fbpx
Az RTL Magyarország és a 24.hu-t tulajdonló Central Médiacsoport logója

Alkotmánybíróság: Alaptörvényt sértett az RTL Magyarország megbírságolásakor a Gazdasági Versenyhivatal

Vissza kell fizetni a televíziós társaságra alkotmánysértően kirótt 20 milliós bírságot az RTL-Central fúzió ügyében az RTL Magyarország számára.

Közleményben tudatta pénteken az RTL Magyarország, hogy az Alkotmánybíróság a televíziós médiacsoport számára kedvező döntést hozott és idén október 4-i határozatával megállapította, hogy alaptörvénybe ütköztek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és az illetékes bíróságok döntései az RTL-re kiszabott bírságot illetően.

20 milliós bírságot kapott az RTL Magyarország a Gazdasági Versenyhivataltól, miután a Kúria új eljárásra kötelezte a GVH-t az RTL fellebbezése után

Az Alkotmánybírság megsemmisítette az RTL-t 20 milliós bírsággal sújtó határozatot, tehát a jogszerűtlenül követelt összeget a GVH-nak vissza kell fizetnie a televíziós vállalat számára.

Az Alkotmánybíróság döntése várhatóan hatással lesz majd a folyamatban lévő, az RTL és Central Media összefonódását elutasító GVH határozat elleni perre is.

Az ügy előzménye, hogy az összefonódás ismételt elutasítása során az RTL-t 20 millió forintos bírsággal sújtotta a GVH arra hivatkozva, mert meglátása szerint az RTL nem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének és ezzel akadályozta a tényállás feltárását és elhúzta az eljárást – egy olyan ügyben, amelynek minél gyorsabb befejezése a kérelmező RTL érdeke.

Visszamenőleg alkalmazott a GVH egy még nem is hatályos jogszabályt az RTL Magyarország ellen

Az RTL 2020 nyarán bíróságon támadta meg az ezzel kapcsolatos GVH határozatait. A bírságot kiszabó ügyben a bíróságok a GVH-nak adtak igazat, így az RTL az Alkotmánybírósághoz fordult. Az RTL többek között azt sérelmezte, hogy a GVH olyan jogszabályt alkalmazott visszamenőlegesen, amely az összefonódás időpontjában nem volt hatályban.

Ebben az ügyben döntött most az Alkotmánybíróság. A döntés megsemmisítette az RTL-t bírsággal sújtó GVH határozatot, továbbá az Alkotmánybíróság – egyetértve az RTL érvelésével – megállapította, hogy

a határozat sérti a visszaható hatályú jogalkalmazás tilalmát, így az – megsértve az RTL jogait – alkotmányellenes. A korábban kiszabott bírságot a GVH-nak most vissza kell fizetnie az RTL-nek.

Az AB által most alkotmányellenesnek minősített határozattal azonos eljárásban hozott, az összefonódást elutasító GVH határozat elleni per még folyamatban van. Ítélet 2023 első felében várható.

Mint ismert, az RTL Magyarország 30 százalékos tulajdonrészt vásárolt volna a Central Digitális Média Kft.-ben, a Central Médiacsoport digitális üzletátágában, de azt a GVH és a Médiatanács megakadályozta. A Media1 ezzel kapcsolatban korábban egy kínos dokumentumot hozott nyilvánosságra, ami arra utal, hogy a hatóságok eredetileg még engedélyezni akarták az ügyletet, de végül a „gombhoz varrták a kabátot”.

Gombhoz varrták a kabátot a médiahatóságnál, kínos dokumentum szivárgott ki az RTL Magyarország és a 24.hu tulajdonosa közötti meghiúsított ügylet kapcsán

 

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások