fbpx
Elon Musk, a Twitter tulajdonosa

Miután az ENSZ és az EU is elítélte Elon Muskot, a Twitter tulajdonosa helyreállította a két napja letiltott újságírók fiókjait

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet arra figyelmeztet, hogy „a nagy közösségi portálok önkényes irányítása nagy veszélyt jelent a demokráciára”. Megszólalt az ENSZ és az EU is. Elon Musk eközben meggondolta magát és feloldotta a letiltott újságírók fiókok tiltását. A magánrepülőzéseit lebuktató Elonjet fiók is elérhetővé vált egy időre, de azután újra tiltásba került.

Korábban az EU is elítélte Elon Muskot, a Twitter tulajdonosát, amiért letiltotta több újságíró, köztük a Washington Post és a New York Times munkatársainak fiókját a Twitterről. Most az ENSZ is figyelmeztette a cégvezért.

Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője azt mondta, hogy a szervezet megdöbbent a lépésen. Hozzátette, hogy a média hangját nem szabad elhallgattatni egy olyan portálon, amely azt hirdeti, hogy teret ad a szólásszabadságnak, írja az MTI-re hivatkozva az rtl.hu.

„Ez a lépés veszélyes precedenst teremt, amikor világszerte cenzúrázás, fizikai fenyegetés és még ennél is rosszabb dolgok fenyegetik az újságírókat”

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy az ENSZ továbbra is használja-e Twittert, a szóvivő kijelentette, hogy tekintettel a portál jelentőségére, a világszervezet fontosnak véli a maradást, hogy megbízható információkat oszthasson meg. Hozzátette ugyanakkor, hogy napról napra követik a fejleményeket, és az utóbbi időben aggasztóan megnőtt a gyűlöletbeszéd és a félretájékoztatás az olyan kérdésekben, mint például az éghajlat-változás.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet sürgette az érintett újságírók fiókjainak helyreállítását. A szervezet szerint „a nagy közösségi portálok önkényes irányítása nagy veszélyt jelent a demokráciára”. A RSF szorgalmazta az „ellenőrzés visszavételét, amíg nem késő”.

A Twitter helyi idő szerint csütörtökön függesztette fel hét napra tucatnyi olyan ismert újságíró fiókját, akik nemrég bírálták, hogy a közösségi portál új tulajdonosa, Elon Musk letiltotta egy fiókot, aki közzétette a magánrepülőgépének koordinátátait, illetve bírálták a Twitter felvásárlása után a cégnél uralkodó állapotokat. Musk szerint ez a személyes adatok megosztását tiltó szabályokba ütközött, de a szabályokat nem sokkal korábban változtatta meg korábbi ígéretét áthágva. A letiltottak között van a CNN, a New York Times, a Washington Post munkatársai és több független újságíró.

Az újságírók felfüggesztésének előzményeként a közösségi oldal szerdán függesztette fel az elonjet nevű fiókot, amely a milliárdos magánrepülőgépét követte valós időben nyilvánosan elérhető adatok alapján, majd az újságírók ezt bírálták. Az újságírók felfüggesztését élesen bírálta Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke és a német külügyminisztérium is.

Helyreállítás

Az MTI eközben arról ír, hogy a Twitter mégis helyreállítja a letiltott újságírói fiókokat, amiben a Twitter tulajdonosát ért bírálatok játszhattak szerepet. Sőt egy időre az elonjet magárepülőzéseit lebuktató fiók is elérhetővé vált, de aztán megint tiltásba került.

A Twitter felfüggesztette több ismert amerikai újságíró fiókját

Elon Musk, a Tesla alapítója a kínai cenzúrahatóság lapjában publikált

A Twitter betiltását is kilátásba helyezte az EU

Komolytalan, hogy a Twitter leendő tulajdonosa a szólásszabadság híveként állítja be magát

Emmanuel Macron Elon Muskkal, a Twitter új tulajdonosával tárgyalt

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borítókép: Elon Musk. Fotó: stock / Depositphotos.

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások