fbpx
Lőszerek.

Megalapozatlanul terjesztette a magyar kormánypárti média, hogy szétlopják az ukránoknak érkező fegyverszállítmányokat

A Lakmusz szerint a szóban forgó állítások hitelességével több probléma is van.

A Habony Árpád alapította V4NA hírügynökség – melynek tulajdonosa Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is – megrendezettnek látszó videóval, és azóta leleplezett darkwebes csalásokkal igyekezett bizonyítani, hogy Javelin rakéták és más nyugati hadifegyverek kötöttek ki a feketepiacon – írta egy ma, csütörtökön megjelent tényellenőrző írásában a Lakmusz, hozzátéve, hogy a hír a teljes kormánypárti Mediaworks-médiabirodalmon átfutott.

Több cikkben is foglalkozott a KESMA-hoz (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) / Mediaworkshöz tartozó Magyar Nemzet a nyár folyamán azzal, hogy mi történt az Ukrajnának juttatott nyugati fegyverszállítmányokkal. Július közepén két héten belül három cikkben is arról írtak, hogy az Oroszország elleni harcra szánt fegyverek egy része a harctér helyett nagy eséllyel a feketepiacon köthet ki.

Elsőként július 15-én, a V4NA anyagát átvéve mutattak be egy videót, amelyen állítólag Ukrajnából származó „Javelin típusú páncéltörő rakétákat találtak egy albán rendszámú kocsi csomagtartójában”, emellett mutattak képernyőképeket illegális fegyverkereskedő internetes oldalakról is. v4na, v4 agency, v4 hírügynökségKésőbb még több alkalommal is foglalkoztak a témával, de az ukrajnai fegyverek illegális kereskedelme visszatérő témája volt a nyáron a közmédiában a biztonságpolitikai szakértőként gyakran vendégeskedő Nógrádi Györgynek is, akit évekkel ezelőtt az Index szélhámosként jellemzett egy oknyomozó anyagban.

Nógrádi György a közmédia műsorának szakértőjeként korábban
Nógrádi György a közmédia műsorának szakértőjeként korábban

Hamis rendszám, Twitterről terjedő hiteltelen információk

A V4NA cikkében bemutatott bizonyítékok hitelességével kapcsolatban több probléma is van a Lakmusz szerint. Például az egyik, albán rendszámú autóban látszó rakétákról készült felvétel egy anonim, nem hitelesített, oroszbarát tartalmakat osztó Twitter-oldalról terjedt el az interneten, de az autó rendszáma is hamisítványnak tűnik. A felvételeken csak a fegyverek tokjai látszódnak, a dark weben árult fegyverekről készült állítólagos képek pedig hamisak.

Egy drón fotóját például egy régi, 2015-ös Twitter-posztból szedték, és Photoshoppal ráillesztették egy papírlap képét, rajta a darkwebes piactér és a termék kézzel írt nevével, hogy úgy tűnjön, saját készítésű a kép.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások