fbpx
Kossuth Rádió.

Megbírságolta a Médiatanács az állami Kossuth Rádiót és vezetőjét

A médiahatóság szerint túl erőszakos volt a mese az állami rádióban, és ezzel a Kossuth Rádió veszélyeztette a kiskorúak fejlődését, ráadásul nem először. A HírTV figyelmeztetéssel megúszott egy 91 alkalommal megvalósult jogsértést. A Rock nevű rádiónál is jogsértést talált a testület.

A Kéklótusz apáca kalandjai című tibeti népmesét kora este, gyerekeknek szóló felvezetéssel, 12 éven aluliak számára nem ajánlott minősítéssel sugározta a Kossuth Rádió április 8-án. Az NMHH Médiatanács vizsgálata szerint a mese túl erőszakos volt, a történet annyi halált és erőszakot tartalmazott, hogy az káros lehet a gyermekek személyiségfejlődésére, ezért a médiaszolgáltatónak a műsorszámot 16 éven aluliak számára nem ajánlott korhatári kategóriába kellett volna sorolnia és 21 óra után sugároznia.

Az eset a médiahatóság a Media1-nek megküldött pénteki közleménye szerint a kiskorúak kiemelt védelmére tekintettel súlyos jogsértésnek minősül. A Médiatanács a súlyosnak nevezett jogsértést egy 200 ezer forintos bírsággal szankcionálta, valamint mivel megismételt jogsértésről van szó, így ezt megtoldották a médiaszolgáltató egyik, meg nem nevezett vezető tisztségviselőjére kirótt 50 ezer forintos bírsággal.

Figyelmeztetéssel megúszta a választások kapcsán elkövetett 91 jogsértést a HírTV

Márciusban és áprilisban összesen 91 alkalommal tett közzé a Hír TV társadalmi célú reklámot a megrendelő megnevezése nélkül, a Médiatanács szerint megsértve ezzel a Médiatörvény vonatkozó (Mttv.32. § 4.) bekezdését.

A Választás 2022 című társadalmi célú reklámok az országgyűlési választásokon való részvételre buzdítottak, azaz állampolgári jogaink gyakorlására hívták fel a figyelmet, a fogyasztói érdek tehát az NMHH szerint nem sérült súlyosan azzal, hogy a közleményben nem nevesítették annak megrendelőjét. A Médiatanács ezért csak figyelmeztetésben részesítette a kormánypárti televízió szolgáltatóját.

A HírTV 2022-es választási műsora.
A HírTV 2022-es választási műsora. Fotó: HírTV Sajtóosztály

Nem teljesítette vállalását A Rock

Hatósági ellenőrzés során derült ki, hogy az FM 103.9 – A ROCK budapesti kereskedelmi rádió szolgáltatója a vizsgált hét napból ötben megsértette a reggel 6 és 9 óra közötti, illetve a délután fél 5 és fél 8 közötti idősávokra, napi négy-négy alkalommal budapesti közlekedési hírek sugárzására vállalt kötelezettségeit. A jogsértés csekély súlya miatt a Médiatanács nem szabott ki bírságot, hanem figyelmeztetésben részesítette a rádió médiaszolgáltatóját.

FM 103,9 A Rock
FM 103,9 A Rock

Frekvenciapályázat Mezőtúron és Barcson

A testület lezárta a Mezőtúr telephelyre meghirdetett kisközösségi rádiós pályázatát, amelynek nyertese az egyedüliként pályázó Actor Média Kft. lett. Elfogadták a Barcs 102,7 MHz frekvenciára, kereskedelmi rádiószolgáltatásra kiírt pályázat tervezetét.

A Médiatanács azt ígéri, hogy később majd elérhetővé teszi honlapján az üléséről készített jegyzőkönyvet.

Az NMHH a heti közleményében arról nem tesz említést, hogy a napokban másodfokon, jogerősen is pert vesztett a Médiatanács, amiért jogsértő módon megbírságolta az RTL Magyarországot, amiért az leadta a szivárványcsaládokról szóló társadalmi célú reklámfilmet. Az ítéletről itt érhető el a Media1 híre.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások