fbpx
Elon Musk, a Twitter tulajdonosa és vezérigazgatója a közösségi média platform munkatársai körében.

A Twitter betiltását is kilátásba helyezte az EU

Nagy összegű bírságot vagy akár a platform korlátozását is kilátásba helyezte az Európai Unió illetékese arra az esetre, ha a Twitter nem hajlandó betartani az EU új jogszabályait. A közösségi oldal új tulajdonosa, Elon Musk figyelmeztetést kapott, hogy „hatalmas munka” vár rá, hogy megfeleljen az EU digitális szolgáltatásokról szóló előírásainak.

A The Guardian szerint az EU jelentős bírságot vagy akár a betiltást is kilátásba helyezett a Twitter számára, miután figyelmeztette, hogy „jelentősen fokoznia kell” erőfeszítéseit az új online jogszabályoknak való megfelelés érdekében.

A Twitter új tulajdonosával, Elon Muskkal azt közölték, hogy „hatalmas munka vár rá”, hogy megfeleljen az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvényének (DSA / Digital Services Act), amely előírja a technológiai cégeknek, hogy kezeljék az olyan problémákat mint a visszaélésszerű posztok és a dezinformáció.

Damoklész kardja

Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa közölte a Tesla vezérigazgatójaként is ismert Elon Muskkal, hogy a Twitternek jelentősen fokoznia kell az erőfeszítéseket, hogy „átmenjen a vizsgán”.

„Üdvözlöm Elon Musk azon szándéknyilatkozatait, hogy a Twitter 2.0-t felkészíti a DSA-re” – nyilatkozta Breton. „Örömmel hallom, hogy alaposan elolvasta, és ésszerűnek tartja a világméretű bevezetést. Ám tisztázzuk azt is, hogy még hatalmas munka áll előttünk, hiszen a Twitternek átlátható felhasználói irányelveket kell bevezetnie, jelentősen meg kell erősítenie a tartalom moderálását és védenie kell a szólásszabadságot.” Hozzátette, hogy a Twitternek „határozottan fel kell lépnie a dezinformáció ellen”, és korlátoznia kell a célzott hirdetéseket, beleértve a gyermekkorú felhasználók reklámcélú profilalkotásának betiltását.

A Guardian idézi a Financial Times beszámolóját, miszerint Breton megismételte a törvény megszegéséért kiszabható büntetéseket, amelyek között szerepel a globális forgalom akár 6 százalékáig terjedő bírság – ami a Twitter esetében mintegy 500 millió dollárt jelentene – vagy a szolgáltatás ideiglenes felfüggesztése, ha a megfelelés megtagadása emberek életét és biztonságát veszélyezteti. A felfüggesztést az EU „végső megoldásként” írja le.


Mint arról beszámoltunk, Elon Musk a Twitter 7.500 alkalmazottjának felét elbocsátotta, mióta októberben 44 milliárd dollárért megvásárolta a céget, és a hírek szerint további ezerkétszázan felmondtak novemberben, miután a megmaradt alkalmazottaknak azt mondta, hogy vagy vállalják a „keménykezűséget”, vagy távozzanak. A vállalat bizalomért és biztonságért felelős vezetője, aki a Twitter tartalommoderálását felügyelte, szintén felmondott a felvásárlás óta. A távozások, a félelmek, hogy Musk lazítani fog a tartalommoderálási politikán, valamint a Twitter ellenőrzött felhasználói rendszerének újraindítására tett elhibázott kísérlet azt eredményezte, hogy a hirdetők jelentős része szüneteltette a platformon való költekezését. A Twitter azt is bejelentette, hogy a Covid-19 félretájékoztatással szembeni irányelveit nem fogja tovább érvényesíteni.


A hívás

A Musk és Breton közötti videohívásról készült összefoglaló „konstruktív munkamegbeszélésnek” nevezte a beszélgetést, amelyen a két fél megállapodott abban, hogy a jövő év elején „stressztesztet” végeznek a törvény betartását illetően, valamint felkészülnek a platform független auditálására. Az összefoglaló hozzátette, hogy Musk „elkötelezte magát a DSA betartása mellett”.

Egy szerdán közzétett blogbejegyzésben a Twitter azt írta, hogy a bizalmi és biztonsági csapata folytatja „szorgalmas munkáját” annak érdekében, hogy a platformot biztonságban tartsa a visszaélésekkel, a gyűlöletkeltő tartalmakkal és a szabályok bármilyen megsértésével szemben. Hozzátette, hogy a csapat továbbra is „erős és jól felszerelt”.

Tornyosuló fellegek

Eközben Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a Pénzügyminisztérium által vezetett, az Egyesült Államokban történő külföldi befektetésekkel foglalkozó bizottság (CFIUS) vizsgálja-e a Twittert. A múlt hónapban azt jelentették, hogy a CFIUS vizsgálhatja a Musk felvásárlásában részt vevő nem amerikai befektetések mértékét, amelyek között olyan befektetők pénzügyi támogatása szerepel mint a szaúd-arábiai befektető, Al Valid bin Talal herceg; a Katari Befektetési Hatóság részét képező Qatar Holding; és a Binance, a világ legnagyobb kriptopénz-tőzsdéje, amelynek holdingját a Kajmán-szigeteken jegyezték be.

A New York Times szerdai konferenciáján felszólalva Yellen elmondta, hogy a CFIUS alaposan megvizsgálja az olyan külföldi vevők amerikai cégekbe történő felvásárlását és befektetéseit, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek.

„Nem fogom konkrétan megmondani, hogy mit vizsgálunk és mit nem” – jelentette ki az amerikai pénzügyminiszter. „Nem kommentáljuk a folyamatban lévő munkát. Ám ha vannak ilyen kockázatok, helyénvaló lenne, ha a CFIUS megvizsgálná”.

Háború az Apple-lel is?

Hétfőn Musk azzal vádolta az Apple-t, hogy az azzal fenyegetőzött, kitiltja a Twittert az alkalmazásboltjából, és azt mondta, hogy az Apple nyomást gyakorol a Twitterre a tartalom moderálására vonatkozó követelések miatt.

Janet Yellen úgy véli, helyénvaló, hogy a mobiltechnológiai óriások, az Apple és a Google bizonyos tartalmi normákat követeljenek. „Szerintem jó dolog, ha az Apple a tartalmat nézi. A legtöbb műsorszolgáltató számára léteznek szabványok, hogy mit sugározhatnak a nyilvánosságnak. És a Twitter nem sokban különbözik más műsorszolgáltatóktól” – mondta Yellen. Arra a kérdésre, hogy jó-e, hogy az ilyen platformok felügyelik a tartalmat, Yellen azt mondta. „Ez olyan ellenőrzés, amelyre szerintem szükség van”.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borítókép: Elon Musk, a Twitter tulajdonosa és vezérigazgatója a közösségi média platform munkatársai körében. Fotó:Twitter.

Perre mennek a Twitter kirúgott dolgozói

Már hashtagekkel gyászolják a Twittert

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások