fbpx
Emmanuel Macron és Elon Musk tárgyal. Forrás: Twitter.

Emmanuel Macron Elon Muskkal, a Twitter új tulajdonosával tárgyalt

Szó esett köztük a felhasználói fiókok szabályozásának átláthatóságáról és a tartalmak moderálásának és a szólásszabadság védelmének jelentős erejű megerősítéséről is. Macron szerint Elon Musk megerősítette abbéli szándékát is, hogy a Twitteren még jobban működjön a kiskorúak védelme.

A Media1 is beszámolt róla, hogy Elon Musk, a Twitter új tulajdonosa néhány napja Thierry Bretonnal, az EU belső piacért felelős biztosával tárgyalt, aki szerint „hatalmas munka vár rá”, hogy megfeleljen az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvényének (DSA / Digital Services Act), amely előírja a technológiai cégeknek, hogy kezeljék az olyan problémákat mint a visszaélésszerű posztok és a dezinformáció.

A Twitter betiltását is kilátásba helyezte az EU

A 444 a hétvégén arról írt, hogy Emmanuel Macron francia elnök pénteken tárgyalt Muskkal a közösségimédia-platform működési alapelveiről és a felhasználók biztonságáról. Ezt a francia államfő közölte, stílszerűen a Twitter-oldalán. Macron és Musk találkozóján a kiskorúak online védelme is szóba került.

„Itt, a Twitteren közlöm, hiszen mégiscsak a kék madárkáról van szó: világos és őszinte beszélgetést folytattam Elon Muskkal délután” – írja Macron a bejegyzésben.

A francia elnök beszámolója szerint szó esett köztük a felhasználói fiókok szabályozásának átláthatóságáról és a tartalmak moderálásának és a szólásszabadság védelmének jelentős erejű megerősítéséről is. Mint írta, az említett területeken a Twitter lépéseket tett annak érdekében, hogy megfeleljen az uniós előírásoknak. Hozzátette: Elon Musk megerősítette abbéli szándékát is, hogy a Twitteren még jobban működjön a kiskorúak védelme.

Macron csütörtök reggel a Good Morning, America (Jó reggelt, Amerika!) című televíziós műsor vendége volt, ahol elmondta: úgy véli, a szólásszabadság „felelőségekkel és határokkal jár”.

Elon Musk október végén vált a Twitter új tulajdonosává. Tulajdonos-vezérigazgatóként menesztette a cég legfőbb vezetőit, így egymaga alkotja a vállalat igazgatótanácsát. Az elmúlt hetekben szavazást írt ki Twitter-oldalán arról, hogy visszaállítsák-e Donald Trump volt amerikai elnök felfüggesztett fiókját. Mint ahogy ezt, úgy később az összes felfüggesztett felhasználói fiókra kihirdetett „amnesztiát” is megszavazták a felhasználók, de Trump egyelőre nem tervezi visszatérését a platformra.

Hiába állította vissza Donald Trump fiókját a Twitter, a volt amerikai elnök nem tervezi visszatérését

Sok az aggodalom a Twitter kapcsán a felvásárlás óta

A Twitter tulajdonosváltása óta egyre nagyobb az aggodalom a gyűlöletbeszéd és az online bántalmazás kapcsán, melyek alapja a Musk által sokszor hangoztatott, teljes értékű szólás- és véleményszabadság „helyreállítása” volt. Ez idő alatt az EU többször is felhívta Musk figyelmét az uniós szabályok betartására. Az első kutatások szerint Musk hatalomátvétele óta megnőtt a gyűlöletbeszédet kimerítő posztok száma a Twitteren.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borítókép: Emmanuel Macron és Elon Musk tárgyal. Forrás: Twitter.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások