fbpx
A metropol.hu címlapja, rajta a koldustérképpel.

Megbírságolta a Médiatanács a Metropol újságot kiadó Mediaworks Hungary-t és a Rádió 1 médiaszolgáltatóját

A Rádió 1 hatósági szerződést szegett, a Metropol kirekesztésre alkalmas tartalmat közölt.

Kirekesztésre alkalmas tartalomnak minősítette a Metropol hajléktalanokról szóló cikkét, illetve koldustérképét és 250.000 forintos bírságot szabott ki a lapot kiadó, a Fidesz-közeli KESMA-hoz tartozó Mediaworks Hungary Zrt.-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, mielőtt a múlt héten megkezdte közel egy hónapos szabadságát a testület.

A hatóság a júniusban elindított eljárása során megállapította, hogy a Metropol napilapban és annak online felületén 2021. augusztus 25-én közzétett, „Olvasóink panaszai alapján: Itt a nagy koldustérkép! Hol zaklatják a kéregetők a járókelőket?” című cikkeiben megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalmak közzétételét tiltó törvényi rendelkezést. A cikkek azt a látszatot kelthették, hogy a hajléktalanok körében általános jelenség az agresszív, a járókelőket zaklató magatartás, ezáltal alkalmasak lehettek a fedél nélkül élő emberek megbélyegzésére, áll az NMHH a Media1-nek is megküldött hétfői közleményében.

A Médiatanács a bírság megfizetése mellett a jogsértésről közlemény közzétételére kötelezte is lap kiadóját.

A testület szabálytalanságot tárt fel a Rádió1 médiaszolgáltatójánál is. A rádió az NMHH Médiatanácsa szerint egy márciusi adáshéten nem sugárzott közlekedési híreket, megsértve ezzel a műsorstruktúrára vonatkozó, hatósági szerződésbe foglalt kötelezettségvállalását. A jogsértésért a rádió 80 ezer forint bírságot kapott.

A Médiatanács üléséről készített jegyzőkönyvet ezúttal sem hozták nyilvánosságra, azt csak később publikálják, ezért nem zárható ki, hogy további fontos döntések is születtek. A napokban derült ki az is, hogy a Sláger FM médiaszolgáltatási jogosultságát a Médiatanács nemrég meghosszabbította anélkül, hogy ezt bejelentette volna a publikumnak.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: A metropol.hu címlapja, rajta a jogsértő koldustérképpel. Fotó: metropol.hu
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások