fbpx
A metropol.hu címlapja, rajta a koldustérképpel.

Fővárosi Törvényszék: Kirekesztő volt a Metropol „koldustérképe”

A Fővárosi Törvényszék friss ítélete szerint a Metropolban megjelent tartalom „olyan mértékben volt kirekesztő a hajléktalan közösséggel szemben, hogy az őket ért jogsérelemről a nyilvánosság széles körét indokolt tájékoztatni”.

Az NMHH Médiatanácsa után a Fővárosi Törvényszék is kimondta, hogy a KESMA-hoz (Mediaworks Hungary Zrt.) tartozó Metropol című sajtótermék kirekesztő módon járt el a tavaly nyári cikkében, amelyben a hajléktalan embereket általánosító módon erőszakosként mutatta be. Erről az Utcajogász közleményben tájékoztatta a Népszavát.

Arra emlékeztettek, hogy a bírósági döntés előzménye a Metropol 2021 augusztusában „Olvasóink küldték: mutatjuk, hol zaklatják a kéregetők a járókelőket – itt a budapesti koldustérkép!” címmel megjelent cikke. A szerző nélküli anyagban, a lap hajléktalan emberekről kiszolgáltatott helyzetben, hozzájárulásuk nélkül készített képeket közölt, és ehhez azt állították, hogy Budapesten „hajléktalanok csapatai” erőszakosan zaklatják a járókelőket. Az újság sem hajléktalan embereket, sem pedig döntéshozókat, sem szociális szakembereket nem szólaltatott meg a cikk elkészítéséhez.

Az eljárás az Utcajogász Egyesület bejelentése miatt indult. A bejelentés nyomán a Médiatanács a kirekesztés tilalmára vonatkozó szabály megsértése miatt a kormánypárti médiaholdingot 250 ezer forintos bírság fizetésére és közlemény közzétételére kötelezte, a Mediaworks azonban vitatta, hogy a lap célja a megbélyegzés volt, ezért bírósághoz fordult. Miután a per megindult, az Utcajogász kérelmezte a bíróságtól, hogy beavatkozhasson a Médiatanács és a Metropol közti perbe. A bíróság az Utcajogász kérelmének helyt adott, így a nehéz sorsú emberek jogait védő egyesület a Médiatanácsot támogathatta a perben.

A Fővárosi Törvényszék 2022. november 17-i keltezésű ítéletében a Mediaworks keresetét elutasította és kimondta:

„Nem vonja kétségbe a bíróság, hogy a hajléktalanok között lehetnek olyanok, akik a cikkekben kifogásolt erőszakos, súlyosan közösségellenes magatartást tanúsítják, de a közölt állítás a hajléktalan közösség egészére vonatkozott, ami mindenképpen meghaladta azt az elkövetői kört, amely a cikkekben bemutatott problémával érintett. A kifogásolt írások nem is törekedtek arra, hogy megtegyék a két csoport (hajléktalanok és erőszakos koldusok) közötti, átfedést is megengedő különbségtételt. (…) A kifogásolt közlés (…) olyan mértékben volt kirekesztő a hajléktalan közösséggel szemben, hogy az őket ért jogsérelemről a nyilvánosság széles körét indokolt tájékoztatni.”

A bíróság szerint nem csak a bírságot kell a Metropolnak befizetni, de közleményt is közzé kell tenni, mivel „így csökkenthető a demokratikus nyilvánosságban a sérelmes közlés folytán bekövetkezett kár, és ez a szankció arra is alkalmas, hogy kellő visszatartó erővel bírjon a jövőbeni hasonló jogsértésekkel szemben.”

Az ítélet nem jogerős.

Az Utcajogász Egyesület tagjai a bíróság döntésének különösen örülnek, mivel egyszer már indítottak pert a Koldustérkép miatt, de akkor sikertelenül. Szerintük a közigazgatási bíróság friss döntése üzenet azoknak a sajtótermékeknek, amelyek egyoldalúan mutatnak be összetett társadalmi problémákat, és ezzel – indulatokat keltve – a kiszolgáltatott emberekkel szembeni előítéleteket erősítik.

A koldustérképpel kapcsolatos írásaink ITT olvashatók.

Manipulált képpel járatta le a Metropol Mártha Imrét, helyreigazításra is kényszerült a lap

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: a metropol.hu címlapja, rajta az elhíresült koldustérképpel. Fotó: metropol.hu
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások