fbpx
Bíróság, ítélet.

Kimondta az Alkotmánybíróság: nem hazudhat a közmédia

A Kúria után az Alkotmánybíróság is azt állapította meg, hogy nem hazudhat a közmédia akkor sem, ha egy sajtótájékoztatón hangzik el valótlanság.

Döntött az Alkotmánybíróság: a közmédia nem terjeszthet következmények nélkül hazugságot a Menedék Egyesületről – számolt be a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a blogjában szerdán.

A jogvédő szervezet felidézte, hogy 2018-ban a kormányhoz közel álló Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) egy sajtótájékoztatón azt állította a Menedék Egyesület irodája előtt a szervezetről, hogy „Magyarországot bevándorló országgá csinálják, Magyarországra behozzák a migránsokat”. A szóban forgó hazugságok terjesztésében a közmédia is részt vett azzal, ahogyan a sajtótájékoztatóról tudósított, és ennek jogellenességét ki is mondta a Kúria tanácsa idén januárban.

Tisóczki Flóra, IKSZ alelnöke a sajtótájékoztatón a Menedék Egyesület irodája előtt.
Tisóczki Flóra, IKSZ alelnöke a sajtótájékoztatón a Menedék Egyesület irodája előtt. Forrás: KDNP.hu (archív)

Az ügy azonban itt nem ért véget, ugyanis a közmédia az Alkotmánybírósághoz fordult.

Azzal érveltek, hogy sajtóként nem feladatuk ellenőrizni egy sajtótájékoztatón elhangzottak valóságtartalmát. Szerintük akár nyilvánvalóan hamis dolgokat is terjeszthetnek, ha azokat nem ők állítják, hanem a sajtótájékoztatót tartó személy. Ha elvárják tőlük, hogy ellenőrizzék a forrásokat és megkérdezzék a másik felet, tulajdonképpen cenzúra kerül a rendszerbe.

A TASZ megjegyezte: az Alaptörvény szerint azonban a közszolgálati műsorszolgáltatónak kötelessége a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás. Erre a Menedék Egyesületet képviselve is felhívták az Alkotmánybíróság figyelmét.

Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)

Az AB a TASZ-nak adott igazat, és a döntésben kiemelték:

„A közösségeket érintő ügyekről szóló tájékoztatásnak minden esetben meg kell jelenítenie a szembenálló nézeteket, ezáltal lehetővé téve, hogy a közönség megalapozott döntéseket tudjon hozni a vitatott kérdésben”.

A jogvédő szervezet kiemelte, az IKSZ hazudhat ugyan, de ha ezzel valakinek a jó hírnevét sértheti, akkor biztosítani kell az érintettnek is a cáfolat jogát, különben a nézők, olvasók nem tudják eldönteni, mi lehet az igazság.

„A sajtószabadság gyakorlása önmagában nem terjed ki a valótlanságok közzétételére, sőt az újságírók egyik fő felelőssége éppen a közölt hírek, információk hitelességének ellenőrzése”

– idézte a TASZ az AB döntését.

 

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások