fbpx
Pert vesztett a Klubrádió.

Pert vesztett a Klubrádió a Médiatanács ellen az egykori frekvenciájára kiírt pályázati döntéssel kapcsolatban, de még fellebbezhet

Első fokon elvesztette a Klubrádió a Médiatanács ellen a grémium által kiírt Budapest 92,9 MHz közösségi rádiós pályázat ügyében történt állítólagos jogsértések miatt indított újabb bírósági pert. A bíróság szerint szabályosan és így jogszerűen döntött a Spirit FM mellett a Médiatanács a frekvencia odaítélésekor a pályázati eljárásban. A rádiós társaság jelezte, hogy élnek a jogorvoslat lehetőségével.

A Klubrádió, ahogy arról a Media1 beszámolt, még tavaly jelezte, hogy megtámadja az NMHH Médiatanácsának a Budapest FM 92,9 MHz frekvencia használatára kiírt pályázatáról szóló határozatát, amelynek alapján a frekvenciáért ugyancsak versenybe szálló Klubrádió helyett a Spirit FM-et működtető (ATV-közeli) Közösségi Rádiózésért Egyesületnek ítélte a grémium a frekvencia 10 éves használatának jogát. Ez ügyben született most a Médiatanács számára kedvező bírósági döntés.

Ezekkel érvelt a Klubrádió

A Klubrádió, mely most a honlapján számolt be elvesztett peréről, azt állította a bíróságon, hogy a Médiatanács pályázati döntése többek között azért volt jogsértő, mert nem volt egyértelmű, hogy a pályázati értékeléskor szempontként figyelembe veszi a Médiatanács, hogy a pályázó médiaszolgáltatók mennyi ismétlést és mennyi új tartalom sugárzását vállalják, márpedig a médiatörvény szerint a pályázati kiírásnak egyértelműnek kell lennie. (Mint arról beszámoltunk, a Spirit FM kevesebb ismétlést és több új tartalmat vállalt a pályázatában, mint a Klubrádió, ezért a Spirit FM több pontot kapott az értékeléskor, mint riválisa.)

Másrészt a Klubrádió álláspontja szerint a pályázaton győztes Spirit FM a valóságban sokkal több ismétlést sugároz, mivel a pályázatában az ATV-től átvett műsorait új műsorként tüntette fel, miközben „azok nyilvánvalóan ismétlések”, legalábbis a Klubrádió szerint. (A valóságban egy másik médiaszolgáltatótól, például az ATV-től származó tartalom nem minősül ismétlésnek, ugyanis ismétlésnek ugyanazon médiaszolgáltató műsorainak többszöri sugárzása minősül – megj. a szerk.)

Harmadrészt a Klubrádió szerint a másik indulót, a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesületet eleve ki kellett volna zárni a pályázatból, mivel azzal egy időben úgymond „jogsértő módon” sugárzott a 92,9-es frekvencián. (A Klubrádió állításával szemben a 92,9-es frekvenciát egy, az ATV vezérigazgatójához közeli kft., tehát nem a frekvenciáért pályázó és azt végül elnyerő Közösségi Rádiózásért Egyesület, hanem egy másik jogalany használta ekkoriban, mely a Médiatanácstól a médiatörvény alapján szabályszerűen igényelt ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultság alapján tehette ezt meg – megj. a szerk.)

A bíróság nem értett egyet a Klubrádió állításaival és elutasította a keresetet.

A Klubrádió még fellebbezhet a döntés ellen, amit várhatóan meg is tesz majd. Erről Stock Richárd vezérigazgató beszélt a rádió honlapja szerint, és közölte, hogy a strasbourgi bíróságra is elviszi a frekvenciapályázati döntés ügyét, amiért a bíróság szerinte figyelmen kívül hagyta az érveik egy részét. (A nemzetközi bírósághoz csak azután fordulhatnak, ha majd a magyar jogorvoslati lehetőségek teljes tárházát kimerítették, így az ügy évekig elhúzódhat.) Stock kitartott abbéli meggyőződése mellett, hogy az ATV-től a Spirit FM rádió által átvett műsorok szerinte ismétlésnek minősülnek, így valójában a Spirit FM pályázata rosszabb volt, mint a Klubrádióé.

Bíróságon támadja meg a Klubrádió a Spirit FM győzelmét a Budapest FM 92,9 MHz frekvenciapályázaton

Döntött a Médiatanács a Budapest 92,9 MHz, az egykori klubrádiós, most Spirit FM-es frekvencia végleges sorsáról

Újra pályázható a Győr FM 100,1 MHz rádiós frekvencia, Médiatanács-bírság egy berettyóújfalui rádiónak

Roxy Rádió néven indul új netrádió

Zenét adtak, ezért bezártak egy rádióállomást Afganisztánban

Egy volt katonai felderítőtől vásárol drónszolgáltatást a médiahatóság

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Pert vesztett a Klubrádió. Fotó: stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások