést kér a politikustól és a nézőktől, és a továbbiakban eltekint a műsorban eddig szereplő vendégek meghívásától”

– jelent meg egy mindössze két mondatból álló közlemény az Echo TV weboldalán másfél hónappal az év eleji adás után, február 15-én, vagyis pénteken délelőtt. Bár a közlemény tapintatosan még az érintett, vállalhatatlan kijelentéseket tevő vendégek nevét sem írta  le, a tavaly bezárt kormánykritikus Magyar Nemzet volt munkatársai által létrehozott Magyar Hang írásából tudható, kikről van szó, illetve mi is történt.

A másfél hónappal az adás utáni kirúgás oka közvetlenül ugyanis az volt, hogy a Magyar Hang arról érdeklődött az Orbán Viktor kormányfő rendelete által nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített fideszes médiaholdinghoz, a Közép Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Echo TV hírigazgatójánál, hogyan szerepelhetnek olyan személyek az adásban, akik zsidóznak, illetve jákoboznak.

Jakab helyett Jákob

A Keménymag című műsorban többször is Jákobnak nevezték a jobbikos Jakab Pétert, aki ezután Facebook-oldalán feltette a kérdést:

„A jákobozás lenne a Fidesz nívódíjas szellemi terméke? Az Auschwitzban megölt dédapám miatt változtatták meg a fideszesek önkényesen a nevemet vagy ez olyan általános dolog a »polgári« oldalon? Netán a fideszes Jakab Istvánt is Jákob Istvánozzák?”

– érdeklődött Jakab Péter, felidézve a másfél hónapon át büntetlenül maradt január elsejei műsort.

A január elsejei Keménymagban a politikust Megadja Gábor, Ambrózy Áron és Vésey Kovács László is Jákobként emlegette.

A jákobozós műsor résztvevői közül Megadja és Ambrózy így reagált arra, hogy ezentúl nem szerepelhetnek a Keménymagban:

    • A Pesti Srácoknál dolgozó Ambrózy gitározós képet tett közzé a Facebook-oldalán, ahová kiírta: „végre tudok egy picit a dalszerzésre koncentrálni…”  Azt is írta, hogy aki közszereplő, annak célkereszt van a homlokán, engem sikeresen levadásztak” – üzente Facebook-oldalán Ambrózy, aki szerint a televíziózás ellesz nélküle is. Szerinte „akkora tragédia azért nem történt.” A Pesti Srácok munkatársa nem gondolja, hogy antiszemitizmus lenne a jákobozás, viszont elismeri, hogy „telepi taplóság” más nevével viccelődni, amit állítása szerint ugyanúgy felróhatnak neki sokan mások.
    • Megadja Gábor kijelentette, hogy ezentúl tartózkodni fog mindennemű közszerepléstől. Az eszmetörténész ezt írta: „Hibáztam. Tudnom kellett volna hogy a viccnek és a másokon való gúnyolódásnak is van egyértelmű határa. Én ezt a határt átléptem. Bocsánatot kerek a pellengérre állított politikustól, a nézőktől és mindenkitől, aki kijelentésem hatására bántva érzi magát. De a bocsánatkérés önmagában nem elég. Az embernek tanulnia kell a hibáiból. Ilyenkor mindenkinek, aki hibát követ el, magába kell szállnia. Én is ezt fogom tenni. Az elkövetkező időkben tartózkodni fogok mindennemű közszerepléstől.”

A Keménymag felelős szerkesztője Szurdi Réka, a főszerkesztő pedig Monoki Kálmán. Őket az Echo Tv közleménye nem említette, így feltehetőleg helyükön maradhatnak.

A jákobozós videót egyébként a YouTube-on mostanra már közel 40 ezren nézték meg.

Nemrég a 888 munkatársa is távozni kényszerült

Ahogy arról néhány napja a Media1 már beszámolt, nemrég belebukott egy karlendítésbe Oláh Gellért, a szintén a fideszes médiaalapítványhoz, a Közép Európai Sajtó és Média Alapítványhoz tartozó 888.hu tartalomgyárosa. Ő a Facebookon jelezte, hogy felajánlotta a lemondását, amit a főszerkesztő elfogadott. Azért tett így, mert azt mondta, nem akar magyarázkodásba kezdeni amiatt a mozdulat miatt, ami megjelent róla.  Hozzátette: a videón nem az történik, mint ami látszik. A videót, ami még korábban a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas rendezvényén történt, a Zsúrpubi mutatta be.

Nyomda, sales house, lapterjesztő, tévék, rádiók, portálok

A fideszes médiaalapítványhoz 476 médiatermék került tavaly, de van nyomdájuk, sales house-uk és lapterjesztőcégük is.

A KESMA alá tartozik az Echo TV-n kívül például a Magyar Idők, a Karc FM, az Origót, az Ozone és a Life Network tévécsatornát működtető New Wave Media Group, az Evomedia reklámértékesítő ház,  a Mediaworks kiadót is működtető Opus Press, a Lapcom Zrt., a Juhász Kft., az Inform Média, a Szuperinfó, a MediaLOG Zrt, a Maraton Lapcsoport-Multivízió Kft., a Printimus Kft., a Mezőgazda kiadó,  de például a Part FM médiaszolglátatója, az Echo Penisola Kft., a Gong Rádió Kft, .a Gong FM médiaszolgáltatója (81.7%), a HírTV Zrt., a Retro rádiót működtető Hold Reklám Kft., a HUNG-ISTER Zrt.film-, video-, televízióműsor-gyártó, a Figyelőt kiadó K4A Lapkiadó Kft., a Mandiner Press, a mandiner.hu kiadója, a Modern Media Group Zrt.,a Lokál, a Lokál extra lapok, a lokal.hu, a 888.hu kiadója, a NAPFÉNYMÉDIA és MARKETING Kft., a Déli Szó továbbá a szegedma.hu internetes hírportál kiadója, a Ripost Média Kft., a Ripost napilap, a Hello! magazin, valamint a ripost.hu és a faktor.hu internetes hírportálok kiadója is.

A KESMA elnöke belebukott a minőségi problémák azonosításába

A KESMA kuratóriumi elnöke, a fideszes Varga István néhány napja abba bukott bele, hogy minőségi problémákat azonosított a KESMA alá tartozó médiumoknál, sőt egy interjúban elismerte, hogy ő is előbb nyitja meg az Indexet mint az origo.hu portált. Miután Varga bírálta a KESMA aló tartozó médiumok minőségét, az MTI kiadott egy hírt, hogy Varga betelefonált hozzájuk és jelezte, lemond a KESMA éléről. Távozását az válthatta ki, hogy a fideszes médiumoknál felháborodással fogadták a bírálatot.

A holokauszt-iparozó Lenhardt Balázs továbbra is ír a Magyar Időkbe

A Magyar Hang cikkében az is szerepelt, hogy a Magyar Nemzetté átnevezett Magyar Időkben jelenleg az a Lenhardt Balázs is publikál, aki korábban arról írt még, hogy „az MTK zsidó csapat, ezért nem szeretjük”, egy másik alkalommal pedig a „holokauszt-iparról” adott be írásbeli kérdést.

Varga-Bíró Tamás Kohn bácsizott

A Magyar Hang megemlítette azt is, hogy Keménymag című műsornak korábban állandó szereplője volt az a Varga-Bíró Tamás is, aki Kohn bácsi walzerja című számában erről énekelt:

„És mentek a vonatok sorra / De rajtuk biz egy Kohn sem ült / És sok kemény hazugság árán / A fél világ megszégyenült / És hazudtak, hazudtak egyre / És mint folyó, úgy dőlt a lé / Ajjajjaj-ajjajjaj / Zyklon-B, Zyklon-B.”

A Magyar Hang cikke szerint Varga-Bíró a múltja ismételt előtérbe kerülése után állítása szerint önként háttérbe vonult, de azóta már újra publikál a Pesti Srácokon és a Demokrata honlapján. Tavaly januárban többek közt azt írta:

„Bocsánatot kérek továbbá azon zsidó polgártársaimtól, akik régebbi kijelentéseim okán sértve és megbántva érezhetik magukat. Mondanám, hogy máshogyan gondolom már, de itt most nem az a lényeg, hogy most mit gondolok, hanem, hogy régebben mit gondoltam. Bocsánatot kérek mindenkitől, aki nem olyannak gondolt engem, mint amilyen vagyok. Esendő emberként gyakran hibázom.”

Frissítés (2019.02.16. 08:11):

Átszervezés kezdődik a KESMA szerkesztőségeknél

Épp most derült ki az is, hogy átvizsgálók jelentek meg a KESMA alá tartozó médiavállalatoknál. Átszervezések, sőt akár kirúgások is várhatók, mivel az alapítvány szeretné a párhuzamosságokat megszüntetni és hatékonyságot növelni. Egyelőre még kérdéses, mi lesz a TV2-vel.

Frissítés (2019.02.17 08:50):

Újabb személyi változás a KESMA körül. Kirúgták ugyanis az ide tartozó Új Néplap egyik napi szerkesztőjét, valamint Szilvási Zsuzsát, vagyis azt az újságírót, aki a szoljon.hu-n megjelent, klónozott Túrkeve=Mezőtúr riportról szóló írást leadta.

Kiemelt kép: Az Echo Tv Keménymag című műsora 2019. január 1-jén
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások