fbpx
Torkos Matild

Torkos Matild is elindul az önkormányzati választáson

A Magyar Nemzet volt újságírója, a Magyar Hang jelenlegi egyik főmunkatársa a rendszerváltás idején is tett már így, sőt akkoriban meg is választották ugyanabban a budapesti kerületben, ahol most is indul. A rendszerváltáskor a Fidesz létrejöttében is szerepe volt, de a mai Fidesz által felépített NER-t autokratikus rendszerként emlegeti.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Ismét úgy döntött egy újságíró, hogy megméretteti magát a helyi politikában a közelgő önkormányzati választáson. Torkos Matild, a Magyar Hang főmunkatársa a hétvégén jelentette be, hogy jelölteti magát Budapest XVII. kerületében, azaz Rákosmentén önkormányzati képviselőnek.

Torkos Matild a kerületi lokálpatrióta szervezet, a 18 éve alapított Itthon Rákosmentén Egyesület támogatásával indul – értesült a Media1.

Vett már részt a politikában aktívan

Torkos Matild egyébként vett már részt a politikában, hiszen a rendszerváltás után, 1990-ben ugyancsak a XVII. kerületben az SZDSZ színeiben volt önkormányzati képviselő. Ennek kapcsán Torkos Matild egy korábbi róla szóló, a 24.hu-n megjelent cikkben azonban fontosnak tartotta hozzátenni, hogy a rendszerváltás előtt viszont semmilyen politikai szerepe nem volt, sem KISZ-tag, sem MSZMP-tag nem volt, és SZDSZ-tagként a Fidesz megalakulásában is szerepet vállalt. 1991-ben azonban, amikor a Fidesz megszüntette a kettős párttagság lehetőségét, vagyis azt, hogy egyszerre legyen tagja a Fidesznek és egy másik pártnak, kilépett az újonnan létrehozott, 35 év alatti fiatalokból szervezett pártból, csak az SZDSZ-nek maradt tagja, és annak is csak 1994-ig, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a liberális párt összeáll az MSZP-vel a közös kormányzás érdekében.

Torkos Matild ma már a Fideszről is rossz véleménnyel van, hiszen a Fidesz által kiépített NER-t (Nemzeti Együttműködés Rendszere) egy autokratikus rendszerként emlegeti.

Sokáig a Fidesz-hű Magyar Nemzet újságírója volt, de ma már a kormánnyal is kritikus Magyar Hang főmunkatársa

Torkos Matild sokáig a Fidesz-közeli Magyar Nemzet egyik ismert újságírója volt, ezért sokan a Fideszhez sorolták, többek között azért is, mert 2006-ban több tüntetésen is szerepet vállalt. Gyurcsány Ferenc elhíresült balatonőszödi beszédének kiszivárgását követően, 2006. szeptember 21-én például az Index tudósítása szerint beszédet mondott egy Gyurcsány-ellenes demonstráción a Kossuth téren felállított színpadon, de már a Fidesz 2006-os vereségét követően is többször eleget tett a Fidesz által életre hívott polgári körök meghívásainak, és ahogy fogalmazott: ott lévő „elkeseredett jobboldaliakban” tartotta a lelket. Így nyilatkozott erről 2018 februárjában:

„De még mielőtt valaki félreértené, nem Fidesz-propagandát toltam. Bár az igaz, hogy valóban vállaltam politikai szerepet, mert kormányváltást szerettem volna, és komoly kritikusa voltam a baloldali kormányoknak Hornnak, Medgyessynek, Gyurcsánynak és Bajnainak is.”

Torkos hiába volt a jobboldali sajtó egyik prominense, 2014-ben több tucat újságíróval együtt, leépítésre, azaz gazdasági okokra (a sajtópiaci problémákra, és a reklámadó bevezetéséből fakadó nehéz helyzetre) hivatkozva őt is elküldték.

Torkos Matild a Nemzettől való távozása után először blogot indított, de mindössze néhány bejegyzés került bele. Nyolc hónapig ezután munkanélküli volt, és mivel többen hitegették munkával, ő pedig hitt ezeknek, nem folyamodott munkanélküli segélyért sem, miközben egyre fogytak a megtakarításai.

Ezután egy ideig a közmédiánál, a hirado.hu-nál volt címlapszerkesztő. Itt azonban egyrészt nem igazán érezte jól magát, hiszen nem klasszikus újságírói munkát, nem érdemi tartalom-előállítást végezhetett, másrészt amikor az egyik karácsonyi leépítéskor egy olyan címlapszerkesztő-társának, Mester Mónikának is felmondott a közmédia, akit ő szakmailag nagyra becsült, úgy döntött, szolidaritásból ő is eljön az állami médiavállalattól. Végül az egyik önkormányzat sajtóosztályán helyezkedett el egy darabig.

2018 elején innen tért vissza a Simicska Lajos érdekeltségében lévő Magyar Nemzethez vezércikkeket írni, de újbóli nemzetes pályafutása mindössze pár hónapig tartott, az ismert események miatt, vagyis hogy Simicska bezárta a lapot pár nappal a tavaly áprilisi országgyűlési választásokat követően. Torkos Matild azonban ment tovább a stábbal, amikor létrehozták a Magyar Hang című hetilapot, ahol jelenleg is főmunkatársként tevékenykedik.

Torkos Matild szerint ezek most történelmi idők

Torkos Matild a választáson való indulása kapcsán azt írta Facebookon:

„Elindulok az önkormányzati választáson a kerületi lokálpatrióta szervezet, a 18 éve alapított Itthon Rákosmentén Egyesület támogatásával. Utoljára 1990-ben tettem ilyet. Az történelmi idő volt, a tanácsi rendszer átalakítása volt a feladat, és az SZDSZ a korabeli liberális Fidesszel közösen ezt a munkát tisztességesen elvégezte. Ez is ilyen történelmi idő, mert talán utoljára van némi esély arra, hogy a központi politikai hatalom helyi embereinek többségét le lehet váltani”.

Torkos Matild hozzátette, hogy „polgármester-jelöltünk dr. Fachet Gergő jogász, közigazgatási szakember. A jelöltjeink között van orvos, építész, tanár, államigazgatási szakember, jogász, mérnök, vagyis képzett szakemberek, képesek az önkormányzat irányítására. Meglepő, hogy a széllel – inkább szélviharral –  szemben még mindig vannak, akik vállalják a küzdelmet.”

Torkos Matild azt is írta:

„Most tehát újra lesz tennivaló, mert az autokratikus NER lebontását csak alulról, önkormányzati szintről elkezdve lehet elvégezni úgy, hogy az önkormányzati szektorban ellensúlyt hozunk létre. Nem tudom, sikerül-e ehhez elég bizalmat, elég támogatót szereznünk, de azt legalább elmondhatom a lelkiismeretem megnyugtatása végett, hogy megpróbáltam, beleálltam, nem somfordáltam el a felkérés elől. Úgy tudom, hogy választókörzetemben  a Fidesz jelöltje mellett az ellenzéki összefogás (DK-MSZP-LMP-Momentum-Jobbik) jobbikos – 🙂 – jelöltje versenyez a szavazók bizalmáért – rajtam kívül. A baloldali gondolkodású polgárok bizalmáért is küzdeni fogok :)”

Médiások a politikában, politikusok a médiában

Torkos Matild egyébként nem az első médiás, aki részt vesz a közelgő önkormányzati választáson.

Így tesz például a klubrádiós karrierjét emiatt jelenleg szüneteltetni kénytelen Pikó András, aki a budapesti VIII. kerületben a C8 nevű helyi szervezet támogatásával indul polgármesterjelöltként Berki Krisztián futballista, televíziós személyiség a főpolgármesteri címre hajt, bár ez inkább televíziós attrakció, egy valóságshow részének tűnik. Korábban Kálmán Olga is fontolgatta, hogy indul választáson, a DK fel is kérte őt, amit ő elvállalt, de a főpolgármester-jelöltek előválasztásán végül Karácsony Gergely legyőzte őt. Indul a főpolgármesteri választáson Puzsér Róbert is.

Soroksáron indul az önkormányzati választásokon Rékasi Károly, a Barátok közt című sorozatban Bartha Zsoltot alakító színész is. Ő egyébként azt nyilatkozta a Media1-nek, akkor is marad a sorozatban, ha bekerül a képviselő-testületbe. Az RTL részéről is elfogadják ezt.

A Fidesz színeiben indul a Szerencsekerék című műsor házigazdája, Klausmann Viktor, ő gyöngyösi polgármester szeretne lenni.

Az említett személyeken kívül is több más egykori médiás jelent meg a politikában, gondoljunk csak például Pálffy Istvánra, aki a TV2 Tények után a KDNP színeiben ült be a parlamentbe (2013-ban a bíróság szerint egyszer ittasan is), később pedig dublini nagykövet lett. Médiás oldalról ült be a DK-hoz Gréczy Zsolt és Vágó István is. Dömsödi Gábor televíziós műsorvezető pedig Pásztón volt polgármester, most is indul a nógrádi település irányításéért.Egy Ladában Lázárra

Voltak, vannak ellenirányú példák is. Lázár János, az Orbán-kormány egykori meghatározó figurája manapság például internetes műsort vezet Egy Ladában Lázárral címmel. Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke pedig youtuber lett, miután a tavalyi választások eredménye után lemondott a pártelnöki tisztségről.

Borító: Torkos Matild. Fotó: magyarhang.org
Szóljon hozzá!