fbpx
Az RTL-csatornákon is látható új kisfilm egy részlete

Másodfokon is pert nyert az RTL Magyarország a Médiatanács ellen

A Fővárosi Törvényszék után a Fővárosi Ítélőtábla is azt állapította meg, hogy az NMHH Médiatanács jogsértést követett el, amikor a hatóság elmarasztalta az RTL Klubot azért, hogy leadta társadalmi célú kampányként a szivárványcsaládokról szóló kisfilmet.

Az ügy előzménye, hogy még tavaly jogsértőnek minősített az RTL Klub képernyőjén társadalmi célú kampányként sugárzott, szivárványcsaládokról szóló kisfilmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, mely emiatt szankcióval élt a csatornával szemben.

Mint arról a Media1 beszámolt, az RTL Magyarország a Médiatanács határozatát a bíróságon keresettel megtámadta, mivel azt megalapozatlannak tartotta. A pert a médiaszolgáltató most másodfokon is megnyerte a Médiatanáccsal szemben.

Az NMHH Médiatanácsa tavaly márciusban, állampolgári bejelentés alapján indított eljárást a Háttér Társaság A család az család elnevezésű kampányának kisfilmje miatt, amely az RTL Klubon társadalmi célú hirdetésként volt látható.

Emlékeztetőül a kisfilm:

A testület szerint a csatornán napközben sugárzott, szivárványcsaládokról szóló kisfilmet kizárólag az éjszakai idősávban lehetett volna sugározni, mivel annak üzenete, mondanivalója, azaz „a homoszexualitás gyerekneveléssel, családdal együtt történő tárgyalása, érzékenyen érinthette a 16 éven aluli korosztályt, körükben meg nem értést, feszültséget, bizonytalanságot okozhatott.”

Nem hatott károsan a kisfilm a gyermekekre

A Médiatanács határozatát a Háttér Társaság és az RTL Magyarország is bírósági keresettel támadta meg. A Médiatanács döntését először a Fővárosi Törvényszék áprilisban megsemmisítette, a Fővárosi Ítélőtábla pedig ma, június 30-án az ítéletet másodfokon helybenhagyta.

A Törvényszék indoklásában kitért az Emberi Jogok Európai Bíróságának egy más ügyben hozott korábbi döntésére, amelyben megállapították, hogy semmilyen tudományos bizonyíték vagy szociológiai adat nem utal arra, hogy a homoszexualitás említése vagy a szexuális kisebbségek társadalmi státuszáról szóló nyílt nyilvános vita hátrányosan hatna a gyermekekre.

A Háttér Társaság RTL Klubon sugárzott kampányának ügyében a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítélete helybenhagyta a Médiatanács határozatának hatályon kívül helyezését.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: Az RTL-csatornákon is sugárzott kisfilm egy képkockája
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások