fbpx
Elon Musk.

A Twitter felfüggesztette több ismert amerikai újságíró fiókját

„Egy kis idő távol a Twittertől, jót tesz a léleknek” – írta az esetről Elon Musk, a Twitter újdonsült ura.

Többek között a CNN, a New York Times, a Washington Post vagy a Mashable technológiai témákkal foglalkozó munkatársa fiókját zárták le – írta a The Guardianre hivatkozva a Telex. A médiumokban az a közös, hogy megírták, hogy a Twitter felfüggesztette azt a profilt, amely nyilvánosan elérhető adatokat osztott meg a Twitter új tulajdonosának, Elon Musk magánrepülőgépének a mozgásáról. A magánrepülő adatai nyilvánososan elérhető, radarok adatait tartalmazó publikus weblapokról származnak.

Helyi idő szerint csütörtök este Musk több bejegyzésben magyarázta, hogy a valós idejű tartózkodási helyének megosztása tilossá vált, majd az erről beszámoló újságírókat pedig „merénylet-koordináták” publikálásával vádolta.

„Egy kis idő távol a Twittertől, jót tesz a léleknek”

– jegyezte meg a világ egyik leggazdagabb embere.

A felfüggesztése után Ryan Mac, a New York Times újságírója regisztrált egy új Twitter-fiókot, és azt írta, hogy nem kapott figyelmeztetést a cégtől, mielőtt elnémították volna, és hivatalosan azt sem közölték vele, hogy mi a felfüggesztésének az oka. Hozzátette: a megmozdulás nem változtatja meg a hozzáállását a munkához, a jövőben ugyanúgy be fog számolni Muskról és a cégeiről.

A szólásszabadság platformja?

A Twitter lépéséről több lap is közleményt adott ki, a Washington Post szerint a történtek aláássák Musk állítását, amely szerint a Twitter a szólásszabadság platformjaként kívánja működtetni. Musk állítását egyébként Nemes Dániel internetszakértő, Elon Musk legnagyobb magyarországi kritikusa már idén áprilisban megkérdőjelezte a Media1-nek írt cikkében.

Komolytalan, hogy a Twitter leendő tulajdonosa a szólásszabadság híveként állítja be magát

Beszámoltunk a Media1-en idén augusztusban arról is, hogy a Twitter tulajdonosa, Elon Musk a kínai cenzúrahatóság lapjában publikált.

Elon Musk, a Tesla alapítója a kínai cenzúrahatóság lapjában publikált

A Twitter csütörtök este felfüggesztette a Mastodon fiókját is. A Mastodon a növekvő népszerűségű Twitter-rivális, ahová elkezdtek átvándorolni a felhasználók, miután Musk átvette a techóriást.

Nem ez az első eset, hogy Musk saját szeszélyei alapján korlátoz tartalmakat Twitteren. Az üzletembert nemrég kifújolták egy stand up-esten, mire válaszul töröltette az arról készült videót.

Frissítés 2022.12.17.

Miután az ENSZ és az EU is elítélte Elon Muskot, a Twitter tulajdonosa helyreállította a két napja letiltott újságírók fiókjait, sőt egy időre a magánrepülőzéseket lebuktató elonjet fiók is újra elérhetővé vált, de az azután újra tiltásba került – részletek ITT.

Miután az ENSZ és az EU is elítélte Elon Muskot, a Twitter tulajdonosa helyreállította a két napja letiltott újságírók fiókjait

 

 

Hiába állította vissza Donald Trump fiókját a Twitter, a volt amerikai elnök nem tervezi visszatérését

 

Emmanuel Macron Elon Muskkal, a Twitter új tulajdonosával tárgyalt

A Twitter betiltását is kilátásba helyezte az EU

A Twitterrel kapcsolatos további híreink itt érhetők el.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borítókép: Elon Musk. Fotó: stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások