fbpx
Klubrádió riportszoba

Bíróságra viszi az Európai Bizottság a Klubrádió és a homofób „gyermekvédelmi” törvény ügyét

A Népszava értesülése szerint az Európai Bizottság napokon belül bejelenti, hogy bíróság elé viszi a Klubrádió ügyét és az LMBTQ-médiatartalmak terjesztését jelentősen korlátozó törvény kérdését.

A Népszava ezt több független brüsszeli forrásra hivatkozva írja csütörtöki cikkében. Az uniós ellenőrző és végrehajtó testület még ezen a héten dönthet arról, hogy a tavaly elindított kötelezettségszegési eljárásokat az utolsó szakaszukba lépteti, jegyezte meg a lap.

Az EB véleménye szerint a „gyermekvédelmi törvény” előírásai – amelyek megtiltják vagy korlátozzák a 18 év alattiak hozzáférését olyan médiatartalmakhoz, amelyek a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jelenítik meg – számos uniós jogszabályba ütköznek, valamint sértik az emberi méltóságot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, a magánélet tiszteletben tartásához és a megkülönböztetésmentességhez való jogot.

A Népszava szerint az Európai Bizottság kifogásolja azt is, hogy a magyarországi hatóságok az LMBTQ-tartalmú, a „Meseország mindenkié” című gyermekkönyvön figyelmeztetés elhelyezését írták elő, ami korlátozza a szerzők és könyvkiadók véleménynyilvánítási szabadságát és indokolatlan, a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetést alkalmaz. A brüsszeli testület mindkét ügyben tavaly nyáron kezdett kötelezettségszegési eljárást, amely mostanra elért a bírósági szakaszba.

Az EB erősen aránytalannak és átláthatatlannak, ily módon az uniós hírközlési szabályokkal ellentétesnek tartja a Médiatanács döntését arról, hogy nem hosszabbították meg a Klubrádió 2021-ben lejárt médiaszolgáltató jogosultságát a Budapest FM 92,9 MHz-en arra való hivatkozással, hogy a médiaszolgáltató ismételt jogsértést is megvalósított működése során, és ilyen esetekben a törvény kizárja a hosszabbítás lehetőségét.

A kormány a kötelezettségszegési eljárás keretében nem tudta eloszlatni az Európai Bizottság aggályait, ezért fordul az EB most az Európai Unió Bíróságához. A Klubrádió egyébként maga is pert indított a frekvenciavesztése után, de akkor a Fővárosi Törvényszék, a Kúria és az Alkotmánybíróság is helyben hagyta a Médiatanács döntését a rádió frekvenciájának visszavételéről és pályáztatásáról. A Klubrádió ezután tavaly Strasbourgban indított pert Magyarország ellen.

A Népszava hozzátette, hogy az EU-s bírák várhatóan másfél-két év alatt hoznak ítéletet. Ezt a vesztes félnek kötelező elfogadnia, máskülönben pénzbírságra számíthat.

További hírek

Borító: technikai helyiség a Klubrádióban, korábban. (archív)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások