fbpx
Torkos Matild és Fiala János a Kelj fel Janicsi című műsorban

Fiala János mégis leadhatta letiltott interjúját Torkos Matilddal, az Index elbocsátott újságírójával, aki a kirúgása után felhagyott az újságírással

Fiala János egy több mint 70 perces, Torkos Matilddal készített portrébeszélgetés részeként szóba hozta Torkos Matild az Indextől történő júliusi elbocsátását és azt, hogy az Index vezetése letiltatta azt a választások előtti nagyinterjút megjelenés előtt, amit Torkos készített az ellenzék közös miniszterelnökjelöltjével, Márki-Zay Péterrel. A Fiala-Torkos beszélgetés sorsa majdnem nagyon hasonlóan alakult, mint Torkos Matild Márki-Zay Péterrel készült interjúja, ugyanis Torkos a felvétel után váratlanul megtiltotta Fialának, hogy leadja a Keljfel Jancsi vele készült beszélgetését. Több hét után azonban megtört a jég: Torkos meggondolta magát, így végül Fiala közzétehette a beszélgetést.

A Media1 írta meg elsőként még júliusban, hogy a betegszabadságáról visszatérve rögtön első munkanapján az Index elbocsátotta Torkos Matild újságírót, illetve ebben a cikkben írtuk meg azt is, hogy még tavasszal, az országgyűlési választásokat megelőzően Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel készült nagyinterjúját a lap vezetése nem volt hajlandó publikálni, holott az interjú szövegét már Márki-Zay Péter sajtósa is jóváhagyta. Forrásaink úgy tudták, hogy Torkos Matildot eleinte azzal hitegették, hogy az interjút leadják abban az esetben, ha Orbán Viktor is interjút ad az Indexnek, de erre nem került sor.

Letiltotta az Index vezetése a Márki-Zay Péterrel felvett egyórás nagyinterjút, majd elbocsátották a beszélgetést készítő súlyos beteg főmunkatársat

Megírtuk azt is, hogy Torkos az Index.hu-től történő elbocsátása után azt fontolgatta, hogy munkaügyi bírósághoz fordul, ugyanis védett korú munkavállaló volt.

Munkaügyi pert indíthat Torkos Matild, az Index elbocsátott főmunkatársa a volt lapja ellen – a Sajtószakszervezet elnöke szerint védett korú munkavállaló ilyen körülmények között nem bocsátható el

Az Index vezetése máig nem válaszolt érdemben a Media1 kérdéseire azzal kapcsolatban, hogy miért nem jelenhetett meg az interjú, amit az ellenzéki jelölttel készítettek, ehelyett a Media1-et lejáratni próbáló, valótlanságokban bővelkedő anyagot tettek közzé.

Nagyjából egy hónappal ezelőtt, még szeptemberben ilyen előzmények után kért és kapott interjút Fiala János Torkos Matildtól. Fiala be kívánta mutatni Torkos fordulatokban bővelkedő életútját és persze az Index-ügyre is rákérdezett. Fiala 74 perces portrébeszélgetést vett fel Torkossal a Keljfel Jancsi számára. Fiala azonban ezután meghökkenve olvasta Torkos Matild sms-ét, amelyben megtiltotta Fialának, hogy leadja a vele készült felvételt.

Hetekre a fiókba került a letiltás után Torkos-Fiala beszélgetés, mire végül mégis megtört a jég

Fiala a letiltásról a következő napokban a YouTube-on jelentkező Keljfel Jancsi című műsorában adásban is említést tett, és nem titkolta, hogy csalódott, frusztrált, amiért hiába készítette el a beszélgetést, mert azt Torkos nem engedi bemutatni. Fiala ezt azért is találta különösen bosszantónak, hiszen Torkos tisztában volt vele, hogy egy interjúnak részese, ám utóbb mégis meg akarta akadályozni, hogy a beszélgetést a nézők is láthassák. Fiala nem titkolta, keresni kezdte annak módját, hogyan ismertethetné legalább szóban az interjúban elhangzottakat.

Torkossal ezután hosszas alkudozásba kezdtek. Fiala már arra is utalt az adásban, hogy ha kell, akkor függőbeszédben meséli el, mi történt az interjúban.

Végül ezután megtört a jég, így kerülhetett adásba végül október 24-én a szeptemberi, eredetileg letiltott interjú Torkos Matilddal.

Torkos Matild a Keljfel Jancsiban
Torkos Matild a Keljfel Jancsiban

Torkos Matild az Indextől történő elbocsátása után felhagyott az újságírással

A beszélgetésből kiderül többek között, hogy Torkos Matild – aki végig meglehetősen összetörtnek tűnik a beszélgetésben – az Indextől történő elbocsátását követően ugyan még próbálkozott a pályáján maradni, ám azóta felhagyott az újságírással. Beszélt saját betegséről és súlyos betegség következtében nemrégiben elhunyt férje haláláról. Elmondta, hogy azért is vállalta el az indexes munkát, mert a Magyar Hangnál nagyjából a minimálbért tudták csak fizetni neki, és a betegségek miatt nagyon szükségük volt pénzre, az akkor még Szombathy Pál főszerkesztette Indextől pedig annak idején lényegesen jobb, 2,5X jobb feltételeket ígértek neki.

Torkos szerint jó interjú volt a Márki-Zay Péterrel készült beszélgetése

Torkos Matild Fiala János azon kérdésére, hogy kiderült-e számára, hogy miért kellett elmennie az Indextől, először nemmel felelt. Arra, hogy a Márki-Zay interjú oka volt-e az elbocsátásának, azt mondta, szerinte ez nem lehet, mert ez egy jó interjú volt. Fiala később visszakérdezett, hogy azóta sem tudja-e, hogy miért mondtak fel neki, mire annyit még hozzátett:  épp az ő státusztával akarták csökkenteni a főmunkatársak számát.

Torkos Matild ezután a Keljfel Jancsi műsorvezetőjének elárulta, hogy valóban munkaügyi ipert indított az Index.hu ellen, azt mondta:

Életemben először bírósághoz fordultam, munkaügyi pert indítottam, igen.

Az interjúból az is kiderül, hogy a védett korban lévő újságírónő elbocsátását megelőzte, hogy alig pár héttel felmondott a lapnál az akkoriban ugyancsak ott dolgozó fia. Olyasmit azonban Torkos nem állít, hogy a két fejlemény között közvetlen összefüggés lenne.

A beszélgetésben sok minden más is szóba kerül, érdemes megnézni az alább elérhető teljes 74 perces beszélgetést.

Fiala János műsora, a Keljfel Jancsi idén ősszel tért vissza hosszú kényszerszünet után. A műsorokat Fiala a YouTube-on teszi közzé.

Visszatért Fiala János, újra jelentkezik a Kelj fel Jancsi! című műsor

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Torkos Matild és Fiala János a Kelj fel Janicsi című műsorban (Közzététel: 2022.10.24.)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások