fbpx
SzegedMa képernyőkép

Főszerkesztő nélkül a kormánypárti SzegedMa, Kapitány Gergely távozott

Leköszönt a napokban a Fidesz-közeli SzegedMa hírportál éléről Kapitány Gergely főszerkesztő, és azóta a lap impresszumában nem is szerepel új főszerkesztő – írja a Szegeder című helyi újság. A szegedi kormányközeli újságot már eddig is a Délmagyarország szerkesztőségével azonos címről készítették. Most további változások is várhatók.

A 2008-ban alapított SzegedMa egy sokáig magántulajdonban lévő, de mindig is jobboldali elköteleződésű lap volt, tavaly áprilisban azonban össze is bútorozott a lap a Fidesz-közeli médiabirodalomhoz, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) / Mediaworks tartozó Délmagyarország című lappal.

Összebútorozik a SzegedMa és a Délmagyarország

Ezt akkor Kapitány Gergely úgy kommentálta a Szegedernek, hogy a döntés oka „kizárólag a költséghatékonyság, így döntött a tulajdonos”.

A két lap később az összeköltözésen túl is szorosabban kezdett együttműködni, például több fotós is távozott a megyei újságtól, és azon eseményeknél, ahonnan a Délmagyarország és a SzegedMa is tudósított, gyakran csak egy fotós volt jelen, akinek képei mediaworksös (KESMA) megjelelölést kaptak a kész cikkekben – írja a Szegeder.

Hatásköri csökkenés, további kötpontosítás

Kapitány a Szegeder értesülései szerint azért távozott, mert a SzegedMa oldalt jobban központosítani tervezik, és így kvázi csökkent volna a hatásköre, a tartalom egy részébe már nem szólhatott volna bele. Ezek a változások már egy ideje kilátásban voltak, de csak mostanában körvonalazódtak a részletek. Bár évekkel korábban voltak olyan hangok, hogy meg vannak számlálva a SzegedMa napjai, úgy tudja a Szegeder, hogy megszüntetni továbbra sem tervezik a SzegedMát tehát mint márkát megtartanák, viszont egyre kevesebb forrásból.

Kapitány Gergely neve csütörtökön már el is tűnt a SzegedMa impresszumából, és abban jelenleg jelenleg nincs is főszerkesztő feltüntetve, és csak a felelős szerkesztő, Kibédi Péter valamint két újságíró szerepel  a stáblistában. Eltűnt Kapitányon túl további három munkatárs neve is szeptember 29. óta, többek között a lap fotóriporteréé is.

Kapitány Gergely nem kommentál, a Mediaworks és a Délmagyarország is hallgat

A Szegeder megkereste a volt főszerkesztőt, de Kapitány csak annyit közölt, hogy titoktartás köti őt, nem nyilatkozhat, vagyis nem cáfolta a távozást, amit egyébként csütörtökön közöltek a a lap szerkesztőségével. Levelének aláírásában egyébként csak a Pécs Aktuál nevű pécsi lap szerepelt, amely impresszumában mint újságíró van feltüntetve, itt az alapítás óta szervesen részt is vesz a portál alakításában. A SzegedMa oldalon a távozó főszerkesztő utolsó cikke november 13-án vasárnap jelent meg, de ebben nem említette, hogy távozni készül.

A Szegeder kereste az ügyben a Mediaworks Hungary Zrt.-t és Bonifert Gábort, a Délmagyarország kiadóigazgatóját is, hogy megkérdezzék, ki veszi át a SzegedMa oldalt, illetve milyen további változások várhatók és milyen további tervek vannak a lap jövőjét illetően, de senki nem reagált.

A távozó főszerkesztő korábban Páva Zsolt fideszes polgármester embere volt Pécsett

A távozó főszerkesztő, Kapitány Gergely 2006 és 2014 között még Páva Zsolt fideszes polgármester mellett volt kommunikációs munkatárs Pécsen, majd 2014-ben alapította meg az OK!PÉCS nevű hírportált, amelynek 2019-es megszűnéséig főszerkesztője és tulajdonosa volt. Pécsen szervesen részt vesz azóta is a 2020 márciusában alapított új Fidesz-közeli lap, a Pécs Aktuál életében.

Szegedre Kapitány 2017 végén került, amikor felkérték, hogy segítsen átalakítani a SzegedMát, majd 2018 tavaszától volt főszerkesztő.

Főszerkesztő nélkül

A Szegeder szerint egyelőre kérdéses, ki veheti át a megüresedett főszerkesztői posztot. Szerintük van arra esély rá, hogy a SzegedMa második embere, Kibédi Péter felelős szerkesztő veszi át a lap irányítását, de érkezhet valaki kívülről, ahogy az is előfordulhat, hogy ha már úgyis olyan közel került egymással a Délmagyarország és a SzegedMa, hogy a Délmagyarországból fogják a SzegedMa oldalt is vezetni.

Apáti Bence szerint nem felmondás, hogy úgy döntött, nem dolgozik tovább a HírTV képernyőseként, emellett nem egy nőtől, hanem egy férfitól kellett bocsánatot kérnie az „Alíz úrról” szóló megalázó publicisztika miatt

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: A SzegedMa nyitóoldalának képernyőképe korábban. A kampány előtt tele voltak állami hirdetésekkel
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások